menu

A Briefer History of Time - Stephen Hawking en Leonard Mlodinow (2005)

Alternatieve titel: Een Korte Geschiedenis van de Tijd

mijn stem
3,30 (5)
5 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

176 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

In 1988 schreef Hawking Het heelal. Hierin deed hij een poging om Einsteins relativiteitstheorie en de kwantummechanica te verduidelijken. Hij liet toen al de lezer aanvoelen dat het vermoeden bestond dat een vereniging van deze twee theorieën mogelijk was. De nieuwe overkoepelende theorie zou ons dan een definitief beeld van het heelal opleveren. We zijn nu 18 jaar later en in ‘Een korte geschiedenis van de tijd’ actualiseert Hawking samen met journalist Leonard Mlodinov de inhoud van zijn werk. Tevens maakt hij het voor een nog breder publiek toegankelijk. De wetenschappelijke inhoud van Het heelal is bewaard gebleven, maar sommige technische uiteenzettingen zijn weggelaten. Hierdoor dringen zijn vragen nog dieper door tot de kern: ‘Wat weten we werkelijk van het heelal, en hoe komt het dat we het weten? Waar komt het heelal vandaan en welke kant gaat het op?’ Ook in dit boek vormen ze de leidraad van het verhaal. De nieuwste ontwikkelingen worden getoetst aan de reeds bestaande theorieën. Zo wordt er uitvoerig ingegaan op de snaartheorie.

zoeken in:
avatar van cortez
3,0
Dit boek is de nieuwere versie van 'A Short History of Time'. Een boek dat naar het schijnt 1 op de 750 mensen in bezit heeft. Het is wat toegankelijker gemaakt, gaat wat dieper in op kernpunten en laat wat bijzaken weg en uiteraard worden de nieuwste wetenschappelijke visies met betrekking tot het onderwerp erin verwerkt.

Het boek zou een introductie voor leken moeten zijn. Nu kan het aan mij liggen, maar ik blijf dit toch wel heel moeilijke materie vinden. Newton is parate kennis, Einsteins relativiteitstheorie gaat nog wel (al vind ik het voorstellen van een relatieve tijd toch wel heel moeilijk als je er blijft op doordenken), de essentie van de kwantummechanica wordt moeilijk, de gevolgen ervan zijn bijna raadsels en bij de snarentheorie ben ik het noorden volledig kwijt.

Het boek bouwt steeds verder op reeds aangehaalde theorieën, waardoor je geregeld passages moet herlezen om verder te kunnen. Ook zijn enkele basisbegrippen heel moeilijk voor te stellen, bv. de vierdimensionale ruimte-tijd of de relativiteit van de tijd. Om nog maar van een tiendimensionaal heelal te zwijgen.

Ondanks het feit dat er me vrij veel ontgaan is, leer je wel wat bij over deze complexe maar fundamentele materie.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:13 uur

geplaatst: vandaag om 16:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.