menu

Boris Godoenov - Alexander Poesjkin (1831)

Alternatieve titel: Борис Годунов

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Russisch
Toneelstuk
Historisch

142 pagina's
Eerste druk: Ministerie van Onderwijs, Sint-Petersburg (Rusland)

Het volk hangt rond voor de poorten van het klooster waarin Boris Godoenov zich terugtrok om niet te worden verdacht van de moord op de jonge troonopvolger Dimitri. Boris’ agenten stoken het volk op hem te vragen hun nieuwe tsaar te worden. Boris wordt tot tsaar gekroond, maar schuldgevoelens en vrees voor de toekomst kwellen hem. Hij smeekt God om diens zegen over land en volk, en belooft hen een groot kroningsfeest. Jaren later schrijft de monnik Pimen een kroniek over de Russische geschiedenis. Zijn verhaal over de moord op Dimitri wekt de eerzucht van de jonge monnik Grigori. Deze zweert wraak, verlaat het klooster en geeft zich uit voor Dimitri. Boris troost zijn dochter met het verlies van haar aanstaande man. De Bojaar Sjoeiski speelt handig in op Boris’ nog altijd gekwelde geweten en drijft hem bijna tot waanzin. Het wantrouwige volk schaart zich achter de valse troonpretendent Dimitri. De heilige dwaas Joerodivy, beroofd van een geldstuk, dringt er bij Boris op aan de dieven te doden zoals hij destijds de troonopvolger Dimitri vermoordde. Boris vraagt hem voor zijn zieleheil te bidden. Sjoeiski probeert de verzamelde Bojaren hun zojuist uitgeroepen verordening tegen de valse Dimitri te doen intrekken. Door Pimen herinnerd aan de moord op de echte Dimitri vervalt Boris in waanzin, vertrouwt zijn eigen zoon Feodor aan de zorg van de Bojaren toe, en sterft.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Aardig toneelstuk wel. Niet zo statisch, want dit stuk kent niet echt bedrijven maar heel veel scènes op veel verschillende plaatsen. Het is eerder een filmscript dan een bedoeld voor het toneel. Daardoor kent het stuk veel vaart en heb je de kans niet je te vervelen in lange saaie scènes. Als er al eens een minder boeiend stukje komt, dan is dat ook zo weer voorbij. Omgekeerd heb je ook niet de kans je er helemaal in mee te laten voeren. En het blijft verder wel toneel en ik lees liever een stuk proza, vooral de dialogen zijn nogal hoogdravend soms en het leest ook vrij afstandelijk. Je hebt dus een stuk tekst dat vermaakt en boeit, maar me ook geen moment raakt. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:27 uur

geplaatst: vandaag om 00:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.