menu

Fort Europa: Hooglied van Versplintering - Tom Lanoye (2005)

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Nederlands
Politiek

113 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Steeds meer Europeanen wantrouwen ‘Brussel’ en zijn bureaucratie. Ze verlangen terug naar hun land van weleer, met overzichtelijke grenzen en vertrouwde structuren. Tegelijk bouwt datzelfde Europa steeds eensgezinder een muur om zich heen, die de gelukzoekers en de vluchtelingen buiten moet houden. Over die tweespalt schreef Tom Lanoye een theaternovelle. Hij buigt zich over de bewoners van het fort Europa, van wie hij er zelf een is. Wie zijn ze? Waarom bouwen ze dat fort? En wat verdeelt hen, terwijl ze zich net proberen te verenigen?

zoeken in:
avatar van JJ_D
4,0
Onlangs werd ik tijdens een radiocolumn omtrent 'taal' nog maar eens aan het bestaan van Tom Lanoye herinnert: de meest levendige en scherpe pen die de Vlaamse letteren jongstleden onveilig maakt. Daar ‘Fort Europa’ al een tijdje op de steeds groeiende “boekenstapel” lag (een cliché dat de laatste tijd bewaarheid wordt), besliste ik er maar meteen korte metten mee te maken. Eens te meer heeft zich een meesterwerk aan mij geopenbaard, zowel in taalviortuositeit als in inhoudelijke diversiteit.

Het zou zonde zijn dieper in te gaan op de details, daar u deze in een kleine 2 uur ook zelf kunt ontdekken. Interessanter is de vraag waar Lanoye eigenlijk heen wil met zijn fort. De instantie Europa krijgt er van langs, omdat zij – volgens Lanoye – door haar geografische beperking de culturele variëteit, of eigenheid, aan banden legt. Maar wat verstaat Lanoye precies onder Europa? Wat is Europa anders dan een handjevol decreten en dubbel zoveel profiterende magistraten? Welke cultus heerst binnen dit fort, waar een Schopenhauer als hoogste goed wordt beschouwd?
En aan wiens kant staat Lanoye eigenlijk: veroordeelt hij (bijvoorbeeld) de kapitalistische uitspatting van de ondernemer – de slaaf van het onbegrensde verlangen – of is materie inderdaad één van de fundamentele bouwstenen van fort Europa, die Europa maakt tot wat het is?

Zonder de tekst te lezen kunt u mij ongetwijfeld niets zinnigs antwoorden. Daarom moet u lezen, genieten, en dezelfde vragen stellen als ik. Uw innerlijk leven kan er slechts rijker op worden.
3,75*

3.75 lijkt me dan toch weinig als je het een meesterwerk vindt .

avatar van JJ_D
4,0
Ik reken erop dat de score nog zal stijgen bij een herlezing. Ik ben namelijk van het principe dat men boeken / films / albums steeds wat groeikans moet geven...

avatar van JJ_D
4,0
Zopas opgevoerd voor een een veertigtal mensen, van heel verschillende leeftijd en intellectueel vermogen. Wat, ondanks de moeilijkheidsgraad van de tekst, opvalt is dat de meesten zich heel gevoelig opstellen voor de taal van Lanoye. Ik blijf me er, zelfs al spelende, over verbazen...

Gast
geplaatst: vandaag om 14:28 uur

geplaatst: vandaag om 14:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.