menu

Enten-Eller - Søren Kierkegaard (1843)

Alternatieve titel: Of-Of

mijn stem
4,38 (4)
4 stemmen

Deens
Ideeënliteratuur

837 pagina's
Eerste druk: C.A. Reitzel, Kopenhagen (Denemarken)

In ''Of-Of'' omschrijft Kierkegaard twee levensgedachten, een bewust esthetisch, de ander gebaseerd op moraal en verantwoordelijkheid. Beide gedachten worden beschreven onder een verschillend fictief pseudoniem. Het esthetische deel is in korte essay-vorm geschreven, met poëtische beeldspraak en allusies. Hoofdonderwerpen zijn esthetische onderwerpen zoals muziek, verleiding, drama en schoonheid. Het ethische beeld is geschreven als twee brieven over verantwoordelijkheid, kritische reflectie, en het huwelijk. De beelden worden niet gestructureerd gepresenteerd, maar uitgedrukt als de geleefde ervaringen van de twee fictieve auteurs. Hoofdvraag waar iedereen voor zichzelf een antwoord op zou moeten bedenken na het lezen van het boek is de vraag van Aristoteles; "Hoe moeten we leven?"

zoeken in:
4,0
Behoorlijk revolutionair boek... Kierkegaard wordt wel de vader van het existentialisme genoemd. Hij was het fundamenteel oneens met Hegel, die zei dat er een dialectisch proces gaande is, waarbij alle standpunten evenveel hun tegendeel waren, en uit deze tegenstrijdigheid een nieuw standpunt naar voren komt (kort gezegd). Kierkegaard was het oneens met dit gebrek aan keuze... sommige dingen liggen nu eenmaal Of-Of (Enten-Eller)

Ook heeft hij een stuk erin staan over wat schoonheid nou precies is.

Ik ben er nog niet helemaal doorheen, maar het eerste stuk is al wel geweldig, waarin hij door een heleboel hele korte stukjes (sommigen slecht 2 zinnen lang) een nogal ironisch beeld geeft van schoonheid.. Erg apart... latere updates volgen nog

avatar van handsome_devil
Ik vind het leuk dat je hier wat post jelle. Dit boek verdient vast meer aandacht. Ik denk dat Kierkegaard mijn heldje gaat worden, maarja, we zullen zien.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:41 uur

geplaatst: vandaag om 16:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.