menu

Memories of Ice - Steven Erikson (2001)

Alternatieve titels: In de Ban van de Woestijn | Het Spel der Goden #3 | Malazan Book of the Fallen 3

mijn stem
4,41 (11)
11 stemmen

Engels
Fantasy

898 pagina's
Eerste druk: Bantam Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het verwoeste continent Genebackis geeft in een laatste stuiptrekking geboorte aan een nieuw rijk: het Domein van Pannion. In een vloedgolf van bloed reiken de tentakels van de nieuwgeborene om zich heen en vermorzelen alles, zowel steden als hele koninkrijken, waarvan de bewoners zich niet willen onderwerpen aan het gezag van de valse profeet, de Zieneres Sha'ik. Het wankele bondgenootschap dat tegenstand biedt, bestaat uit het regiment van Hoge Vuist 'Eenarm' Dujek en Whiskyjacks veteranen, de Bruggenbranders. Zij aan zij vechten zij nu met hun vijanden van weleer: de grimmige strijdkrachten van de krijgsheer Caledan Brood, Anomander Rake, Zoon der Duisternis en zijn gevreesde Tite Andii, en het Rhivivolk van de Vlakten. Tegenover de legers van de Zieneres zijn ze evenwel verreweg in de minderheid. Wanhopig wordt gezocht naar nieuwe bondgenoten, zoals de huurlingenbroederschap van de Grijze Zwaarden, die is ingeschakeld om de stad Capustan voor verwoesting te behoeden. Intussen probeert de jonge officier Paran te begrijpen hoe het mogelijk is dat zijn overleden geliefde is teruggekeerd als een van de vier zielen van een magisch kind. Zijn bevelvoerder, Whiskyjack, spant zich in om als krijger en mens naar beste eer en geweten te handelen. De verkenner Toc doet alles om een afschuwelijke foltering te overleven om geheimen door te kunnen geven die alleen hem, en dan nog slechts gedeeltelijk, bekend zijn. Dan komt onverwacht het bericht dat de reusachtige legers van de ondode T'lan Imass zijn wederopgestaan. Zijn het nieuwe bondgenoten of nieuwe vijanden?

zoeken in:
avatar van Chungking
5,0
Na even twijfelen toch maar de volle 5 sterren gegeven, want dit is niet alleen het beste deel tot nu toe, maar de reeks in zijn geheel verdiend het ook gewoon.

De draad van het eerste boek wordt terug opgepikt, met introductie van een aantal zeer boeiende nieuwe personages (Nurks, Calladan Bhrood, Afgunst, Zilvervos, Baukelijn, Itkovian(!),...). Hierdoor is het even op gang komen, maar al snel zit je helemaal in het verhaal en vanaf dan is het gewoon vingers aflikken tot op het einde (best een kluif met zn 1000 pagina's, maar das ook net het leuke omdat je er echt een tijdje van kan genieten).
Er zitten echt een paar geweldige dialogen in dit boek (bv. tussen Whiskeyjack en Rake, of Whiskeyjack en Dujek), en de verschillende verhaallijnen vullen elkaar mooi aan in het verschaffen van info over de gebeurtenissen, over het domein van Pannion en de wereld van de serie in het algemeen.
En het moet gezegd, dit is misschien de eerste keer dat ik het gevoel krijg dat de uitleg die aan magie, goden, enz. wordt gegeven niet een tikkeltje artificieel of bij de haren gesleurd aanvoelt. Alles zit gewoon erg knap in elkaar en wordt verklaard zonder ooit prekerig over te komen (goed verankerd in de gebeurtenissen dus).
Bovendien zit er echt weer geweldige actie in het boek. De slag (of zeg maar slachtpartij) bij Capustan is echt onwaarschijnlijk (behoorlijk bloederig, grimmig en goor ook wel). Epischer dan dit wordt het echt niet hoor.

Beestig boek, en samen met 'A song of Ice and Fire' de beste fantasy-serie tout court.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:58 uur

geplaatst: vandaag om 23:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.