menu

De Meester van de Neerdaling - Hella S. Haasse (1973)

mijn stem
3,93 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

144 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Nederland, rond de Tweede Wereldoorlog. Door het vreemde gedrag van haar broer, die als travestiet optreedt en er louche zaakjes op na houdt, meent een vrouw een demonische macht in mensengedaante op het spoor te komen. Zij probeert haar broer te behoeden voor de ondergang. Is er werkelijk sprake van een demon of gaan haar frustraties en obsessies met haar op de loop? Jaren later, wanneer zij als gezelschapsdame in dienst is bij een aristocratische familie in Venetië, overlijdt ze. De omstandigheden van haar dood en de gedragingen van de mensen met wie zij te maken heeft gehad, roepen veel vragen op. Eén figuur in het bijzonder lijkt een nieuwe dubbelzinnige en gevaarlijke belichaming van het kwaad...

zoeken in:
avatar van Christiand
4,5
Deze roman van Hella Haasse, waarvan ik eigenlijk nooit meer heb gelezen dan het obligate middelbareschool-boekenlijst-boek ‘Oeroeg’, blijkt onvermoed een kostelijk werkje te zijn. Het bestaat uit twee lange verhalen, die toch veel met elkaar te maken blijken te hebben. Het eerste draait rondom de calvinistische obsessies van een alleeenstaande vrouw die in een zeer gereformeerd gezin is opgevoed. Als klein broertje Andries uit de band spring en de wereld intrekt, begint zij dingen te zien die er niet zijn. Haasse bouwt dit verhaal meestelijk op en pas zeer langzaam krijg je door dat je misschien niet alle waarnemingen van de hoofdpersoon voor waarheid moet aannemen.
Het tweede verhaal is meer thriller-esque en gaat erover hoe het neefje van voornoemde vrouw, die op middelbare leeftijd naar Venetië is getrokken om er de verzorgster te worden van een zwakzinnige markiezen, samen met zijn vrouw een koffer proberen terug te halen. Van hier af aan lopen de zaken al snel volledig mis…
Beide verhalen waren hiermee zeer genietbaar en verrassend leuk. Ik ga zeker eens meer van Haaase lezen!

Zie ook: Christian Deterink.nl

avatar van Pythia
3,5
De twee met elkaar samenhangende verhalen gaan over goed of slecht, en over gek of realistisch, en dat met elkaar gecombineerd.
Het einde doet me denken aan Het Gouden Ei van Tim Krabbé.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:41 uur

geplaatst: vandaag om 11:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.