menu

Eine Billion Dollar - Andreas Eschbach (2001)

Alternatieve titel: De Erfenis van Fontanelli

mijn stem
3,68 (17)
17 stemmen

Duits
Thriller

551 pagina's
Eerste druk: Lübbe, Berlijn (Duitsland)

Een eenvoudige pizzakoerier in New York erft onverwacht een vermogen dat een verre voorvader, een Florentijnse koopman, hem in de 16e eeuw heeft nagelaten. Een vermogen dat in 500 jaar door rente op rente tot een biljoen dollar is uitgegroeid. Maar bij de erfenis hoort een raadselachtige profetie: de erfgenaam, voorspelt het testament, zal de mensheid haar verloren toekomst teruggeven...

zoeken in:
4,0
Oh wat langdradig maar wat een slim boek dat ergens zijn doel voorbij schiet. Het had ook in minder woorden geschreven kunnen worden denk ik.

Het idee wat zou je zelf doen met dit geld maakte mijn fantasie voor het lezen al los. Dus eigenlijk is dit een uniek boek. Normaal gesproken stemt een boek na het lezen tot nadenken maar deze vooraf en daarom krijgt hij een mooie 4 sterren van mij.

4,5
Het boek begint met een flinke fantasie prikkel die ook nog geloofwaardig is. Je erft een Biljoen dollar. Hoe het word gebracht is even orgineel als het prikkelend is.
Ik vond het verhaal absoluut niet langdradig maar erg goed in detail. Het is duidelijk dat eschbach heel veel research heeft gedaan en brengt dit gelukkig goed tot uiting. Ik kan me wel voorstellen dat als je wereld politiek en met name macro economie je niet boeit dat het dan wel langdradig zou kunnen zijn en ogenschijnlijk aan zijn doel voorbij schieten.
Ik vond het zelf bijzonder leerzaam en moest op het eind een paar keer slikken.
Ik vind het wel jammer dat er niet met een orginelere oplossing voor de mileu/wereld problematiek is gekomen door de schrijver.

De problemen zijn daarintegen wel erg realistisch en hoe de hoofdpersoon de slechte kanten van het geldsysteem ervaart erg geloofwaardig.
Kortom een reuze boeiend verhaal en een absolute aanrader

4,5 van mij.

3,5
Helemaal met de vorige schrijvers eens. Het gedeelte met de uitvoerige financieel-economische uiteenzettingen wordt soms best langdradig en enige affiniteit met dit onderwerp is toch wel een must. Als je die belangstelling hebt, dan geeft het je een aantal leuke inzichten mee.

De wat meer "thriller-achtige" gedeeltes lezen wel als een trein en deden mij qua steil wat aan Grishem denken.

Al met al een geslaagd boek met een ruime ***1/2 als beoordeling.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:16 uur

geplaatst: vandaag om 19:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.