menu

Pünktchen und Anton - Erich Kästner (1931)

Alternatieve titel: Puntje en Anton

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Duits
Jeugdboek
Sociaal / Avontuur

159 pagina's
Eerste druk: Williams & Co, Berlijn (Duitsland)

"Lucifers, koopt u lucifers, dames en heren!" roept Puntje, oftewel Luise Pogge, als ze iedere avond naast een merkwaardige oude vrouw op de Weidendammer brug midden in Berlijn staat. Natuurlijk zonder medeweten van haar ouders, de heer en mevrouw Pogge, die denken dat ze zich onder de hoede van juffrouw Andacht bevindt. Maar is juffrouw Andacht wel zo onschuldig als ze zich voordoet? Als de situatie uit de hand dreigt te lopen is gelukkig Puntjes vriend Anton in de buurt. Maar zelf is ze ook niet op haar kop gevallen!

zoeken in:
avatar van gert_r
4,0
Veel leuker en moderner dan ik verwachtte van een jeugdboek uit 1931. Ik las een Duitstalige school-uitgave van Meulenhoff uit 1937, gedrukt in Fraktur-schrift. Tot op het laatst bleven de f en de s en ook de A en de U lastig, maar ik kan nu wel aan die in Fraktur gedrukte stapel vooroorlogse Heimat- en zeevaartromans beginnen die ik ooit heb aangeschaft. In die Meulenhoff-uitgave ontbreekt één hoofdstuk, alsmede de tussen de hoofdstukken geplaatste zg. Nachdenkereien, maar hier vond ik een complete versie. Grappig is dat het boekje nergens klef wordt, behalve in het laatste hoofdstuk, als alles goed gekomen is. Vervolgens legt de auteur in de erop volgende Nachdenkerei uit dat hij zich van die klefheid bewust is en dat het in het echte leven anders gaat en vaak helemaal niet goed komt. Volle 4 sterren!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:53 uur

geplaatst: vandaag om 11:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.