menu

Mannen van Sliedrecht - K. Norel (1949)

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch

256 pagina's
Eerste druk: Callenbach, Nijkerk (Nederland)

Sliedrecht aan de Merwede is een dorp waar rond het eind van de 19e eeuw zoveel armoede werd geleden dat kinderen van school werden gehaald om in het grondbedrijf terecht te komen als aardhalers, kruiers en baggeraars. Zo vergaat het ook Jan Baan, die op school uitblinkt in rekenen en natuurkunde. Amper 11 jaar oud gaat ook hij met zijn broers mee om te graven en zodoende een paar centen aan het huishouden bij te dragen. Jan neemt echter voor zelfstudie wat reken- en natuurkundeboeken mee van school. In zijn fictieve personage, en later in het boek, die van Dirk Punt, wordt de levensloop van van een aantal sliedrechtse volksjongens uit die tijd uitgebeeld. Tijdens de opkomst van de gemechaniseerde baggerwerktuigen, die zij grotendeels zelf hebben uitgevonden, weten zij zich op te werken tot machtige aannemers van baggerwerken. Ze hebben havens gegraven en riviermondingen uitgediept, eerst in heel Europa maar daarna tot in China, Brazilië en Argentinië toe. Ze hebben een reputatie verworven als meesters in hun vak.

zoeken in:
avatar van Sheplays
4,0
Mannen van Sliedrecht is oorspronkelijk door Herman de Man geschreven maar hij heeft door WOII het boek nooit kunnen publiceren. Herman de Man is in 1946 bij een vliegramp op Schiphol om het leven gekomen. Van het manuscript zijn toen alleen de verantwoording en enkele losse bladzijden teruggevonden. Norel heeft toen het vooronderzoek opnieuw verricht en de roman herschreven. De verantwoording van de De Man heeft hij daarbij opgenomen en ook de overgebleven passages.

Het boek staat vol met ouderwets taalgebruik en christelijke vroomheid maar toch heeft het mij als kind al weten te boeien.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:29 uur

geplaatst: vandaag om 19:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.