menu

The Fatal Shore - Robert Hughes (1986)

Alternatieve titel: De Fatale Kust: Het Epos van Australiƫ

mijn stem
4,38 (13)
13 stemmen

Engels
Historisch

688 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

'De Fatale Kust' beschrijft de geschiedenis van de geboorte van Australië, dat van een immense strafkolonie opbloeide tot een welvarende natie. Toen de Amerikaanse koloniën in 1776 de onafhankelijkheid uitriepen kon Groot-Brittannië niet langer veroordeelden daarheen verbannen. Australië werd daarom de nieuwe strafkolonie. Tot 1868 werden gevangenen naar Australië gedeporteerd. Na hun vrijlating bleven zij vaak en samen met ontsnapte gevangenen werden zij de voorouders van de huidige Australiërs.

zoeken in:
avatar van heinonlein
5,0
Oei, heb ik hier nog niets bijgeplaatst? Wordt hoog tijd!

Buiten dat dit boek 'n handig naslagwerk is (met register, tabelletjes, foto's en 'n plattegrond van new south wales (ook wel bekend als australië), leest 't geweldig weg. Ik kon dit boek onmogelijk wegleggen, zo interessant!

Het gekke is, dat het enkel een verslag is van waargebeurde feiten: er komen geen verzonnen personages en denkbeeldige gebeurtenissen in voor (zoals bijvoorbeeld Leon Uris een historisch boek schrijft), toch viel me dat pas na ruim 200 pagina's op! Het is zo goed gedocumenteerd dat 't leest alsóf hij bepaalde personages gebruikt die telkens terugkomen, om zo 'n verhaal te maken. In werkelijkheid weet hij gewoon gruwelijk veel over deze mensen te vertellen. Heel knap!

Voor mensen die Mutiny on the Bounty of Great Expectations willen gaan lezen, is dit ook 'n aanrader om zich eerst in te leven in die tijd.

Dit boek heeft 'n plaatsje bemachtigd in m'n top 10!

5,0
De geschiedenis van Australië, tenminste nadat de Britten dit land annexeerden en er een strafkolonie van maakten. Met de oorspronkelijke bewoners de aboriginals werd geen enkele rekening gehouden. De Nederlanders hadden het land ook kunnen kolonialiseren, maar hadden geen belangstelling voor deze op het oog onherbergzame woestijn. Wat zij niet wisten was dat er goud te vinden was en dat had tot gevolg dat veel gewone Britten, nadat dat bekend was geworden naar dit El Dorado verhuisden en dat de strafkolonie toen ten einde kwam. Ik vond dit een geweldig boek om te lezen. Wat ik niet wist, maar in dit boek las was dat kapitein William Bligh, bekend van de Muiterij op de Bounty, ook een tijd gouverneur was geweest van New South Wales, één van de staten van Australië. Heb nog een boek van Robert Hughes in mijn bezit 'De schok van het nieuwe'. Ook een prachtig boek over moderne kunst. Helaas onbekend bij BoMe.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:31 uur

geplaatst: vandaag om 10:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.