menu

A History of Western Philosophy: And Its Connection with Political and Social Circumstances from the Earliest Times to the Present Day - Bertrand Russell (1945)

Alternatieve titel: Geschiedenis van de Westerse Filosofie: Vanuit de Politieke en Sociale Omstandigheden van de Griekse Oudheid tot in de Twintigste Eeuw

mijn stem
4,03 (16)
16 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Historisch

904 pagina's
Eerste druk: Simon and Schuster, New York (Verenigde Staten)

In een heldere stijl beschrijft de wiskundige en filosoof Russell de ontwikkeling van het Europese denken, niet als geïsoleerd verschijnsel, maar gezien in samenhang met maatschappelijke ontwikkelingen, vanaf de oudste Griekse natuurfilosofen tot de pragmatisten en de wiskundige filosofen van de twintigste eeuw

zoeken in:
4,0
Uitstekende introductie op t onderwerp. Russell prefereert duidelijk de pre-Cartesiaanse filosofie, maar desalniettemin kan ik me geen betere philosophy-for-dummies handleiding indenken.

4,5
Denk dat deze iets te ingewikkeld en uitgebreid is voor een goede handleiding voor dummy's. Desalniettemin kreeg russel hier terecht de Nobel prijs voor.

Onvoorstelbaar saai boek. Lees het vooral niet van kaft tot kaft maar gebruik het als naslagwerk

korenbloem schreef:
Denk dat deze iets te ingewikkeld en uitgebreid is voor een goede handleiding voor dummy's. Desalniettemin kreeg russel hier terecht de Nobel prijs voor.

Voor dummys is dit inderdaad een véél te ingewikkeld boek. Zelf weet ik wel het een en ander - vrij weinig, maar nog altijd wel het een en ander - over filosofie in het algemeen en bepaalde filosofen in het bijzonder, maar dit boek was ook voor mij geregeld behoorlijk onnavolgbaar. Dat neemt overigens niet weg dat Russell een prestatie van formaat heeft neergezet: hij heeft zo'n beetje vijfentwintig eeuwen aan filosofische stromingen op een rij gezet, uitgelegd, van kritiek voorzien en geplaatst in een bepaalde maatschappelijke context - met, bij tijd en wijle, zeer geslaagde humor ertussendoor verweven ook! Daarvoor buigt Karl diep, zeer diep.

avatar van Raskolnikov
Vooral de eigen visie die voortdurend door het materiaal schemert stel ik bij dit werk erg op prijs. Ergens maakt Russell de notie dat de juiste benadering van een filosoof of filosofisch werk is je eerst volledig en onbevoordeeld in te leven in de materie, je deze geheel eigen te maken, en pas daarna een kritische reflectie te geven hierop. Dit is wat Russell voortdurend doet, en het moet gezegd, zijn kritiek is bijna altijd hard, maar meestal helder en goed geformuleerd. Daarmee geen blinde bewondering voor de grote denkers, maar een nuchtere, scherpe benadering.

Heb deze (natuurlijk) niet helemaal gelezen, en geef dus ook geen stem, maar het is een boek dat ik regelmatig uit de kast trek om een hoofdstukje over een bepaalde filosoof of stroming te (her)lezen. In Russell kun je je geen betere gids wensen.

4,5
Karl schreef:

Dat neemt overigens niet weg dat Russell een prestatie van formaat heeft neergezet: hij heeft zo'n beetje vijfentwintig eeuwen aan filosofische stromingen op een rij gezet, uitgelegd, van kritiek voorzien en geplaatst in een bepaalde maatschappelijke context - met, bij tijd en wijle, zeer geslaagde humor ertussendoor verweven ook! Daarvoor buigt Karl diep, zeer diep.


Korenbloem buigt net een halfje dieper

Baas boven baas, hè?

avatar van misterfool
4,5
Ik wil mij nog wel eens in het diepe gooien. Gewoon een klassieker pakken binnen een bepaald genre of onderwerp en zwemmen, zwemmen en nog eens zwemmen. Dat werkt goed als het gaat om literatuur, muziek of geschiedenis. Het werkt echter wat minder goed als het onderwerp filosofie is en de klassieker in kwestie Critik der Reinen Vernunft van Immanuel Kant is. Op zo'n moment bemerk je dat het wellicht handiger is om een zeker historisch kader aan te leggen.

Dit boek van Bertrand Russel biedt zo'n kader. Het uitgangspunt van dit boek is erg sterk. Eerst wordt de culturele en historische achtergrond geschetst en vervolgens worden de belangrijkste ideeën van de filosoof uitgewerkt. Daarna geeft Bertrand pas zijn eigen kritiek. Door deze structuur nodigt het boek uit tot verdere exploratie. Ik heb het boek gelezen van kaft tot kaft, maar als naslagwerk heeft het boek waarschijnlijk zijn grootste nut.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:38 uur

geplaatst: vandaag om 15:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.