menu

Nation - Terry Pratchett (2008)

Alternatieve titel: Volk

mijn stem
4,08 (6)
6 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sciencefiction

416 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'Volk' is een losstaand verhaal dat zich afspeelt op een alternatieve versie van onze aarde, waar Charles Darwin net 'Over het ontstaan van soorten' heeft geschreven en een hardnekkige griepepidemie de Engelse ­koning en zijn 138 troonopvolgers heeft uitgeroeid. Een rechtmatige troonopvolger zou de gouverneur van een klein eilandje kunnen zijn, wiens dochter door toedoen van een tsunami op een nog kleiner eilandje strandt. Daar ontmoet ze Mau, een oorspronkelijke bewoner van het eiland. Maus familie is om het leven gekomen tijdens het natuurgeweld en de persoon met wie hij nu moet zien te overleven is een meisje dat hij niet eens kan verstaan…

zoeken in:
3,5
Tin
Op zich vertelt Nation een leuk verhaal. Het is alleen jammer dat de themas die worden aangesneden zoals religie, traditie en de noodzaak van een samenleving om te vernieuwen al eens eerder in Pratchetts werk zijn behandeld en vaak ook nog iets beter. Pyramids en Small Gods zijn hier mooie voorbeelden van.

Zowiezo vond ik Nation wat betreft sfeer wel erg lijken op een deel uit de Discworld serie. Dat is natuurlijk geen schande maar het zorgt er wel voor dat dit boek niet echt een eigen, onafhankelijke identiteit kan opbouwen.

Ondanks het bovendstaande verdient Nation wel een goede score. Het simpelweg goed geschreven, bevat leuke karakters en een prettig gevoel voor humor en snijd ondanks de lichte toon toch tamelijk zware onderwerpen aan. Al met al drie en een halve ster.

4,5
Ik ben het absoluut niet met Tin eens. Ja, Terry Pratchett heeft een aantal van deze thema's eerder al behandelt, maar het grote verschil is dat dit een kinderboek is en die eerdere boeken niet. En wat voor een kinderboek! Ik krijg steeds meer het idee dat het echte bewijs dat een schrijver echt heel erg goed is ligt in het feit of ze geloofwaardige kinderboeken kunnen schrijven. Als dat zo is dan bewijst Terry Pratchett hier opnieuw zijn meesterschap.

Fantastisch zoals hij vreemdelingschap op zijn kop zet, zoals hij op een laag niveau zo ontzettend scherp een aantal stellingen duidelijk kan maken. Niet dat ik het altijd met hem eens ben, maar ik vind hem hier vele malen overtuigender dan bijvoorbeeld een Hitchens of Dawkins.

Tel daar de humor bij op en fantastische sfeer en je komt op een heel erg sterk boek uit. Nog net geen 5* maar het scheelt niet veel.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:03 uur

geplaatst: vandaag om 23:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.