menu

Ex-Drummer - Herman Brusselmans (1994)

Alternatieve titel: Plotseling Gebeurde Er Niets #3

mijn stem
3,45 (132)
132 stemmen

Nederlands
Humoristisch

182 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Drie losers gaan op zoek naar een drummer en vragen het ik-personage of hij de taak op zich wil nemen. Hij hapt toe en aldus begint de geschiedenis van de slechtste band die Gent ooit gekend heeft. Toch winnen ze een rock-prijskamp, waarna de ellende pas goed begint. Maar te midden van al deze ellende is er de troostende liefde tussen het ik-personage en zijn vrouw Lio.

zoeken in:
in de flop 100?!

nicolas
Tuurlijk niet! Heeft iemand de film toevallig reeds gezien?

Gajarigon
Is die dan al uit?

avatar van Kasjper
Nee pas vanaf 27 april in de bioscoop, a.s. maandag wel de eerste persvoorstelling .

avatar van Adaveke
3,5
nicolas schreef:
Tuurlijk niet! Heeft iemand de film toevallig reeds gezien?


Afgelopen dinsdag de film gezien.
Het boek is beter (is dat niet meestal zo?), maar toch was deze film eens heerlijk anders. Ik denk dat je het best wel eerst het boek gelezen hebt voor je naar de film kijkt, anders is de kans groot dat je bepaalde nuances mist.

Ik vond 't wel een vermakelijk boek. In tegenstelling tot de andere twee boeken uit de trilogie had ik hier het gevoel dat er nog een verhaal in zat

Film gezien, het boek spreekt me eigenlijk niet echt aan. Ken wel wat werk van Brusselmans, en het is een fijn schrijver, maar dan vooral in column vorm.

De film is gewoon een volledigere ervaring van het boek, lijkt me.

avatar van handsome_devil
4,0
De film vond ik erg vet. Ook maar eens dit boek ergens vandaan plukken.

5,0
Naar mijn mening één van de beste boeken ooit geschreven, al is het natuurlijk van een totaal ander kaliber dan de 'bekende literaire klassiekers'. Het is in elk geval mijn favoriete boek, omdat ik weg ben van Brusselmans' gevoel voor humor en vaak grove manier van schrijven.

Graag wil ik zo vrij zijn om even te melden dat de film ook haast een meesterwerkje genoemd mag worden, maar dat het wel heel anders is geworden dan het boek. Het boek is veel grappiger, droger, minder rauw en luchtiger. Dus, en dat is natuurlijk wel vaker het geval, denk niet dat als je de film hebt gezien het boek meteen hebt gelezen en visa versa.

2,0
Ben ernstig aan het overwegen om te stoppen met lezen van dit boek.
Het spreekt mij totaal niet aan, ik krijg de drang niet om het uit te lezen en dat mis ik wel.
Brusselmans hoort niet tot mijn favoriete schrijvers, maar wou hem het voordeel van de twijfel geven met dit (overroepen) boekje.

avatar van Grovonion2
zofie schreef:
Ben ernstig aan het overwegen om te stoppen met lezen van dit boek.
Het spreekt mij totaal niet aan, ik krijg de drang niet om het uit te lezen en dat mis ik wel.
Brusselmans hoort niet tot mijn favoriete schrijvers, maar wou hem het voordeel van de twijfel geven met dit (overroepen) boekje.
Hmm, stoppen met lezen en toch een score geven? Ik weet niet of op boekmeter dezelfde vrijwillige regels gelden om pas te stemmen nadat het volledig is gelezen, maar bij een schamele 182 pagina's kan dat niet moeilijk zijn. Pasop, 't is maar mijn mening en ik kan mis zijn...

avatar van Dimara
Grovonion2 schreef:
(quote)
Hmm, stoppen met lezen en toch een score geven? Ik weet niet of op boekmeter dezelfde vrijwillige regels gelden om pas te stemmen nadat het volledig is gelezen, maar bij een schamele 182 pagina's kan dat niet moeilijk zijn. Pasop, 't is maar mijn mening en ik kan mis zijn...

Inderdaad, eigenlijk mag er pas gestemd worden als je het boek hebt uitgelezen.

