menu

Mythologies d'Hiver - Pierre Michon (1997)

Alternatieve titel: Wintermythen

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Verhalenbundel
Historisch

96 pagina's
Eerste druk: Verdier, Lagrasse (Frankrijk)

In de “Mythologies d’Hiver” vormen de barre Middeleeuwen het decor voor taferelen, waarin geloof, hoop en liefde het onderspit delven en de zomer des levens wijkt voor de winter van de dood, vergeefsheid en vergetelheid. Pierre Michon zoekt in deze verhalenbundel een verhouding tot het verleden, waarbij hij grotendeels uitgaat van Middeleeuwse bronnen en legenden.

zoeken in:
avatar van andreas
3,5
Pierre Michons verhalenbundels “Mythologies d’hiver” en “Abbés” zijn in de Nederlands vertaling gebundeld in een boek getiteld “Vuur van Brigid, en andere wintermythen” (2005, Uitgeverij G.A. van Oorschot, Amsterdam). De samenstelling ligt voor de hand, gezien alle verhalen zich afspelen binnen een historisch kader.

“Wintermythen” is onderverdeeld in “Drie wonderen in Ierland” en “Negen keer over de Causse”. Vooral de verhalen uit het tweede deel zijn heel kort, vaak niet meer dan drie bladzijden lang. Michon berijpt de kunst van het kortverhaal en presenteert haar in heel compacte vorm aan de lezer.

Zijn stijl heeft hij aangepast: bondiger, droger, weinig verheven. Minder leesplezier dus, zeker in vergelijking met Michons meesterwerk “Vies minuscules”.

...stilte...
Op de achterflap van het boek staat dat Pierre Michon persoonlijk toestemming gaf om de afzonderlijk verschenen teksten samen te brengen onder de titel Vuur van Brigid, en andere wintermythen.

Soberder dan zijn vroegere werk. Kale uitgebeende verhalen zijn het, maar ik hou er wel van als een schrijver op latere leeftijd aan weinig woorden genoeg heeft. Zoals bij b.v. Samuel Beckett en Max Frisch.

Verhalen over monniken, kluizenaars, koningen, vagebonden...en vrouwen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:24 uur

geplaatst: vandaag om 11:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.