menu

Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything - Steven D. Levitt en Stephen J. Dubner (2005)

mijn stem
3,21 (26)
26 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Wetenschappelijk

336 pagina's
Eerste druk: William Morrow, New York (Verenigde Staten)

“Wat is gevaarlijker: een pistool of een zwembad? Wat hebben sumoworstelaars en schoolmeesters gemeen? En waarom wonen drugdealers bij hun moeder? Het zijn vragen die je niet gauw van een econoom zou verwachten. Maar Steven Levitt is geen typische econoom. Hij is een gelauwerd geleerde die de raadsels van het gewone leven bestudeert, van valsspelen en misdaad tot sport en kinderopvoeding. Levitt en zijn co-auteur Stephen Dubner stellen de cruciale vraag naar menselijke drijfveren: hoe krijgen mensen wat ze willen, vooral als andere diezelfde dingen ook begeren. En dan blijkt algauw: de wereld is intrigerender dan we denken…

zoeken in:
avatar van Sandth
3,0
Gelezen in oktober 2007

Er worden veel interessante vergelijken gemaakt in het boek, maar sommige stukken waren ook best moeilijk om doorheen te komen. Misschien binnenkort nog maar eens lezen.

avatar van stefan dias
3,0
Ben er net in begonnen.
zoals de flaptekst zegt: matrial for a thousand cocktailparties.
haha, best grappig en het IS ook grappig geschreven. Nu alleen nog kijken of er ook nog iets meer dan dat blijft hangen.
Nu ja: interessante dingtejes die leuk om lezen zijn, dat is alvast een goed begin.

avatar van stefan dias
3,0
…en daar is het bij gebleven. Zeker naar het einde toe heeft men er nog een hoop ballast aangeplakt die echt niet meer hoefde.
Een centraal thema?
Misschien toch wel hun standpunt tegenover moraal: het is en blijft een soort whishful thinking. Zij zetten daar keiharde cijfers tegenover (die soms wel heel convenient geïnterpreteerd worden) die soms tot lekker politiek incorrecte conclusies leiden.
Lijkt wel een beetje de Michael Moore van economie…

avatar van stefan dias
3,0
En nog iets: als je de inleiding gelezen hebt, heb je eigenlijk al ongeveer meegekregen wat er verteld wordt. Heel veel extra wordt er niet meer in verteld.
Ja, het is inderdaad leuk om vragen te stellen die blijkbaar niemand stelt of stil te staan bij dingen waarover niemand zich iets lijkt bij af te vragen. Bij de crackdealers die nog bij hun mammies wonen was dat wel interessant, bij de voornamen werd het mij een beetje vaag. En ook wel een beetje 'tell me something I don't know".

3,5
Ik had veel van dit boek verwacht, nu het uit is kan ik niet anders zeggen dat ik er méér van verwacht had. De voortdurende bloemlezingen over de schrijver tussen de schrijver irriteert me mateloos. Maar goed, het gaat om de inhoud. De hoofdstukken zijn zo goed als los van elkaar te lezen en er zitten een aantal verdomd leuke verhalen tussen.

Toch blijft Levitt onduidelijk over het feit hoe misdaad wél effectief bestreden wordt. Ook vindt ik zijn voorzichtige houding ten opzichte van abortus wat laf. Vooral de laatste twee hoofdstukken bevatten geen resultaten waar mijn mond van open valt. Of ik nu goed logisch kan nadenken of niet....ik verwacht dat veel mensen deze stukken ook wel kunnen redeneren. Toch geef ik een 3,5* wegens de originele insteek en vlotte schrijfstijl.

avatar van stefan dias
3,0
avdj schreef:
Toch blijft Levitt onduidelijk over het feit hoe misdaad wél effectief bestreden wordt. Ook vindt ik zijn voorzichtige houding ten opzichte van abortus wat laf. Vooral de laatste twee hoofdstukken bevatten geen resultaten waar mijn mond van open valt. Of ik nu goed logisch kan nadenken of niet....ik verwacht dat veel mensen deze stukken ook wel kunnen redeneren. Toch geef ik een 3,5* wegens de originele insteek en vlotte schrijfstijl.


Ik bleef ook wel een beetje op mijn honger zitten. Voornamelijk omdat het zo'n los allegaartje is dat dan nog uitgebreid is met wat columns links en rechts.

Anderzijds vind ik het volstrekt aannemelijk dat hij geen aanbeveling of conclusie uit hoe misdaad betsreden moet worden. Daar zijn economen nu eenmaal niet mee bezig. Zijn verfrissend standpunt is dat de cijfers "do all the talking".
Met de rest wil hij zich gewoonweg niet bemoeien omdat hij vindt dat dat zijn terrein niet is.

Ik ben blij dat ik het gelezen heb, maar al bij al wel een beetje overhypet inderdaad.

3,5
Aanbevelingen doen gaat voor een econoom misschien wat ver, maar hij mag wel wat duidelijker aangeven waar hij zelf het meeste achter staat. Verder gewoon leuk leesvoer, maar inderdaad wel overrated.

avatar van cortez
2,5
Bij dit boek heb ik wat men als een 'mmja'-gevoel zou kunnen omschrijven. Wat Levitt schrijft is soms verrassend, maar echt héél interessant is het nu ook weer niet. 'Mja, dat weten we dan ook weer' dus. Ook is het wel vlot geschreven, maar er wordt wat veel in herhaling gevallen, en inderdaad, als je de inleiding leest, kan je het boek al naast je neerleggen, want echt beter wordt het niet meer en de 'pointe' werd al prijsgegeven.

3,0
Ik heb dit boek als verjaardagscadeau gekregen en daarvoor is het ook heel erg geschikt; populair-wetenschappelijke boekjes spreken nu eenmaal veel mensen wel aan. Na het lezen blijft niet geweldig veel hangen. Ik ben het ermee eens dat veel van de conclusies niet echt wereldschokkend zijn; bijvoorbeeld over makelaars en dat een zwembad gevaarlijker is voor kinderen dan een pistool. Al met al wel een toegankelijk boekje dat lekker (en snel) wegleest. Geen slecht verjaardagscadeau, maar zou het zelf niet aanschaffen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:09 uur

geplaatst: vandaag om 11:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.