menu

Djadjoesjkin Son - Fjodor Dostojevski (1859)

Alternatieve titels: Oompjes Droom | Ooms Droom | De Droom, uit de Kronieken van de Stad Mordassow | De Droom | Дядюшкин Cон

mijn stem
3,69 (16)
16 stemmen

Russisch
Humoristisch / Sociaal

157 pagina's
Eerste druk: Roesskoje Slovo, Sint Petersburg (Rusland)

Marja Alexandrowna Moskalewa, gevreesd om haar scherpe, kletszieke tong, behoort tot de notabelen van een kletsgat. Haar dochter Sina is een zeer muzikale schoonheid die een hopeloze liefde heeft opgevat voor haar leraar Wassjä: zij wijst de liefde van de domme Mosgljäkoff af. Diens oom - een na een lustig leven seniel geworden vorst - haalt alles door elkaar. Moeder Marja tracht haar dochter aan hem te koppelen.

zoeken in:
avatar van Dexter
3,5
Mooi boekje van Dostojevski. Hier schrijft hij nog meer in navolging van o.a. Gogol dan in de stijl die hem zo zou kenmerken in zijn meesterwerken: geen lange uitweidingen, maar juist korte, maar erg rake beschrijvingen van de karakters. Vooral vorst K. - de oom uit de titel - is een heerlijk personage. Erg verward haalt hij oorzaak en gevolg door elkaar, legt verbanden die er niet zijn, weet hij niet meer wat droom en werkelijkheid is.
De rest van de karakters zijn nogal eendimensionaal, vooral die van de vermeende hoofdpersoon - Marja Alexandrowna, een echt sekreet. Net zoals de andere vrouwen uit het dorp overigens. De mannen zijn hier de schlemiel. Marja's man, Arfassi, heeft thuis niets maar dan ook niets in te brengen, en laat zich erg gemakkelijk onder de duim houden.
Het enige karakter waar enige ontwikkeling in zit, en waar ik op een gegeven moment ook sympathie voor voel, is de arme Mosgljakoff.

Niet Dostojevksi's beste of meeste vooruitstrevende werk, maar wel erg aangenaam om eens tussendoor te lezen.

3,5*

avatar van mjk87
4,0
Best een fijn werkje van Dostojevski, een klucht haast, met veel personages en gebeurtenissen die allemaal net niet lopen zoals men hoopt dat het loopt. Een leuke schets van het roddelcircuit in een dorpje alsmede de gehele sfeer. Daarnaast is de wijze van vertellen heel fijn met af en toe wat uitstapjes om weer iemand die net ten tonele komt te beschrijven. Verder met een paar heerlijke personages die prima passen in een komedie en gewoon prima en helder geschreven (dat heb ik D weleens minder zien doen). Geen meesterwerk, maar wel zeer vermakelijk. 4,0*

3,0
Een klucht, inderdaad mjk87, maar op het einde toch behoorlijk, bijna uit de toon vallend, dramatisch... Voor mij alles samen dan ook een beetje teveel van het goede. Dostojewski wist precies (nog) niet goed een juiste toon te kiezen...

avatar van Raskolnikov
3,5
Dostojevski op zijn meest humoristisch in deze klucht vol intriges rond de uithuwelijking van de dochter van een manipulatieve rijke dame in een dorpsgat. De personages zijn geslaagde karikaturen, waarbij vooral de seniele prins, “een soort levend lijk, dat met behulp van springveren en touwtjes nog in beweging wordt gehouden”, de show steelt. Een leuk tussendoortje dat onderstreept dat er bij Dostojevski, in weerwil van zijn imago, ook genoeg te lachen valt.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:24 uur

geplaatst: vandaag om 00:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.