5,0
Zo is dat!
Misschien moet je nog eens iets anders van 'm proberen Zofie, Ex-drummer is niet representatief voor zijn gehele stijl, hij heeft ook veel boeken met een minder 'kwajongensboekgehalte', minder verhalend, minder simpel, maar waarin hij juist meer filosofeert en zijn eigen gedachtengangen op papier heeft gezet.
Ook zijn in die boeken zaken als liefde en relaties inherent, misschien dat je dat wat vindt?

avatar van ANDREO
2,5
Nee dit viel tegen, Herman kan veel beter.

avatar van ALIEN_HUNTER
Het boek heb ik niet gelezen maar heb hem wel thuis liggen.De film vondt ik in ieder geval slecht!
Maar wie weet is het boek beter.

avatar van cortez
ALIEN_HUNTER schreef:
De film vondt ik .


Pijnlijk.

Dardan
Na de film gezien te hebben wou ik het boek ook eens proberen, nu is dat in mijn geval gemakkelijker gezegd dan gedaan - een echt goed lezer ben ik niet en er liggen wel betere literatuurparels op me te wachten (of althans boeken waarvan ik denk dat ik ze beter ga vinden, laat het me zo stellen) - een schoolopdracht brengt me er allesinds toe dit te lezen, handig. De film vind ik wel geslaagd (3,5*) en ik hoopte dat het boek het zou overtreffen, zoals wel vaker het geval is - en jawel - het boek vind ik een groot stuk beter dan de film qua verhaallijn en inhoud (althans de verschillen).

Het begint erg indrukwekkend met de voorstelling van het ik-personage, een fantastisch figuur met humor van een fantastisch niveau. Het verhaal mag dan misschien als "vrij goedkoop" en "voer voor pubers" bestempeld worden - het neemt niet weg dat de extra elementen als de harde humor, onroerende momenten, mooie relatie tussen het hoofdpersonage en Lio een ongelooflijke meerwaarde zijn op een veelar hoog niveau.

Op zich kan je volgens mij ook een grote discussie beginnen over de werkelijke (extra) inhoud van dit boek, hoe letterlijk interpreteer je dit werk? - is die "rockwedstrijd" niet gewoon een medium om gewoon iets groters te vertellen, of gaat dit nu werkelijk over een stel debielen waar alleen de sterksten het lijken te overleven. Volgens mij hangen er een paar mooie extra ideeën aan vast die niet altijd op de voorgrond treden (wat ook niet hoeft en me ook niet de bedoeling lijkt). Thema's als liefde, haat en nijd, pijn e.d. worden volgens mij naast op een bespottelijke en domme manier vaak ook erg fantastisch weergegeven door Brusselmans. (Neem nu het einde) - simpel en mooi, en opeens is het hoofdpersonage zijn cynisme "verloren". Het valt allemaal ook geweldig samen in tegenstelling tot de film waar ik het overdreven einde wel wat té voorspelbaar vond; hier is het einde naar mijn mening toch een stuk betekenisvoller. Je leert via het boek het ik-personage ook een stuk beter kennen, zijn bedoelingen en acties worden alvast een stuk duidelijk weergegeven.

Al bij al vond ik dit een fantastische leeservaring - Het leest vlot en het hele verhaal blijft boeien. Enige minpunten kan ik niet vinden, wel twijfel ik nog over mijn cijfer, een érg dikke 4* of een nipte 4,5*, allebei zie ik ze wel goed staan bij dit boek, maar met een 4,5* zou ik dit beter vinden dan 'Dood In Venetië' wat niet het geval is, en die verhogen naar 4,5* vind ik dan weer teveel van het goede. Ik kan nog wachten, overwegen, zien hoe het boek verder inwerkt op me, maar voor nu houd ik het op een welverdiende 4*.

avatar van bennerd
3,0
Deze viel wel heel erg mee, eigenlijk. Had veel erger verwacht van een Brusselmans-creatie. Het boek leest enorm vlot en nergens wordt het irritant of te erg. Het platte taalgebruik van de schrijver biedt geen meerwaarde, maar is ook helemaal geen negatief punt. Toch maar een 3.5*je voor deze.

avatar van Dr Channard
2,5
Ex-drummer vind ik op zich geen geslaagd boek van Herman Brusselmans. Ik vond ex-minnaar veel beter.

Herman Brusselmans heeft in dit boek precies de bedoeling ons te shockeren en er gebeurt bijna niets zinnigs. De enige leuke momenten in het boek waren de subplots met de minister van hygïene en die synische koning

Heb een paar keer wel in een deuk gelachen maar ex-minnaar vond ik veel gezelliger om te lezen dan ex-drummer, waar Brusselmans van de hak op de tak springt

2.5* voor de humor en de subplots

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Ex-Drummer is ongeveer mijn lievelingsfilm die ik al 12 keer heb gezien.

