menu

L'Uovo di Salaì - Rita Monaldi en Francesco Sorti (2008)

Alternatieve titel: Het Ei van SalaƬ

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Italiaans
Historisch / Avontuur

320 pagina's
Eerste druk: Cargo, Amsterdam (Nederland)

Florence 1508. De knappe rokkenjager Salai, pleegzoon en assistent van meesterschilder Leonardo da Vinci, is in Florence gearresteerd wegens oplichterij, diefstal en samenzwering. In zijn verweer vertelt Salai over de reis die hij voor Leonardo naar Rome heeft moeten maken, op zoek naar een zeldzame atlas waarin voor het eerst van Amerika gerept wordt. Tijdens zijn bezoek is hij een complot op het spoor gekomen dat de waarheid over de ontdekking van de Nieuwe Wereld verdoezelt. Salai weet uiteindelijk zoveel van de merkwaardige samenzwering dat hij zelf verdachte wordt.

zoeken in:
avatar van Martin Van K
Deze is oorspronkelijk verschenen als L'uovo di Salaì. Het zijn wel degelijk twee Italiaanse auteurs. Ik weet wel niet bij welke uitgeverij.

avatar van cortez
4,5
Martin Van K schreef:
Deze is oorspronkelijk verschenen als L'uovo di Salaì. Het zijn wel degelijk twee Italiaanse auteurs. Ik weet wel niet bij welke uitgeverij.


Het zijn inderdaad twee Italiaanse auteurs, maar toch worden hun boeken sinds Imprimatur (en de hetze rond het boek) eerst in de Nederlandse vertaling uitgegeven (maar aangezien de andere titels ook in het Italiaans opgenomen werden, kan dit inderdaad ook hier beter doorgevoerd worden).

avatar van cortez
4,5
M'n favoriete schrijversduo heeft er weer een pareltje bij. In dit boek volgen we opnieuw de avonturen van Salai. De jongen moet voor Da Vinci een boek kopen in Rome, waar hij tal van avonturen beleeft.
Het boek bestaat ditmaal niet uit brieven, maar uit de verdedigingsmemories van Salai aan de onderzoeksrechter; het knechtje van Da Vinci was namelijk in de cel geraakt.
De speelse schrijfstijl van het vorige boek wordt doorgetrokken, maar komt natuurlijker en geloofwaardiger over. De opbouw van het verhaal is ook heel aardig. Salai vertelt tot driemaal toe zijn lotgevallen in Rome, maar verduidelijkt en detailleert telkens ietsje meer feiten. Zo word je beetje bij beetje een heel leuk verhaal aangeboden, met veel plotwendingen. Het geheel herinnerde me wat aan Guy Ritchie films als 'Snatch' of 'Lock, Stock ...'. Het verhaal bevat ook enkele leuke passages, bijvoorbeeld het 'feestmaal' dat uiteindelijk ontaardt in een heus braakfestijn (doet wat denken aan Monthy Python's 'Meaning of Life').
De boeken van Monaldi & Sorti gaan vaak hand in hand met historische ontdekkingen. In dit boek is dit niet echt het geval, ze wijzen op enkele opmerkelijkheden in de historische versie van de ontdekking van Amerika door Columbus maar komen zelf niet met een alternatief. De schrijvers waarschuwen wel voor de vele complottheorieën omtrent het onderwerp, die het ware onderzoek bemoeilijken. Eigenlijk was ik wel opgelucht met deze vaststelling. Het zou toch wat vreemd zijn moesten net deze schrijvers weer een heuse ontdekking doen...
Ik vind dit een van de betere Monaldi&Sorti boeken, en ben nu al benieuwd naar de opvolger. Klasse!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:35 uur

geplaatst: vandaag om 13:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.