menu

Herr und Hund - Thomas Mann (1919)

Alternatieve titels: Baas en Hond | Herr und Hund und Gesang vom Kindchen

mijn stem
3,82 (11)
11 stemmen

Duits
Natuur

95 pagina's
Eerste druk: Knorr & Hirth, München (Duitsland)

''Baas en hond'' is een een idylle van Thomas Mann over de relatie tussen mens en hond. De baas is in dit geval Thomas Mann, die tot op zijn oude dag met honden in de weer is geweest. Thomas Mann hield van zijn hond. ''Herr und Hund'' staat geheel in het teken van zijn geliefde viervoeter Bauschan, die altijd rustig ligt te wachten tot zijn baasje bepaalt wat er gaat gebeuren. De baas bepaalt de koers van zijn leven, maar deze predestinatie maakt de hond juist ook weer vrij.

zoeken in:
Dardan
Een bijzonder leuk en subtiel verteld verhaal -

Het doet werkelijk deugd om nog eens een Mann-boek gelezen te hebben, hoe kort die ook mag zijn. De relatie tussen mens en dier wordt met een ongelooflijke passie en verbeelding verteld, je voelt je haast verbonden met die 2. Af en toe voegt de schrijver er een subtiel grapje aan toe, ook krijgen we vaker weer van dié prachtige verwoordingen voorgeschoteld, samen met de erg persoonlijke beschrijving zorgen deze elementen voor een idylle die werkelijk geen enkele pagina durft vervellen. Mijn favoriete hoofdstuk is het laatste, briljant blijft het hoe Herr Mann zelfs simpele zaken als zijn hond die een haas achtervolgt zo boeiend kan beschrijven.

Het toppunt blijft voor mij de kijk die we kregen in het leven van Thomas Mann - Erg mooi om persoonlijke zaken op zo'n manier te lezen. Zeker het lezen waard als je op een dagje niks te doen zou hebben.

ddanuz
Grappig, dit is het enige boek dat ik van Mann gelezen heb. Misschien niet zo representatief voor z'n oeuvre, maar wel ontzettend leuk! Heb genoten van de uitgesponnen stukken over het gedrag van zijn hond en de natuurbeschrijvingen. Humor en liefde voor de hond druipen de pagina's af.

avatar van Pythia
3,0
Een nogal fragmentarische opsomming van Manns belevenissen met zijn hond
Bauschan. Hij vertelt het zodanig dat je de gebeurtenissen levendig voor je ziet. Totdat hij bladzijden lang uitweidt over de namen van de paadjes en de rest van het park achter zijn huis. De beschouwingen daarna, over de verhoudingen tussen de baas en de hond, maken het de moeite waard om door te lezen.

Ik vind de jacht op de muis wel mooi:
"Aber er hat das Wild dort gehört, gerochen, hat wohl gar noch gesehen, wie es wegzuckte; er ist sicher, daβ es dort unter der Erde in seinem Gange und Baue sitzt, es gilt nur zu ihm zu gelangen, und so gräbt er aus Leibeskräften, in unbedingter und weltvergessener Hingebung, nicht wütend, aber mit sportlicher sachlicher Leidenschaft, - es ist prachtvoll zu sehen".

Het lijkt me zeker een boek voor Arkan

avatar van eRCee
3,5
Een vingeroefening van Thomas Mann, dat door diens schrijftalent nog bovengemiddeld weet te boeien ook.

avatar van mjk87
3,5
Wat een fijn werkje. Een klein boekje, ook zonder veel ambitie, maar geschreven als een belangrijk werk met lange volle zinnen die vaak erg mooi zijn. Al blijf ik wel vinden dat ze soms te veel de nadruk op zichzelf leggen en de potentiële beeldende kracht, een kracht die Mann ook vaak genoeg brengt met zijn beschrijvingen van landschappen en levens, teniet doen, Vooral de liefde voor de hond is mooi neergezet. Wel is het laatste hoofdstuk over de jacht echt te lang en weet Mann daar niet genoeg boeiends te vertellen. 3,5*.

4,0
Inderdaad een heel mooi boekje. Ik las het vele jaren geleden, maar nu valt me pas het verschijningsjaar op:1919! Na het vreselijke bloedbad van 14-18 en terwijl allerlei Duitse troepen nog verder actief zijn in Centraal- en Oost-Europa, krijgen we van Thomas Mann dit stukje idylle cadeau. Europa had zoiets nodig...

Gast
geplaatst: vandaag om 00:19 uur

geplaatst: vandaag om 00:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.