menu

Il Barone Rampante - Italo Calvino (1957)

Alternatieve titel: De Baron in de Bomen

mijn stem
3,38 (12)
12 stemmen

Italiaans
Psychologisch / Historisch

256 pagina's
Eerste druk: Einaudi, Turijn (Italië)

Het jaar is 1767, de plaats Liguria in Italië. De twaalfjarige baron Cosimo Piovasco di Rondo klimt na een ruzie in een boom, en weigert naar beneden te komen. Zijn vrienden en familieleden reageren ontzet, maar de jongen is zeer tevreden met zijn toevluchtsoord. Hij besluit de boom nooit meer te verlaten.Vanuit zijn hoge positie neemt hij volop deel aan het reilen en zeilen van zijn medemensen, gaat in de politiek, maakt kennis met Napoleon en wordt een legende.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
4,0
Italo Calvino had het allemaal: eruditie, intelligentie, schrijftechniek en een enorme verbeeldingskracht. Een mooi voorbeeld van dat laatste talent is de roman De Baron in de Bomen. Je zult het maar verzinnen. En je zult maar het lef hebben om aan een roman te beginnen die geen normaal mens tot een goed einde zou brengen. Maar Calvino flikt het.

De Baron in de Bomen gaat dus over een baron in de bomen. Een baron die leeft, carriere maakt, een liefdesleven heeft en alles doet wat een normaal mens doet. Maar dan in de bomen.

Het knapste van het boek is niet dat Calvino deze premisse tot een goed verhaal weet te smeden, maar dat hij het doet zonder geforceerde sprongetjes, wendingen of trucjes. Het verhaal wordt zo vanzelfsprekend opgediend dat je op het laatst denkt: een baron in de bomen, waarom ook niet?

En dan nog die verbeeldingskracht. Het meest briljante (vond ik) de geschiedenis met een stel pragmatische Spaanse ballingen die zich niet op Italiaans grondgebied mochten bevinden maar ook niet door het gebied mochten reizen. En dus vastzaten. Of toch niet?

Ik heb deze roman jaren geleden gekocht als Ooievaarpocket, in een bundel met De Gespleten Burggraaf en De Ridder die niet Bestond. De bundel was te koop onder de naam Onze Voorouders. Een bundel die zijn geld meerrrrr dan waard was, want ook de twee andere verhalen zijn erg sterk. Maar net iets minder dan deze luchtwaardige baron.

avatar van eRCee
3,0
Calvino slaagt er inderdaad in het verhaal tot een goed einde te brengen maar echt de hoogte in gaan, dat doet het nooit. Het boek stijgt niet uit boven de premisse; met een beetje kwade wil zou je zelfs kunnen zeggen dat je aan het lezen van de titel genoeg hebt. Maar goed, ik heb geen kwade wil en me wél aardig vermaakt. Drie sterren dus.

avatar van -JB-
3,5
Italo Calvino's 'Baron in de Bomen' is het tweede deel in een trilogie die in Nederland bekend staat als Onze Voorouders. Het boek vertelt het verhaal van Cosimo, een jongen van adelijke afkomst die op 12 jarige leeftijd besluit in de bomen te gaan leven. Hij zou er tot aan zijn dood verblijven en het boek handelt over de gebeurtenissen tijdens zijn leven. Het boek speelt zich af aan het eind van de 18e en begin van de 19e eeuw, maar is duidelijk vanuit een veel moderner oogpunt geschreven.

Het boek laat zich lezen als een metafoor voor de relativiteit van onafhankelijkheid, maar mist duidelijk literaire kwaliteit. De aanname dat een man in de bomen gaat leven, doet denken aan het werk van Saramago die ook vaak zijn boeken op basis van aannames en ideeen construeert. Waar Saramago's boeken vaak uitgroeien tot literaire hoogstandjes, blijft Calvino toch vooral een verteller van sprookjes en fabels.

Storend vond ik bovendien de stijlbreuk halverwege het boek. Het eerst helft van het boek is een logische opbouw van een verhaal, maar ergens halverwege slaat dit om naar een verzameling van losse verhalen over Cosimo. De verteller, broer Biaggio, verklaart dit door te stellen dat het eerste deel van het boek uit eigen herinnering is en het tweede deel op basis van verhalen die hij heeft gehoord. Mijns inziens een onnodige kunstgreep die het lezen van het boek vertraagt. Toch blijft het een vermakelijk verhaal, waar meer in had gezeten.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:19 uur

geplaatst: vandaag om 07:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.