menu

The Promise - Chaim Potok (1967)

Alternatieve titel: De Belofte

mijn stem
3,83 (15)
15 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

349 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

In De belofte staan Reuven Malter en Danny Saunders centraal, twee vrienden die in de joodse gemeenschap te Brooklyn zijn opgegroeid. Reuven studeert voor rabbi en krijgt het zwaar te verduren wanneer hij op gewaagde wijze de Schrift wil verklaren. Tegenover zich vindt hij Rav Kalman, een sarcastisch en groot leermeester, die de orthodoxie verdedigt. De zoon van rabbi Saunders, Danny, heeft het geestelijk leiderschap van de Chassidiem afgewezen en staat aan het begin van een loopbaan als klinisch psycholoog. Ook hij zet heel wat op het spel: om een jongetje te redden dat gevangen zit tussen intellect en drift, wijst hij de orthodoxe' behandelingswijze af en riskeert zijn eigen carrière door een eigen, gevaarlijke therapie toe te passen.

zoeken in:
4,5
Wederom een prachtig boek van Potok. De vriendschap tussen Reuven en Danny blijft fascinerend. Het bestaansrecht van dit verhaal ligt hem echter vooral in de consequenties van de komst van de Europese Joden naar Amerika na de Tweede Wereldoorlog. En het gaat verrassend genoeg over kinderen opvoeden. Wat me zo trekt aan de boeken van Potok is dat er zelden sprake is van een goed en kwaad. Het is nooit moralistisch maar legt slechts bloot dat samenleven en samenwerken voor iedereen betekent dat je dingen moet opofferen. Dit klinkt als een open deur maar hierin is een razend interessant spanningsveld gelegen welke Potok ijzersterk weet uit te buiten. Ik persoonlijk sympathiseer met eigenlijk elk personage in dit boek terwijl er toch ook sprake is van vuige haatgevoelens over en weer. Al met al een absolute aanrader en ik ga vrolijk door met de bibliografie van deze Joodse baas .

Gast
geplaatst: vandaag om 02:31 uur

geplaatst: vandaag om 02:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.