menu

Keefman - Jan Arends (1972)

mijn stem
4,07 (21)
21 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch / Autobiografische Roman

166 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Bundel verhalen waarin de psychiatrische patiënt centraal staat. De meeste verhalen spelen zich af binnen de wereld van de psychiatrische inrichting of binnen de innerlijke wereld van de psychiatrische patiënt. Het titelverhaal "Keefman "is een verzameling brieven van de gelijknamige hoofdpersoon aan zijn psychiater, die hij consequent met ‘vriend’ aanspreekt. Hij vertelt zijn psychiater dat hij zich nuttig wil maken en zich wil inzetten voor ‘de psychisch of psychiatrisch gestoorde mens’.het verhaal beschrijft de gevoelens van een psychiatrische patiënt die zich afzet tegen zijn omgeving en de arts die hem behandelt. Hij meent dat de maatschappij schuldig is aan zijn gemiste kansen.

zoeken in:
yorgos.dalman
Vooral het verhaal 'Vrijgezel op kamers', over de geestelijke aftakeling van de hoofdpersoon, maakt diepe indruk. Het is alsof je tijdens het lezen een wortelkanaalbehandeling krijgt.

Jan Arends was, in al zijn buitensporigheid en grilligheid, een unicum in de Nederlandse literatuur.

Op de dag van uitgave van zijn bundel 'Lunchpauzegedichten' sprong hij uit het raam. Hij liet een klein wispelturig oeuvre na waarin, naast het eerder genoemde'Vrijgezel op kamers', vooral ook zijn 'smalle', uitgebeende poëzie opviel.

avatar van liv2
Terug uitgebracht in vertaling door De Bezige Bij/Lebowski

***

Keefman - Jan Arends - cobra.be

avatar van Donkerwoud
3,5
Voornamelijk titelverhaal 'Keefman' steekt er bovenuit als de hallucinante tirade van een geesteszieke die zijn behandelaar aantrekt en afstoot. Met een combinatie van volkse straattaal en continue herhalingen wordt de schreeuw om aandacht afgrijselijk invoelbaar gemaakt. Een snufje Kafka in de onmogelijkheid van dit personage om te ontsnappen aan zijn eigen gevangenschap binnen de logica van verzorgingsstaat met psychiatrie. Een snufje Une saison en enfer (Rimbaud) in de hartverscheurende roep om gehoord te worden in een wereld waar zijn stem niet voor vol wordt aangezien.

Iets minder aangrijpend zijn de twee andere langere verhalen 'Vrijgezel op Kamers' en 'Het Ontbijt'. ln positieve zin weten de twee verhalen eveneens het geraffineerde spel tussen geestesziek verklaarde en zijn omgeving te verbeelden. De mannelijke hoofdpersonages lopen tegen onbegrip op over ziektebeelden die niet worden erkend, maar waarbij de omgeving hoge verwachtingen blijft hebben naar het meedoen in een burgermansbestaan. In negatieve zin wordt de absurditeit van waanzin net te geforceerd benadrukt met geestige beelden van een hallucinante koortsdroom of een personage dat door verpleegsters/doktors als een aap wordt gezien.

De vele kortere verhalen in de bundel zijn óf minder sterke variaties op de onbegrepen gek, óf vreemde marxistisch gekleurde sprookjes over geld en welvaart. Alleen 'De Zelfmoordenaar' steekt er nog bovenuit. Hier wil een oudere man zijn eigen zelfmoord simuleren, omdat hij liever in een inrichting terechtkomt dan dat hij nog langer in zijn liefdeloze huwelijk blijft vastzitten. De uiteindelijke climax is schrijnend.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:34 uur

geplaatst: vandaag om 18:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.