menu

Karakter: Roman van Zoon en Vader - F. Bordewijk (1938)

Alternatieve titel: Karakter

mijn stem
4,05 (218)
218 stemmen

Nederlands
Psychologisch

366 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, ’s-Gravenhage (Nederland)

Katadreuffe is bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een arme ongehuwde moeder in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Waarom? Twee onbuigzame karakters in een strijd die tot het uiterste lijkt te gaan - zelfs de liefde wordt eraan opgeofferd.

zoeken in:
avatar van vladlev
4,0
Schitterende stijl. Vond de film ook heel goed.

avatar van Lalage
Alleen al om het elegante taalgebruik is het een genot om dit te lezen!
Karakter – F. Bordewijk | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van landloper
4,0
Dreverhaven is een onmogelijke man, een overlever. Hij maakt zijn huishoudster zwanger, die onmiddellijk bij hem vertrekt (zelfs zij, een erg onaantrekkelijke vrouw, moet hem niet) en is niet in staat haar terug te winnen. Toch zet hij alles op alles om van zijn zoon zijn evenbeeld te maken, door hem het leven zo zuur mogelijk te maken, zogezegd om hem sterker te maken, maar wat het leven mooi maakt sluit zich op die manier langzamerhand voor hem. Dreverhaven wint, zoon verliest. Nou ja, in de ogen van Dreverhaven wint zijn zoon ook...Karakter is een ironische titel. Ik vermoed dat Bordewijk de moeder met opzet een kleurloos, niets-zeggend karakter heeft gegeven om de destructieve invloed van Dreverhaven op zijn zoon's karakter beter tot uitdrukking te kunnen laten komen.

avatar van Pecore
4,0
Prachtig boek, met name door de stijl van Bordewijk. Vaak een verassende zinsopbouw en woordkeus, maar wel zeer elegant. Sommige passages zijn ronduit schitterend. Verder heb ik genoten van de karakters, hoe ze zich ontwikkelen en elkaar beïnvloeden. Op het einde is het cirkeltje rond, maar nergens wordt het geforceerd. En dan die fantastische namen! Dreverhaven, Katadreuffe, Stroomkoning, Rentenstein, Graanoogst en ga zo maar verder.

avatar van arnoldusk
4,5
Met heel veel plezier dit meesterwerkje gelezen. Het is een combinatie van 'coming-of-age', een familiestrijd en prachtig uitgediepte personages die werkelijk fantastisch is verwoord door Bordewijk. Het gegeven dat deze Rotterdamse wereld een paar jaar later letterlijk weggeblazen zou worden maakt dit harde verhaal enkel harder.

Binnen het kleine aantal pagina's komt hij met een breed scala aan schrijfstijlen. Van unieke typeringen van personages ("het gezichtje op de te korte hals, van nature onbeduidend") tot aan analytische beschrijvingen van sociale mobiliteit ("voor de man is het de moeilijkste opgave in zijn leven om heer te worden, niet te schijnen, maar te wórden. Hij meest kunnen meespreken over alles...". En dan de opsomming van 'literaturen, kunsten, muziek, vreemde landen'....). En daarnaast ook nog eens een van de mooiste romantische scènes die ik tot nu toe ben tegengekomen (ook al gebeurt er vrij weinig): "Ik wil de river zien terwijl ik naast u sta, dan is ze voor mij op haar mooist, maar mooi is ze altijd".

En daarmee is, gelijk de Maas een huwelijk is 'tussen het zeewater en het onbedoezelde bergwater', Karakter voor mij een huwelijk tussen Rotterdam en literatuur. Voor altijd is dit karaktervolle boek verbonden aan die strijdvaardige stad. 4,5*

avatar van mjk87
3,5
Ah, Karakter. Ook al zo'n bekende roman uit de Nederlandse letteren. Allicht nog meer door de verfilming in de jaren 90 en de Oscar die gewonnen werd. Na Bint en wat andere werkjes wilde ik hiermee een blokje Bordewijk afsluiten.

Ik moest bij Katadreuffe weleens denken aan Raskolnikov. Ook iemand die het zichzelf moeilijker maakt dan nodig is. Een mix tussen sadomasochisme en hoogmoed zou ik zeggen. Enerzijds boeiend, anderzijds balancerend op een heel dun draadje wat betreft geloofwaardigheid en in hoeverre ik daarin mee kon gaan. Door de wilde schreeuwerige stijl van Dostojevski lukte dat bij Misdaad en Straf wel, door de bedachtzamere stijl hier net iets minder. Dat maakt wel dat die persoon mij weinig deed en het boek een zekere afstand had waarin ik niet echt werd meegezogen. En hoewel vader en zoon beiden wel interessante wezens zijn werkte hun onderlinge strijd voor mij daardoor ook niet altijd even goed.

Neemt allemaal niet weg dat de taal wel mooi is en de sfeer beklemmend sterk is neergezet. Dit is geen vrolijke wereld om te zien maar wel een die duisterder is gemaakt dan hij waarschijnlijk was. Maar dat geeft het boek wel een zekere kracht waardoor ik me ook niet verveelde al bleef ik op afstand. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:55 uur

geplaatst: vandaag om 02:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.