menu

Nevski Prospekt - Nikolaj Gogol (1835)

Alternatieve titels: De Nevsky Prospect | Невский Проспект

mijn stem
3,94 (41)
41 stemmen

Russisch
Sociaal

44 pagina's
Eerste druk: Pljushary (in Arabesken), St. Petersburg (Rusland)

Nevski Prospekt is bevolkt door een bonte verzameling personages uit de verschillende klassen van de Russische samenleving. Het verhaal volgt de amoureuze avonturen van een schilder en een soldaat in de drukste straat van Petersburg.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Voor een goede maand terug ook eens in Petersburg geweest, en daar de Nevski mogen aanschouwen. Hoewel deze straat waarschijnlijk wel een deel van haar grandeur heeft verloren sinds Gogol en andere Russische Meesters, niet zoeer vanwege 70 jaar communisme, als wel vanwege het drukke verkeer dat snel langs dendert, heeft de straat toch nog een geheel eigen smoel.
In de eerste paar bladzijden laat Gogol een mooi en tyisch beeld zien van de straat waar hij toch wel verliefd op is. Dat hij daarna van de straat weg ging en andere personen volgde naar andere plekken, was even wel wat onverwachts, maar uiteindelijk een gelukkige keuze. Hij laat twee mooie en ontroerende verhalen zien, met personages die redelijk wat diepgang meekrijgen in die enkele bladzijden dat deze novelle rijk is. In een mooie sierlijke stijl geschreven, verrassend en goed beeldend is dit een meer dan prettig tussendoortje.

avatar van IBN BATTOETA
4,5
Die paragraaf over bakkebaarden en snorren! Prachtig!

avatar van -JB-
3,0
Nevski Prospekt is een nogal rommelige novelle, waarin eerst de straat wordt beschreven op meerdere tijden van de dag om dan opeens over te gaan naar het verhaal over een schilder en een soldaat. Het zijn eigenlijk twee liefdesverhalen, die ontstaan na een vluchtige ontmoeting op de Nevski Prospekt. Het eerste verhaal gaat over een nogal geheimzinnige vrouw en eindigt in een soort Werther-achtige pathetiek, ondertussen blijf je als lezer met talloze vragen zitten. Het tweede verhaal gaat over een lompe soldaat en heeft een al even onbevredigend einde. De emoties van de hoofdpersonages lijken eerder van mensen met een bipolaire stoornis, dan van een levensecht mens. Maar goed, dat is wel vaker met boeken uit de Romantiek...

avatar van manonvandebron
4,5
Sommige mensen mijden Russische literatuur met als argument dat die boeken te dik zijn. Dat is een slecht excuus, want Russen als Tsjechov en Gogol schreven veel goede kortverhalen. Nevski Prospekt heeft een ongewone vorm. De twee hoofdpersonages worden samen geïntroduceerd, maar vervolgens gaan ze uiteen en krijgen ze allebei een eigen verhaallijn. Met elkaar gemeen hebben ze dat ze een mooie vrouw als object kiezen. Ze verschillen van elkaar doordat de ene zeer schuchter is en de andere overdreven zelfzeker.

Op oude tekeningen en foto's van deze brede laan in Sint-Petersburg zie je imposante gebouwen in Franse stijl. In de inleiding komt Gogol woorden te kort om de pracht ervan op verchillende uren van de dag te beschrijven. Op het einde spreekt hij zichzelf echter tegen met de conclusie dat al deze pracht slechts schijn is en dat je er beter weg kunt blijven. Die opbouw is zorgvuldig gepland en getuigt van verteltalent en een subtiele zin voor humor.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:45 uur

geplaatst: vandaag om 08:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.