menu

A Kiss before Dying - Ira Levin (1953)

Alternatieve titels: Een Kus voor Je Sterft | Kus Mij en Sterf

mijn stem
3,80 (66)
66 stemmen

Engels
Thriller

246 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Hij wil zonder al te veel inspanningen rijk worden. Schatrijk liefst. Niets zal hem tegenhouden dit doel te verwezenlijken. Zijn uiterlijk heeft hij mee, evenals zijn grote talent voor intrige en zijn totale gebrek aan geweten. Maar hij heeft een probleem. Ze heet Dorothy en is zwanger. Ze houdt oprecht van hem, maar dwarsboomt zo zijn plannen. Hij ziet maar een uitweg: moord. Maar of hij daar zo makkelijk mee wegkomt..

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Fraai geschreven, werd - geloof ik, is alweer lang geleden dat ik het las - een paar keer op een verkeerd been gezet. Een van de betere thrillers die ik ken. Vier sterren.

avatar van Tejo
4,0
Lekker boek. Mooi om je eens te verplaatsen in een gewetensloos iemand, want, je kunt in feite niet anders dan meegaan in zijn beleving.

avatar van Donna Tartt
3,5
Leest heerlijk weg dit boek. "Something new, old and used..." Een echter player de hoofdpersoon, een geraffineerde manipulator. Maar goed zoals het al oude gezegde al luidt "wie een kuil graaft voor een ander...." Juist!

-3.5-

avatar van thunderball
4,5
Ik vind dit in zijn genre echt een geniaal boek!

Je weet als lezer tot voor 3/4 van het boek niet wie de hoofdpersoon en dus dader is! Je wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. Heel knap gedaan!

Je krijgt ook echt een goede kijk op het hoofdpersonage, waarom hij zo is geworden en waarom hij handelt zoals hij handelt. Steekt allemaal erg goed in elkaar.

Het boek is door de geniale struktuur en het niet weten wie het hoofdpersonage is ook onverfilmbaar, het is weliswaar al twee keer geprobeerd, maar wanneer je als kijker meteen ziet wie de dader is, valt natuurlijk meteen de hele geniale opbouw van het boek in het water en blijft er niet veel anders over dan een doorsnee thriller.

4,5 ster.

avatar van the Cheshire cat
5,0
Jammer dat Levin geen veelschrijver was, want ik vind al zijn boeken erg goed, van deze t/m
Sliver, de één wat beter dan de andere dat wel.
Een Kus Voor Je Sterft vind ik de beste plot hebben, superspannend en heel gek dat dit boek
uit 1953 stamt, je zou eerder zeggen uit de jaren '70 of zelfs '80
Een cunning hoofdpersonage, zoals ze dat in 't Engels zeggen.

Alsof Hitchcock een boek heeft geschreven. Heerlijk geraffineerd plot en spel met de lezer. Geniaal in zijn genre. 4, 5 *

5,0
Eén van de beste thrillers ooit. Meesterlijk.

4,5
Jaren geleden gelezen. in zijn genre een ongelooflijk origineel boek. Levin heeft het ook niet weer geevenaard. Zijn andere boeken zijn goed (Boys of Brazil) of huiveringwekkend (de film van Polanski, Rosemary´s baby), kon een nacht niet slapen nadat ik die film in de bioscoop had gezien.

Ira Levin kreeg in 1954 de Edgar Award voor het beste debuut. Dus de hoge waarderingen voor dit boek op BM zijn zeker terecht.

Vertaald door Remco Campert.

ZAP!
Het helpt absoluut niet mee als je de film eerst gezien hebt, en die, zoals in mijn geval, erg de moeite waard vindt. Ik zat tijdens het lezen vaak te letten op verschillen en overeenkomsten (alweer een tijdje terug dat ik de film zag) en dat is niet bevorderlijk voor het leesplezier. Het eerste deel 'Dorothy' vind ik met afstand het indrukwekkendste deel, waarin je je bijna constant moet verplaatsen in de gedachten en belevingswereld van een narcistische sociopaat.

Dan gaan we in het tweede deel detective-je spelen met Ellen, waarbij ik op een gegeven moment wéér een twist voelde aankomen en even het boek weggelegd heb (ik kreeg naderhand gelijk, Dwight Powell bleek onschuldig). Toch is het een leuk deel, waarbij de twists elkaar in rap tempo opvolgen en het niet alleen maar speuren is. Ook is de schrijfstijl van Levin regelmatig zeer beeldend en intrigerend, hoewel ik regelmatig het EN-NE woordenboek erbij heb moeten pakken.

In het derde en laatste deel staat bijvoorbeeld de volgende zin: "The train (,...,); a segmented serpent from whose body trapped people vapidly gazed." Erg mooi. Het is wel het deel dat me verder het minst aansprak, met meer 'gezeur' over en weer over of Bud het gedaan heeft of niet, inclusief argumentaties, én die uitgebreide beschrijving van de reis naar en de rondeleiding door de smelterij (misschien wilde Levin er iets mee zeggen, mij ontging dat helaas in de wat droge beschrijvingen^ - ik kwam eerder wel een aperte verwijzing naar de smelterij tegen, waarmee de schrijver mogelijk verwijst naar Het Vagevuur en bijbehorend Eindoordeel...?: "...photographs of underground and open-pit mines, smelters, refineries, furnaces, rolling mills, and artistic close-ups of tubing and copper wire."). Maar dan nog heb ik het zo niet beleefd.

Ook het einde vind ik wat te warrig. Eerst lijkt het aan te sturen op wraak en vergelding (alhoewel dat deels ook aan de lezer zal liggen...), maar dan blijken de goeden toch écht goed, want ze willen Bud alleen maar tot een bekentenis dwingen - dat lukt ze ook, maar ze blijven verantwoordelijk voor zijn dood. Wilde Levin Bud tot een pure opportunist en lafaard maken door hem in zijn broek te laten plassen van angst en hem tot het inzicht te brengen dat zijn dood de enige optie is? Waarom dan toch eindigen met de glimlachende moeder die terloops vraagt waar Bud is? Als lezer gaat je sympathie zo toch enigszins uit naar haar, een relatief onschuldige speler aan wie de dood van Bud als ongeluk uitgelegd zal worden...

Al met al wel een boek dat nog wat meegeeft om over na te denken, en ik ga 'm zeker nog eens weer lezen. De aanpak van Levin vind ik trouwens niet per se een meerwaarde hebben. Zeker, het is origineel, maar als we Bud van begin tot eind hadden gevolgd zoals in het eerste deel, had het volgens mij als karakterstudie zelfs nog beter kunnen werken. Maar misschien ben ik gewoon niet zo'n liefhebber van detectiveboeken. Zal mij ook benieuwen of en wanneer ik Georges Simenon nog eens een kans zal geven, want deze Maigret reeks vind ik dan weer ontzettend goed. Dik 3,5* voor nu voor 'A Kiss...'.


^ Misschien is het voor mij ook beter om deze in de Nl. vertaling te lezen.

avatar van Insignificance
4,5
De kunst van manipulatie, verleiding en bedrog, verpakt in (minstens) twee huzarenstukken. #1; hoe je een lezer overvalt (ik zag 'm zo niet aankomen) en #2; hoe je een finale vertelt als ware het een film (ik zag het zo voor me gebeuren). Ira Levin is mijn man.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:33 uur

geplaatst: vandaag om 22:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.