menu

The Magdalen - Marita Conlon-McKenna (1999)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Sociaal / Waargebeurd

352 pagina's
Eerste druk: Forge, New York (Verenigde Staten)

In de 19de en 20ste eeuw was het Holy Saints Magdalen Home for Wayward Girls and Fallen Women te Dublin een instituut met gevangenisachtige kenmerken waar ongetrouwde zwangere vrouwen konden verblijven totdat ze waren bevallen. Daarna werd, zonder uitzondering, hun kind weggenomen door de kerk en ter adoptie afgestaan. In 1951 is Esther Doyle uit het landelijke Connemara zich geheel niet bewust dat er zo'n plaats bestaat als ze haar ouderlijk huis ontvlucht voor een vluchtige romance die uitdraait in een zwangerschap. Wanhopig meldt ze zich bij het tehuis maar ontdekt al vroeg dat het leven er ondragelijk is. De vrouwen weten de ellende te doorstaan door hun onderlinge kameraadschap.

zoeken in:
avatar van Sheplays
4,5
The Magdalen is één van de gruwelijkste verhalen welke ik ooit heb gelezen. Niet zozeer gruwelijk als in oorlog of horror, maar van een ander soort onmenselijkheid.

De Magdalen Homes waren tehuizen waar meisjes werden afgebeuld in wasserijen waar ze nog met de hand moesten schrobben. Het waren niet alleen meisjes die zwanger waren door een 'romance', vaak was er sprake van verkrachting, ook door familieleden. De eer van de familie was belangrijker dan het welzijn van het meisje zodat menigeen door vader of moeder persoonlijk bij het gesticht werd afgeleverd. De lieve nonnen waren echter zonder uitzondering valse loeders óf te achterlijk om beter te weten.

Ik was geschokt dat het laatste gesticht pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werd gesloten.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Volgens mij heb ik hier laatst een film van op tv gezien.

PeterW schreef:
Volgens mij heb ik hier laatst een film van op tv gezien.


The Magdalene Sisters was laatst op ned 2 (augustus). Het is geen officiele verfilming van dit boek maar gebaseerd op de Britse documentaire Sex in a Cold Climate.

avatar van Sheplays
4,5
De film (zie hier) is inderdaad geen verfilming van dit boek maar heeft een vergelijkbare verhaallijn en is, zo mogelijk, nóg aangrijpender. In het boek lees je echter de gedachten van Esther en ga je nog meer mee in haar radeloosheid en verdriet.

In dit artikel staan meer feiten, ook over de hieronder genoemde documentaire.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:30 uur

geplaatst: vandaag om 13:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.