menu

Tomorrow, When the War Began - John Marsden (1994)

Alternatieve titel: Morgen, Toen de Oorlog Begon #1

mijn stem
3,95 (33)
33 stemmen

Engels
Jeugdboek
Oorlog / Sciencefiction

336 pagina's
Eerste druk: Pan Macmillan, South Yarra (Australië)

Zeven Australische jongeren gaan met elkaar kamperen. Dat doen ze op een afgelegen plek in de wildernis, die 'De Hel' heet. Als de luie, heerlijke vakantie is afgelopen, gaan ze terug naar huis. Al snel wordt duidelijk dat tijdens hun afwezigheid oorlog in hun land is uitgebroken. De eerste reactie bestaat uit grote angst en verwarring. De ontreddering maakt langzaam plaats voor georganiseerde actie. Ze proberen te overleven en tegelijkertijd de vijand te ondermijnen.

zoeken in:
avatar van bennerd
3,0
Zeer sterk begin van een al even sterke reeks.

4,0
Heb net in een weekje of twee de hele reeks gelezen, dus spannend zijn de boeken zeker wel.
De eerste vier delen heb ik in een tijdspanne van 24 uur gelezen, omdat ik zo benieuwd was naar wat er ging gebeuren.
De reden dat ik de andere delen niet direct erna gelezen heb, was enkel het feit dat ik die boeken nog moest halen in de bibliotheek.

Zeker de eerste delen zijn inhoudelijk erg sterk. Wel vind ik het jammer dat er nergens een landkaartje te vinden is van het gebied waar de tieners zich bevinden omdat ik het vaak erg moeilijk vond om in te schatten welke afstanden afgelegd worden.

Ook het verloop van de acties en aanvallen tegen de vijandelijke bezetters is soms niet volledig duidelijk, al is in de realiteit bikkelharde actie waarschijnlijk ook erg chaotisch.

Laatste puntje van kritiek, maar dit geldt vooral voor de latere boeken: zeker naar het einde toe hebben de tieners in mijn ogen iets teveel geluk (tot tweemaal toe kan Ellen ontsnappen uit gevangenissen, schoten zijn (op Carrie na) steeds in de kuiten, ...). Dat zorgt ervoor dat ik op het einde toch met een beetje een wrang gevoel achterbleef.
De tieners doen mij op sommige momenten denken aan Amerikaanse propagandafilms waarin enkele soldaten een heel leger uitroeien.

Toch was de balans vooral erg positief, aangezien ik altijd al aangetrokken ben door Robinsonverhalen waarin mensen proberen overleven op onbewoonde eilanden en door oorlogsverhalen waarin de gruwelijke natuur van mensen de bovenhand neemt.
Deze reeks is een mooie mengeling van deze beide genres waarbij er zowel aandacht is voor de actie als voor de emotionele veranderingen die de personages ondergaan.

3,0
ik heb deze reeks in de ombidus van 2 delen gelezen. de eerste deel had ik in een flits uit ik wilde zo graag weten wat er gebeurde.
ik moet zeggen dat ik het laatste deel en dus de laatste 3 boeken neit meer gelezen heb in het 5de boek ben ik gestrand, het kon mij niet meer boeien.

Heb net alle delen uitgelezen. Ben het op zowat alle vlakken met sportinerke eens. De tieners hebben echt wel te veel geluk soms. Wat me soms ook stoorde waren de afstanden en tijden. Die tieners konden kilometers na elkaar rennen zonder moeite, meters hoog springen, de tijd ombuigen, scherper schieten dan een sniper.... Enfin, daardoor werd het allemaal wat te gemaakt.

avatar van Poebie
2,5
Eindelijk deel 1 uit. Het is lastig om erin te komen. Veel details die duidelijk geen aanvulling op het verhaal zijn, maar wel worden beschreven, maakt dat het vaak langdradig is. Ik was snel geneigd die alinea's over te slaan, maar dan was de kans weer groot dat je wel belangrijke details mistte.

Ik vind het boek niet goed maar ook niet slecht. Om die reden 2,5 sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:41 uur

geplaatst: vandaag om 00:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.