menu

Hashiru Koto Nitsuite Kataru Toki ni Boku no Kataru Koto - Haruki Murakami (2008)

Alternatieve titels: Waarover Ik Praat als Ik over Hardlopen Praat | What I Talk About When I Talk about Running | 走ることについて語るときに僕の語ること

mijn stem
3,23 (47)
47 stemmen

Japans
Autobiografisch

175 pagina's
Eerste druk: Bungeishunju, Tokio (Japan)

In dit autobiografische boek praat Murakami over zijn passie voor hardlopen. Hij begon ooit met hardlopen vanwege z'n conditie maar langzaam maar zeker werd het een hobby voor hem. Hij praat over de marathons en triathlons die hij volbracht heeft en over wat hem zo in die sporten aantrekt. Ook gaat hij in op de interactie tussen het sporten en zijn schrijfarbeid.

zoeken in:
Scribble
Minste Murakami, ook verder niet zoals zijn andere boeken. Hij praat hier vooral over rennen en zo nu en dan over muziek en zijn boeken. Dat laatste is soms best interessant, maar het hele gebeuren over zijn aanloop naar een Marathon niet. Zal er verder ook wel aan liggen dat ik het zelf niet doe, de drang heb ik ook niet gekregen.

Het leest wel lekker weg en is gelukkig niet te lang. Wat een beetje jammer is is dat het allemaal wat aan een lang interview doet denken. Ook een beetje van de hak op de tak.

Kleine 2.5* voor de delen over muziek en schrijven, geen Murakami om nog eens te lezen.

avatar van Bassievrucht
3,5
Ik kan me wel vinden in bovenstaande kritiek maar snap de beoordeling niet helemaal. De stukken over muziek en over Murakami's boeken zijn het leukste, maar dat komt omdat ik me niet echt interesseer voor hardlopen.

En daar draait het natuurlijk om: lopen. Wat dat betreft is de titel goed gekozen (knipoog naar Raymond Carver). Het is niets meer en niets minder.

Overigens vond ik het nog best interessant om te lezen over Murakami's echte Marathon, in Griekenland, en over andere marathons en triathlons (en de honderd kilometer loop) en wedstrijden in de VS en in Japan.

Het leest allemaal vlot weg, maar echt op waarde schatten kan ik dit niet, als niet-loper zijnde.

avatar van Raskolnikov
3,5
Licht verteerbaar, herkenbaar en een interessante blik op een van de meest geroemde schrijvers van de afgelopen tijd. Dat Murakami geen man van de diepe psychologische inzichten is wordt hier weer bevestigd, en doet je afvragen wat iemand als Alain de Botton had gemaakt van dit onderwerp. Niettemin is Murakami helder in de betekenis die het hardlopen voor hem heeft en hoe dat essentieel is voor zijn beroep van schrijver. Terzijdes dus ook naar zijn schrijverschap, wat voor niet-harlopers waarschijnlijk het meest interessante is aan dit boek. Ik, als hardloper op zéér bescheiden niveau, genoot eveneens van de herkenbare observaties en zie ook wel hoe hardlopen een bezigheid is die doorwerkt in de persoonlijke vorming op andere gebieden.

2,5
Dit is een tussendoortje, voor wie echt alles wil lezen van Murakami en ook nog eens geinteresseerd is in hardlopen. Geeft wel een beetje extra inzicht in de persoon van Murakami, dus dat kan interessant zijn voor mensen die echt in zijn persoon zijn geinteresseerd. Persoonlijk ben ik dat niet, hoewel ik hem de beste nog levende schrijver vind, en zijn Kafka op het strand het beste boek van een nog levende schrijver.

avatar van Bassievrucht
3,5
De dag waarop ik het vorige bericht plaatste had ik net deze Murakami uit. Op die eerste kerstdag keek ik uit het raam en zag een dik pak sneeuw. Toen bedacht ik me dat hardlopen wellicht iets voor mij was en ben naar buiten gaan om hard te lopen. Anderhalf jaar verder doe ik het nog steeds.

0,5
Tja. Dit boek is eigenlijk geen echte Murakami zoals we van hem gewend zijn. Wel grappig maar daar is alles mee gezegd.
Ik heb het wel in de kast staan naast de rest van zijn meesterlijk oeuvre.

4,0
Voor mij als hardloper (in tegenstelling tot de andere gebruikers blijkbaar) wel geschikt. Wel merkwaardig om dit boek af te rekenen op een feit, dat het onderwerp je niet aanstaat. Dit is geen biografie, Murakami schrijft zelfs dat hij dat absoluut niet wil. Dus ja, een boek over het hardlopen, beetje merkwaardig om het ook anders te beoordelen.

Verder goed boek, moet zeer herkenbaar zijn voor de mensen, die nog langere afstanden lopen dan ik doe.

4,0
Vermakelijk inkijkje in de introverte belevingswereld van Murakami en zijn hardlopen.

avatar van Bruno_6
3,0
Dit boek heeft een geweldige titel. Lijkt mij een verwijzing naar het boek van Raymond Carver.

avatar van Bacon
Vandaag in de bibliotheek even vluchtig doorheen gebladerd. Bizar om te zien dat de beste man ook aan ultralopen doet. 100 kilometer deed hij in 11 uur en nog wat minuten, je moet er maar zin in hebben.

Eerst wil ik al z'n 'gewone werk' lezen voor ik aan dit boek begin. Het spreekt me niet zo aan, maar wie weet vind ik het uiteindelijk wel goed. Murakami heeft me tot nu toe altijd verbaasd.

avatar van gert_r
3,5
Bruno_6 schreef:
Dit boek heeft een geweldige titel. Lijkt mij een verwijzing naar het boek van Raymond Carver.
Klopt. Murakami heeft Carver in het Japans vertaald en Tess Gallagher, Carvers weduwe, heeft toestemming gegeven om deze titel te gebruiken.

2,5
Kos
Nogal teleurgesteld hierin.

Ik begon hieraan als deel van voorbereiding op marathon Rotterdam (die helaas nu is uitgesteld, maar dat terzijde) maar kon me tijdens het lezen nooit helemaal in zijn gevoel en vertellingen verplaatsen.

Ik ben verder geen Murakami kenner maar hij heeft hier nogal een irritante pedante manier van schrijven. Sprak me niet bepaald aan.

3,5
Met veel plezier gelezen. Als je geen hardlopen - of tenminste fanatiek sporter - verwacht ik dat dit boek weinig te brengen heeft. Zelf loop ik dagelijks en heb ik mijn hele leven naast drukke periodes altijd fanatiek gesport. Ik kan me daarom goed vinden in de omschrijvingen en gevoelens van Murakami in dit boek. Echt spannend en diepgaand wordt het nergens, maar het geeft een fijn inkijkje in het hoofd van Murakami. En als je zijn boeken kan waarderen is dat vaak een fijne herkenning.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:13 uur

geplaatst: vandaag om 20:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.