Dit boek is ongeveer gelijk qua content. Dikke vette 5*

3,0
Ik moet toch enigszins grijnzen als het genre van dit boek, en eigenlijk vrijwel alle boeken van Brusselmans, door BoekMeter bestempeld worden als 'humoristisch'. Ex-Drummer is humorist en daar houdt het dan ook op. De situaties zijn bizar, plat Vlaams en ja, humoristisch zou je het kunnen noemen. Geen enkele gedachte, laat staan dubbele bodem, houdt men vast wanneer de laatste pagina is gelezen. Wat Brusselmans nou eigenlijk wilde bereiken blijft een raadsel.

Maar wat maakt het uit. Binnen drie dagen had ik het boek verslonden en op het einde moest ik toch toegeven dat ik naar meer snakte. Brusselmans is gewoon een van die weinige schrijvers waar je geen genoeg van kan krijgen. Maar verder is dan ook echt niets. Zie het niet als een geweldige recensie die ik hier schrijf. Brusselmans blijft gewoon een literaire verslaving waar verder niets achter moet gezocht worden. Ik bewonder noch bejubel de schrijver, maar hij mag vooral door blijven gaan met ieder jaar twee boeken te schrijven. Mij hoort men niet klagen.

avatar van HankMoody
3,5
Wel weer een leuk Brusselmans.

Had de film al gezien die ik erg goed vind. Ik dacht dat het boek nog wel wat meer ging toevoegen. Maar het is voor 95% precies hetzelfde als de film. Maar het boek leest als een sneltrein. Heb het in een kleine 3 uur uitgelezen dus dat valt ook wel allemaal mee.
Toch zijn de personages geweldig en is er genoeg om te lachen. Het verhaal is aardig maar zoals ik zei als je de film hebt gezien voegt dit helemaal niks meer toe.

gridgorilla
Een paar jaar terug zag ik de film Ex-Drummer en was daar heel enthousiast over. Een film die mij tot de dag van vandaag is bijgebleven. Maar nu moest ik toch eens het befaamde boek van Brusselmans lezen.

Een Brusselmans leest zeer vlot en heb je uit in een korte tijd. Het is grof, vulgair en vooral cynisch. Dit laatste woord wordt ook besproken in dit boek.

Het boek lijkt op de film alleen is het vuiler om te lezen. De film was al hard maar het boek komt nog wat erger over. Brusselmans omschrijft erg vulgaire details en dat geeft soms wel een leuk resultaat.

Het is een grappig boek maar je moet houden van zwarte humor.
Ik beschouw het als een tof tussendoortje maar meer niet. Ik vond persoonlijk de film wat beter. Maar dat om zijn unieke stijl.

3.5*

Fantastisch boek en de fim is zelfs beter, als ik dat mag zeggen....heerlijk die humor en bizarre wendingen, soms wat gruwelijk maar bij Herman is dat ok.

S. van Gistel schreef:
Fantastisch boek en de fim is zelfs beter, als ik dat mag zeggen....heerlijk die humor en bizarre wendingen, soms wat gruwelijk maar bij Herman is dat ok.


als de film zelfs beter is, zal ik deze zeker eens kijken!

gridgorilla schreef:
Een paar jaar terug zag ik de film Ex-Drummer en was daar heel enthousiast over. Een film die mij tot de dag van vandaag is bijgebleven. Maar nu moest ik toch eens het befaamde boek van Brusselmans lezen.

Een Brusselmans leest zeer vlot en heb je uit in een korte tijd. Het is grof, vulgair en vooral cynisch. Dit laatste woord wordt ook besproken in dit boek.

Het boek lijkt op de film alleen is het vuiler om te lezen. De film was al hard maar het boek komt nog wat erger over. Brusselmans omschrijft erg vulgaire details en dat geeft soms wel een leuk resultaat.

Het is een grappig boek maar je moet houden van zwarte humor.
Ik beschouw het als een tof tussendoortje maar meer niet. Ik vond persoonlijk de film wat beter. Maar dat om zijn unieke stijl.

3.5*


helemaal mee eens.

JoeCabot
Zeker een van Brusselmans’ leukste romans die ik tot nu toe gelezen heb. Ex-drummer staat bol van de absurde en grove dialogen, het tempo ligt hoog en je leeft zowaar mee met de personages in de aanloop naar hun grote moment (dat laatste is best uniek voor deze auteur). Al heeft de film wel meer indruk op me gemaakt, die is nog gemener en nog geflipter dan het boek.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:06 uur

geplaatst: vandaag om 11:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.