menu

The Great Railway Bazaar - Paul Theroux (1975)

Alternatieve titel: De Grote Spoorwegcarrousel

mijn stem
4,00 (23)
23 stemmen

Engels
Reis

342 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin, Boston (Verenigde Staten)

Een liefdevol eerbetoon aan de romantische geneugten van de spoorwegen en het treinreizen. Verslag van een treinreis van Londen via Istanboel - New Delhi - Singapore - Saigon - Tokio - Wladiwostok en daar met de Trans Siberië expres naar Moskou terug naar Londen, waarbij de auteur veel aandacht heeft voor zijn omgeving en zijn medereizigers.

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
4,5
Ik heb al jaren enkele reisverhalen van Theroux in de kast, maar heb alleen een paar van zijn algemene boeken gelezen.

Theroux beschrijft zijn 4 maanden durige treinreis zoals in de omschrijving vermeld, op beeldige wijze.
Vooral de gesprekken met andere reizigers die hij tegenkomt vond ik erg vermakelijk. Met het juiste detail geschreven, zodat het lijkt dat je de reis zelf ervaart.

De locaties door al die landen heen en de vele treinen waar hij in reisde verschillen (logischerwijs) sterk.
Ook hoe de lokale bevolking is, reageert en over elkaar denkt zijn sterke passages.

In Japan beschrijft Theroux dat hij onderweg een boek leest. "Japanse Griezelverhalen" van Rampo. Hij noemt dit boek nogal verontrustend.
Dit boek heb ik toevallig enkele jaren terug bij een 2ehands boekwinkel gekocht. (Nog) niet bekend op BM overigens en voor mij nog te lezen. Ik ging er vanuit dat vrijwel niemand het boekje zou kennen. Zijn beschrijvingen maken me erg nieuwsgierig naar het boek. Onlangs zag ik dit boek liggen en dacht "Oja dat boek heb ik ook nog"... Leuk om niet veel later een boek te lezen waarin de auteur aangeeft juist dat boek te lezen.

Moeilijk voor te stellen dat dit reisverslag alweer 41 jaar geleden is geschreven.
Het hoge gemiddelde voor dit boek is m.i. geheel terecht.


5,0
Als kind las ik veel boeken. Nadat ik de middelbare school had verlaten las ik geen enkel boek meer. Had toen meer interesses voor andere zaken. Totdat ik op een verjaardag dit boek van iemand cadeau kreeg met de mededeling: dit is echt iets voor jou. Ademloos las ik het boek in één keer uit, een paar maanden later kocht ik het vervolg : De oude Patagonië express. Later zag ik Theroux in een actualiteitenrubriek op tv, waar hij vertelde over zijn reis door China. Dat boek werd toen ook door mij gekocht en inmiddels heb ik een hele boekenplank vol staan met Therouxboeken, zowel fictie als non-fictie. Maar het begon dus allemaal met De Grote Spoorwegcarrousel. Het boek heb ik diverse malen herlezen en dankzij internet krijg je er nu ook plaatjes bij, ook al is het 43 jaar geleden dat Paul Theroux voor de 1e maal de reis maakte.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:44 uur

geplaatst: vandaag om 11:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.