menu

Het Geheim - Anna Enquist (1997)

mijn stem
3,51 (57)
57 stemmen

Nederlands
Psychologisch

203 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Bouw Kraggenburg denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar muzikale carrière op te geven. Wanneer Bouw erachter komt dat Wanda zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen de vrouw op te zoeken die haar muzikale ambities belangrijker vond dan haar huwelijk met hem.

zoeken in:
3,5
Vond dit eigenlijk best wel een goed boek, vooral omdat ik het verplicht moest lezen. Vond het alleen wel raar eindigen...

3,5
idd best goed boek, leest vooral goed weg en de verhaal lijnen vallen mooi in elkaar. Slechts de verhaallijn van bouw kraggenburg is een tikje magertjes.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
voltazy schreef:
idd best goed boek, leest vooral goed weg en de verhaal lijnen vallen mooi in elkaar. Slechts de verhaallijn van bouw kraggenburg is een tikje magertjes.


Vind je? Ik heb dit boek meerdere keren gelezen en vind de rol van Bouw Kraggenburg voldoende, zeker als als ik het slot in gedachten neem. Een prachtig beeld.

3,5
psyche schreef:
(quote)


Vind je? Ik heb dit boek meerdere keren gelezen en vind de rol van Bouw Kraggenburg voldoende, zeker als als ik het eind in gedachten neem. Een prachtig beeld.


dat einde is inderdaad heel mooi, duidelijk is dan dat wanda het beste communiceert via muziek, dat doet ze eerder al met haar broertje. Op het eind komt dat beeld weer mooi naar voren als zij achter de piano zit en bouw slechts luisterd naar de piano klanken.

maar ik doelde meer op de reis die bouw maakt. Het einge dat gebeurt is ook slechts dat hij reist. Over hemzelf komen we niet zoveel te weten, behalve z'n geschiedenis dan. Slechts de kant van wanda wordt beschenen op het gebied van verdere diepgang dan de persoonlijke geschiedenis en misschien konden die lijnen (mogelijk beschreven karakter van bouw en dat van wanda) nog wat verder vermengt worden. Dat gebeurt slechts in lichte mate. Maar misschien ben ik wel een beetje een zeur

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
voltazy schreef:
Slechts de kant van wanda wordt beschenen op het gebied van verdere diepgang dan de persoonlijke geschiedenis en misschien konden die lijnen (mogelijk beschreven karakter van bouw en dat van wanda) nog wat verder vermengt worden. Dat gebeurt slechts in lichte mate. Maar misschien ben ik wel een beetje een zeur


Nee hoor . Inderdaad staat me vooral Wanda's verhaal bij; dat sprak me zozeer aan, boeide me voldoende, dat ik eigenlijk verder niet benieuwd was naar Bouw. Denk ik...
Want ik heb het bij andere boeken ook wel eens gehad dat ik over bepaalde personages wat méér had willen weten.

avatar van ANDREO
5,0
Ik moet toegeven dat tijdens lezing mijn aandacht zodanig op Wanda gefocust was, dat ik de andere personages er gewoon bij nam!
Prachtig geschreven, zeer mooi taalgebruik!

avatar van JohnWilliams
4,5
Ik ben er nu mee bezig, ik moet zeggen dat de 1ste 50 bladzijdes zeker niet verkeerd zijn.

avatar van JohnWilliams
4,5
Ik zelf vind het boek van Anna Enquist een geweldig boek. Het is lekker geschreven en het leest lekker door. Ik vond de hoofdstukken ook erg prettig weg lezen en er gebeurde lekker veel waardoor het boek lekker spannend werd en makkelijk weg las. Ik lees niet zo heel vaak boeken maar dit boek las wel erg lekker weg terwijl het nog geeneens een C boek was. Normaal lees ik een boek in een paar dagen (een week) uit. Maar dit boek had ik binnen 3 dagen uit! Dat kwam ook door de schrijfstijl, er zaten geen moeilijke woorden in die ik moest op zoeken in het woordenboek en er zaten ook geen stukken tekst in die ik echt een paar keer opnieuw moest lezen voor ik ze snapte. Het boek begint gewoon met een normaal leven van Wanda maar als je verder gaat lezen kom je tot de conclusie dat Wanda nog geeneens zo’n leuk leven heeft gehad. Het open einde vond ik ook erg mooi gedaan, je kan nu tenminste zelf beslissen wat er uiteindelijk gebeurd met Bouw en met Wanda. Gaan ze verder met elkaar of gaan ze weer gescheiden verder? Jij mag het bepalen. De boeken die ik moest lezen voor mijn boekverslag waren vaak niet heel erg leuk, er zaten gelukkig wel een paar goeie boeken bij en daar is deze zeker er één van. Een leuk boek met een goed begin, een goeie kern en een verassend einde (omdat je die zelf moest verzinnen). Ook vond ik de personages goed uitgewerkt in het boek. Je wist bijvoorbeeld echt heel goed wie wie was. Egbert was een beetje een chagrijnige vader die niet van muziek hield etc. terwijl Max De Leon weer een hele aardige kerel was die Wanda tot de oorlog les gaf. Ook de relatie tussen Egbert en Emma werd goed uitgewerkt door Enquist, zo waren ze net als een echt gezin het niet altijd met elkaar eens. Er zat een goeie verhaallijn in waar ik gewoon vrolijk om kan worden ondanks het feit dat het boek soms een wat dramatische wending had. Zulke boeken vind ik nou echt leuk om te lezen. Ik had overigens nog nooit gehoord van Anna Enquist maar mijn eerste indruk over deze schrijfster is in ieder geval niet verkeerd!

avatar van Thomas83
3,5
Een goed geschreven boek met een boeiend verhaal, en het leest allemaal fijn weg.
Als je het plot leest kan het een beetje alle kanten op met het boek, maar wat mij betreft wordt er door Enquist zeker een goede weg ingeslagen.
Deze moest ik ook voor school lezen trouwens.

avatar van JohnWilliams
4,5
Thomas83 schreef:
Een goed geschreven boek met een boeiend verhaal, en het leest allemaal fijn weg.
Als je het plot leest kan het een beetje alle kanten op met het boek, maar wat mij betreft wordt er door Enquist zeker een goede weg ingeslagen.
Deze moest ik ook voor school lezen trouwens.


En? Heb je het met plezier gelezen Thomas?
Ik vond het namelijk helemaal niet leuk dat ik een boek MOEST lezen. Ik wil ze wel lezen, daar gaat het niet op maar het word zo opgedrongen. Dit boek verzachte de pijn.

avatar van Thomas83
3,5
Verplicht boeken lezen voor school vond ik ook nooit leuk nee, maar aan deze heb ik nog veel plezier beleefd.
Alleen is het al wel wat jaartjes geleden dus ik herinner me niet echt veel details verder.

avatar van JohnWilliams
4,5
Gisteren mijn mondeling gehad, hij vroeg dit boek ook. Ik wist het goed te vertellen zei hij. Dit was dan ook wel 1 v.d. lievelingsboeken die ik moest lezen.

avatar van andnino
3,5
Aardig goed boek. Soms erg overtuigend, soms niet. Leuk gedaan met die door elkaar lopende verhaallijnen waardoor je regelmatig nieuwe vragen krijgt toegeworpen. Einde niet helemaal wat ik verwachtte maar daar is mee te leven.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:33 uur

geplaatst: vandaag om 00:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.