menu

Veel Geluk, Professor - Aster Berkhof (1949)

mijn stem
3,54 (14)
14 stemmen

Nederlands
Romantiek / Humoristisch

189 pagina's
Eerste druk: Davidsfonds, Leuven (België)

Pièrre Falke, een jonge docent aan de universiteit, krijgt de opdracht een vakantiecursus literatuurgeschiedenis te geven in het wintersportoord St.-Moritz. Pièrre ziet een paar extra weekjes “vakantie” wel zitten en op de koop toe wordt hij in een weddenschap betrokken. Hij krijgt de opdracht de mooie Amerikaanse studente, Ann Shirling te verleiden. Dit leidt tot een mooie romance tot het moment dat Ann ontdekt dat het Pièrre alleen om een weddenschap te doen was.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
3,5
Een verhaal dat ik tijdens mijn middelbare school heb gelezen. Ik was toen best onder de indruk van de sfeer die erin gecreeerd werd. Ik heb er een heel tijdje achter gezocht, maar Berkhof heeft natuurlijk heel wat verhalen geschreven.

avatar van JJ_D
3,0
Aster Berkhof is een naam die zich niet zomaar laat wegcijferen uit de geschiedenis van de Nederlandse letteren. Na wat beschouwende lectuur leek het licht verteerbare ‘Veel geluk, Professor’ een geschikte afwisseling te zijn, en gelijk had ik. Berkhof brengt volmondig een ode aan het idealisme, wat voor de modale lezer een boek oplevert dat ver van gelijk wat voor realiteit af staat – maar daarom niet onsympathiek hoeft te zijn.

De lezer voelt meteen dat dit verhaal niet anders kan dan goed aflopen, en de misverstanden of misberekeningen van de personages dienen slechts ter "retardering". We zouden daar een minpunt van kunnen maken, net als van de middelmatige humor en de stereotiepe karakters. De eerlijkheid gebiedt ons echter te wijzen op de charme die schuilgaat in de naïeve visie van Berkhof: zijn haast kinderlijke ontzag voor ‘de liefde’ wekt immers wel degelijk enige vertedering.

Helaas weegt het goede gevoel niet op tegen de soms onnozele inhoud (van over-idealiseren heeft Berkhof wel kaas gegeten) en de infantiele schrijfstijl. Berkhof maakt een fout als hij er van uit gaat dat de lezer even naïef is als hijzelf, en zijn onversneden positivisme werkt eerst op de lachspieren, maar vervolgens op de maag.
Slecht is dit niet, maar als feel-good stelt het uiteindelijk niet zo veel voor: eenmaal boek dicht, lijkt het alsof de schemering al invalt over Berkhof’s sprookjesland. Wat is de wereld van alledag toch onbarmhartig voor ons, stervelingen.
2,75*

avatar van Boenga
2,5
JJ_D, je commentaar is realistischer en kwalitatief van hoger niveau dan het boek van Berkhof - waarvoor mijn oprechte felicitaties.

avatar van Dr Channard
3,0
Monkelen wordt wel erg veel gebruikt in dit boek... nu ja genietbaar maar niet iets om wild van te worden. Enorm positief geschreven verhaal over een professor die verliefd wordt op een emotioneel niet standvastig jonge meid. Ik vond het heel doktersromannetjes-achtig aanvoelen. Desalniettemin toch snel uitgelezen en soms wel eens gelachen dus ik geef het een voldoende . 3*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:46 uur

geplaatst: vandaag om 16:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.