menu

Povesti Pokojnogo Ivana Petrovitsja Belkina - Alexander Poesjkin (1831)

Alternatieve titels: Verhalen van Wijlen Ivan Petrovitsj Belkin | Повести покойного Ивана Петровича Бел

mijn stem
3,89 (9)
9 stemmen

Russisch
Verhalenbundel
Romantiek / Avontuur

320 pagina's
Eerste druk: A. P., Sint-Petersburg (Rusland)

In 'Het Schot' bezoeken soldaten iedere keer een man genaamd Silvio om mee te kaarten. Silvio oefent met schieten, en zijn hele huis zit daarom vol met kogelgaten. Op een keer wordt hij beledigd door een van zijn gasten, maar hij daagt de betreffende man niet uit tot een duel, zoals gebruikelijk is. Hij wordt door de soldaten beschouwd als een lafaard, maar hij weet het uit te leggen.... In 'De Doodgraver' verhuist doodgraver Adrian Pokhorov naar een ander dorp. Hij wordt door zijn buren, kooplieden, uitgenodigd te komen eten, maar wanneer een van de andere gasten een toast heft op de gezondheid van hun gezamenlijke klanten is hij beledigd en gaat weg met de overtuiging dat hij een beter feestje kan geven met zijn eigen klanten. 's Nacht droomt hij dat hij op een feest zit met al zijn oude klanten die allemaal aan het vergaan zijn. Zijn eerste klant, nu een skelet, beschuldigt hem van bedrog, diefstal en verschillende andere zaken...

zoeken in:
4,0
Het Schot is erg sterk, ben benieuwd naar de rest.

4,0
Ook de rest is mooi. Wel een beetje van toevalligheden aan elkaar hangend, maar dat heeft ook wel weer iets. Bovendien zijn de tedere geschiedenissen met humor geschreven: "De tafel stond gedekt, het ontbijt was gereed en miss Jackson was, reeds gepoederd en ingegregen, zodat zij op een wijnglas leek, dunne boterhammen aan het snijden."

avatar van Pythia
4,0
Blijmoedige Verhalen voor bij de Open Haard.
Opgeschreven door een meester - verhalenverteller.

avatar van mjk87
4,0
Dit zijn een aantal hele fijne kortverhalen. Met een lichte toon en soms lekker speels, waarin de schrijver zich ook tot de lezer richt. De verhaaltjes zelf zijn knap in elkaar gezet, waar in de weinige bladzijden toch hele verhalen worden verteld, met personen, gevoelens en de sfeer van het Russische platteland en adellijk leven. Als bundel zelf zit er weinig overkoepelends in, maar de losse verhalen zijn des te beter. 4,0*.

avatar van Kafka
Welke kortverhalen zijn dit?

avatar van Kafka
Sowieso 'Het schot' en 'De doodgraver', maar horen er nog meer verhalen bij?

Gast
geplaatst: vandaag om 14:06 uur

geplaatst: vandaag om 14:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.