menu

Erobreren - Jan Kjærstad (1996)

Alternatieve titel: De Veroveraar

mijn stem
4,03 (15)
15 stemmen

Noors (Bokmål)
Ideeënliteratuur / Psychologisch

428 pagina's
Eerste druk: Aschehoug, Oslo (Noorwegen)

Na de ontluisterende val van Jonas Wergeland, uitblinker in alles, krijgt een hoogleraar de opdracht de definitieve biografie te schrijven van deze levenskunstenaar. Hij wordt daarbij geholpen door een mysterieuze bezoekster, die nog niet vrijgegeven verhalen over het fenomeen Wergeland kent. Haar relaas werpt een heel ander licht op de man die door zijn opmerkelijke tv-programma's een hele natie haar zelfvertrouwen teruggaf.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,5
De Veroveraar, het tweede deel uit de serie over Jonas Wergeland, werpt weer een geheel nieuwe en verrassende blik op het leven van de hoofdpersoon.

De boeken over Jonas Wergeland lezen als een trein. Het landschap van verhalen dat wordt geschetst is geweldig divers, en juist de samenhang blijft boeien. Elke bladzijde uit de serie van Kjaerstad staat vol prachtige vondsten.

In De ontdekker (deel 3) wordt bijvoorbeeld beschreven dat de vader van Jonas Wergeland overlijdt. Deze vader was organist, bezeten van Bach. Na de crematie stuurt zijn vrouw een beetje as naar een aantal bevriende organisten met de vraag dit in de grootste orgelpijp uit te strooien. Wanneer ze dan op hetzelfde moment in verschillende kerken verspreid over Noorwegen een fuga van Bach inzetten, zweeft Jonas' vader op deze hemelse klanken in de lucht.

Dat soort dingen vind ik geweldig, deze geniale invallen maken het een feest om De veroveraar te lezen. Met zijn unieke stijl heeft Kjaerstad mijn hart veroverd. 4,5*

avatar van botersmaak
Ik zou deze trilogie graag lezen, maar kan dit deel maar niet bemachtigen. Geen lid van een bibliotheek ook.
Blijf wel zeer benieuwd en wie-weet binnenkort 'hebbes'.

avatar van eRCee
4,5
Redelijk wat bilbliotheken hebben de serie wel in de collectie. Maar ik vreesde al dat de trilogie weleens snel zou kunnen verdwijnen uit de boekhandels en heb ze uit voorzorg alle drie aangeschaft (hoewel slechts één in nieuwstaat). Mocht je ze nog tegenkomen, De Slechte is bijvoorbeeld ook een optie, dan zou ik zeggen: blind aanschaffen.

avatar van Pythia
3,5
In deel 1 was de vorm origineel, deel 2 is toch vooral meer van hetzelfde. De verhalen zijn vager, met veelal uit de lucht gegrepen theorieën, en lijken met name bedoeld om aan te tonen dat in ieder mens zowel goed als kwaad schuilt en daarnaast om te vertellen dat mensen makkelijk voor de gek gehouden kunnen worden omdat ze een ander nu eenmaal graag willen geloven. Ik heb het gevoel dat Kjaerstad dat laatste hier ook met zijn lezers doet. Als dat een dubbele bodem is die expres is zou het knap gedaan zijn. Zo niet, dan voel ik me in de maling genomen zo ongeveer als in 'de nieuwe kleren van de keizer'.

Het zou natuurlijk kunnen dat het in deel 3 allemaal keurig op zijn plaats valt. In dat geval zal ik mijn oordeel aanpassen. (Ten slotte moet de vraag beantwoord worden waarom Margrete al die tijd bij Jonas is gebleven? En hoe kan de mysterieuze bezoekster al die intieme details weten?)

avatar van eRCee
4,5
Wees gerust: je vragen worden beantwoord in deel drie. Gewoon doorlezen.

avatar van Pythia
3,5
Dankjewel voor je bemoedigende woorden. Die houden de moed erin.
(Ik hoop dat mijn theorie over de bezoekster niet klopt).

Ik vind deze trilogie tot nu toe helaas tegenvallen. Deel 1 had ik al wat twijfels bij, maar waar ik die bij vlagen wel geniaal vond heb ik nu bij deel 2 vooral twijfels. Niet oninteressant, maar veel herhaling van het eerste deel. Sommige stukken vind ik wel boeiend, vooral de stukken over dat hij zijn vrouw vermoordt omdat ik toch het idee heb dat daar iets gebeurt en er meer aan de hand is dan wordt verteld. En ook omdat het natuurlijk iets is wat je bij deel 1 niet per sé had verwacht. Dat zal in het laatste deel allemaal wel blijken. Ooit zal ik dat deel nog wel lezen, maar ik ben nu even Jonas Wergeland-moe.

avatar van handsome_devil
4,0
Weer ontzettend knap geconstrueerd, maar vooral de verhalen uit de eerste helft konden me totaal niet boeien. Sommige vertellingen vond ik zelfs ronduit saai en brachten niks nieuws voor het voetlicht. Kjaerstad weet zich echter te herpakken en de tweede helft van dit boek heb ik met minstens zoveel plezier gelezen als het gehele eerste deel ('De Verleider'). Het zal nog wel even duren voor ik me aan het derde deel van de trilogie waag, want ik kan niet te veel Jonas Wergeland achter elkaar verdragen, maar dát ik dat derde deel ga lezen staat buiten kijf.

5,0
Ik herlees de trilogie, en waar ik bij de eerste ronde dit tweede deel het minste vond, ben ik nu omvergeblazen... Ontzettend mooi geschreven, van inhoud diepgaand en intrigerend, prikkelend, herkenbaar ook (universeel?)... Ik ben erg onder de indruk deze keer van dit deel, nu een stuk meer nog dan van het eerste!

Gast
geplaatst: vandaag om 08:21 uur

geplaatst: vandaag om 08:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.