menu

Far from the Madding Crowd - Thomas Hardy (1874)

Alternatieve titel: Ver Weg van het Stadsgewoel

mijn stem
4,14 (7)
7 stemmen

Engels
Romantiek / Psychologisch

464 pagina's
Eerste druk: Smith, Elder & Co., Londen (Verenigd Koninkrijk)

Bathsheba Everdene erft de boerderij van haar oom en begint daarmee haar eigen bedrijf als onafhankelijke boerin. Ze dreigt haar onafhankelijk echter snel te verliezen door de avances van drie heel verschillende mannen: de trouwe Gabriel Oak, de respectabele boer Boldwood en de charmante soldaat Troy. Elk van de drie mannen heeft een heel eigen invloed op Bathsheba's leven en zij voelt zich gedwongen één van hen te kiezen. Het verhaal is dan nog niet voorbij: Bathsheba krijgt spijt van haar keuze en haar bewonderaars kunnen haar niet zonder slag of stoot opgeven.

zoeken in:
avatar van botersmaak
Nou, geweldige beschrijving! Niet gemakkelijk om meer spoilers in berichten te plaatsen.

botersmaak schreef:
Nou, geweldige beschrijving! Niet gemakkelijk om meer spoilers in berichten te plaatsen.


Als je nou in plaats van klagen de plotomschrijving gewoon corrigeert...

avatar van J.Ch.
4,0
Far from the Madding Crowd is het derde boek dat ik lees van Thomas Hardy. Van de vorige twee, Tess of the D'Urbervilles en Jude the Obscure, was ik erg onder de indruk, en ik hoopte dat deze minder bekende roman me ook zo goed zou bevallen.

Gelukkig is het me niet tegengevallen: Far from the Madding Crowd is een boek zoals ik dat verwachtte van Hardy. Hij is een meester als het gaat om intriges en bijna soap-achtige plotontwikkelingen. Anderzijds is het wat oneerlijk om Hardy's werk met een soap te vergelijken omdat hij daarnaast ook een heel diep inzicht in zijn personages toont. Persoonlijk vind ik het prima wanneer karakterontwikkeling en plotontwikkeling zo mooi samen gaan, ik heb helemaal geen bezwaar tegen een brand, storm, of verdrinking om het verhaal verder te helpen en te zien hoe de personages zich hierop ontwikkelen.

Over de personages gesproken: Bathsheba vond ik niet altijd even leuk. Dat betekent echter niet dat ze slecht is omschreven; je komt genoeg te weten om te begrijpen waarom ze doet zoals ze doet. Naarmate het verhaal vordert en Bathsheba's karakter zich in een bepaalde richting begint te ontwikkelen wordt ze gelukkig steeds sympathieker. Voor Gabriel Oak geldt dat ik hem vanaf het begin al mocht. Hij is één van de sympathiekste personages die ik ooit in een boek ben tegengekomen.

Zoals ook bij de vorige boeken gebeurde, had ik vrij veel moeite (voor mijn doen dan) om in het verhaal te komen en aan Hardy's Engels te wennen. Toen dat echter eenmaal gebeurd was kon ik het boek nauwelijks meer wegleggen en viel het me amper op dat het in het Engels was geschreven. Af en toe blijft Hardy iets te lang hangen in nostalgische beschrijvingen van het leven op het platteland. Aan de andere kant is dat misschien ook wel een goed tegenwicht voor het dramatische verhaal.

De grootste verrassing was de goede afloop. Natuurlijk, er gebeuren eerst allerlei ellendige dingen, maar Bathsheba en Gabriel Oak leven allebei nog op het eind en lijken zowel nog samen gelukkig te worden ook. Dat had ik op basis van Hardy's andere boeken niet verwacht (wel gehoopt, trouwens). Maar goed, ik klaag niet, ik vind het verhaal mooi afgerond en het einde heel passend.

Far from the Madding Crowd heb ik aanvankelijk wat moeizaam gelezen, toen in een hoog tempo gelezen, en ten slotte voldaan uitgelezen. Dat is de aanvankelijke moeite wel waard. Op wat kleine punten na dus weinig te klagen, daarom een welverdiende vier sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:44 uur

geplaatst: vandaag om 14:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.