menu

1973-nen no Pinbōru - Haruki Murakami (1980)

Alternatieve titels: Pinball, 1973 | Flipperen in 1973

mijn stem
3,33 (33)
33 stemmen

Japans
Psychologisch

207 pagina's
Eerste druk: Kodansha, Tokio (Japan)

Het is 1973. De hoofdpersoon is 24 en woont samen met de tweelingzusjes 208 en 209. Hij heeft samen met een vriend een vertaalbureautje en een secretaresse. Hij deelt met ‘de Rat’ een verleden in Jay’s Bar waar de flipperkast ‘Spaceship’ (met drie flippers) stond. Hij heeft geen idee welke kant zijn leven op moet, voor zover hij daar al invloed op denkt te hebben. Het resultaat van de zoektocht naar ‘Spaceship’ maakt ruimte voor verandering.

zoeken in:
avatar van Pythia
3,0
Scribble wees ons op het bestaan van de tekst van Pinball, 1973 op het internet. Waarvoor DANK en voor de toelichting bij 'Hear the Wind Sing'.

Pinball, 1973 is het boek dat na 'Hear the Wind Sing' komt en voor ' De Jacht op het Verloren Schaap' en is dus deel twee van deze trilogie. Tijdens het lezen van het Verloren Schaap was ik wel nieuwsgierig geworden naar de voorgeschiedenis waar zo nu en dan naar verwezen wordt maar die nergens te vinden was. Tot nu.
Veel van wat ik ken uit andere boeken van Murakami komt hier al voorbij: putten, katten, spaghetti en Naoko uit Norwegian Wood.

Voor mede-nieuwsgierigen:
http://www.betz.lu/media/users/charel/pinball1973.pdf

avatar van Grovonion2
3,5
Leuk, een gratis Murakami

avatar van Pythia
3,0
Dit kwam ik ook tegen maar ik weet nog niet of het wat is:

http://tessellated.net/murakami/

avatar van DvonGeem
3,5
Dit is een verhaal dat hij opstuurde naar een wedstrijd voor verhalen schrijven. deze won hij en toen bedacht hij om schrijver te gaan worden. Hij verkocht zijn jazz club

Scribble
Leuk vervolg en al wat beter dan Hear the Wind Sing.

Murakami's schrijfstijl is duidelijk beter geworden. Ook weet hij het verhaal wat beter te laten verlopen. En zitten er een paar sterke stukken in. Toch is het boek nog niet helemaal op niveau. Waar veel andere Murakami's echt als een avontuur aanvoelen, is het hier allemaal nog net wat te simpel. Ik ben nu A Wild Sheep Chase aan het lezen die weer een stap in de goede richting was. Erg leuk om ze alle 3 achter elkaar te lezen. (En daarna misschien nog Dance Dance Dance.)

Nog niet perfect maar wel een erg fijn boek.

Dik 3.5*

avatar van Grovonion2
3,5
Het lezen heeft me hier of daar wel wat fijne momenten opgeleverd en de sfeer die het boek weet over te brengen is vintage Murakami, wil zeggen semi-nostalgisch en met een zweem van gemiste kansen. Opvallend vind ik dat het Japan van de jaren '70 al blijkbaar heel wat ticks van de USA heeft weten oppikken en dat de relatie man/vrouw al best open was. '68 was in Japan natuurlijk ook al achter de rug.

avatar van liv2
Voor het eerst uitgebracht in vertaling samen met 'Luisteren naar de Wind' in één band. op 15 januari door Athenaeum.

avatar van Bruno_6
3,0
Wordt vandaag besproken op cobra.be.

3,0
Inderdaad een verbetering ten opzichte van zijn eerste verhaal. Zit iets meer structuur in en de sfeerweergave zit beter in elkaar. Op naar boek 3.

avatar van FisherKing
3,5
Zit op dezelfde lijn als Murakami's eersteling. Behoorlijk onderhoudend (personages, gebeurtenissen) maar te weinig body voor een roman.

avatar van Bacon
2,0
Ik ben groot liefhebber van Murakami, maar Pinball was toch wel een tegenvaller. Ik kon er niet echt inkomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:51 uur

geplaatst: vandaag om 06:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.