menu

La Ciudad de los Prodigios - Eduardo Mendoza (1986)

Alternatieve titel: De Stad der Wonderen

mijn stem
4,15 (20)
20 stemmen

Spaans
Historisch / Sociaal

481 pagina's
Eerste druk: Seix Barral, Barcelona (Spanje)

Onofre Bouvila woont tot zijn dertiende jaar met zijn ouders in een dorpje in de buurt van Bassora in de Catalaanse streek. Op een dag zegt hij tegen zijn ouders dat hij naar Bassorra gaat en snel zal terugkomen. Ondertussen gaat hij helemaal niet naar Bassorra, maar naar Barcelona. Daar maakt hij de opbouw van de stad mee in de tijd tussen de Wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929.

zoeken in:
Dustyfan
Een geweldig boek voor iedereen die van Barcelona en/of van historische verhalen houdt. Dit verhaal is niet letterlijk zo geweest als beschreven, maar is wel gebaseerd op werkelijk gebeurde geschiedenissen.
Maar bovenal ademt het hele boek de warme, drukkende en hectische sfeer die de stad Barcelona zo bijzonder maakt.

5,0
Wow, prachtig boek! Sluit me aan bij de volkskrant: 'de allermooiste roman over Barcelona. Groots en toch lichtvoetig'.

avatar van eRCee
3,0
Ik ben nooit in Barcelona geweest. Misschien dat dat mijn matheid over dit boek ten dele verklaard. Want veel bijzonders kan ik hier niet in zien. Het historisch-beschrijvende gedeelte brengt Barcelona niet tot leven omdat het (ongetwijfeld) nogal ver af staat van de huidige situatie. Het verhalende gedeelte brengt de personages niet tot leven omdat deze lijken te handelen zonder enig gevoel. Mendoza voegt hieraan ook weinig emotie toe maar treedt slechts op als beschrijver. Daarbij verloopt het verhaal in wat abrupte sprongen en kent het regelmatig zeer onwaarschijnlijke scene's. Zo kust een 10-jarig meisje een wildvreemde indringer en blijft hem vervolgens haar leven trouw, en dit wordt zonder knipoog gepresenteerd. Aan de andere kant geeft De stad der wonderen een aardig tijdsbeeld van de modernisering, wat meteen de grootste verdienste is van het boek. Onder de indruk ben ik echter niet.

avatar van Radiguet
4,0
Laten we zeggen dat het hier gaat om een boek met een oppervlakkige verhaallijn die te hulp geschoten wordt door zeer goed uitgewerkte historische situaties. Een voorbeeld is dat het plot eigenlijk alleen maar draait om een niemand die een made man wordt en daarbij de meest vreselijke vormen van geweld, misleiding en verraad niet schuwt. Tegelijk heb ik nog nooit zo'n complete beschrijving gezien van een troebel tijdperk in Spanje en eigenlijk een must voor iedereen die de toch wat merkwaardige geschiedenis van Barcelona wil begrijpen. Het leest als een trein en het gevolg is dat lang niet alles je zal bijblijven, maar ik vond het lezen zeker de moeite en tijd waard. Let wel: de beschrijvingen van allerhande wreedheid zijn niet voor iedereen weggelegd.

avatar van liv2
Wordt terug uitgegeven in vertaling door Meulenhoff.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:37 uur

geplaatst: vandaag om 22:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.