menu

Those Who Save Us - Jenna Blum (2005)

Alternatieve titel: Het Familieportret

mijn stem
3,94 (32)
32 stemmen

Engels
Oorlog

482 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin, Austin (Verenigde Staten)

Twee verhaallijnen met als centrale thema de schuld en onschuld van Duitse vrouwen t.a.v. de holocaust. De een verhaalt over een veertiger die in 1997 op zoek gaat naar de herkomst van haar getroebleerde jeugdherinneringen. In de andere verhaallijn volgen we de moeder en haar affaires met een joodse dokter, een Duitse Obersturmführer en een Amerikaanse soldaat.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Over het drama van Duitse vrouwen ten tijde van WO2 en hun indirecte schuld aan de afschuwelijkheden in de concentratiekampen. Mooi beschreven en zeer aangrijpend, al zijn de stereotype nazi's, die uit 'Allo 'Allo lijken te zijn ontsnapt, toch volop aanwezig.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik zag vandaag op het CS reclame voor deze alweer meer dan vijf jaar oude roman. Kennelijk hebben ze lang gewacht met de vertaling ofzo...?

avatar van Dee-e
5,0
Ik heb ongeveer een uurtje geleden Het familieportret van Jenna Blum dichtgeslagen. Een prachtige historische roman over het leven van de Duitse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Het is lang geleden dat ik zo'n goede roman gelezen heb. Het verhaal van Anna, een slachtoffer in de oorlog, greep me en liet me niet meer los. Ik raad dit boek aan aan een ieder die van prachtige verhalen over de Tweede Wereldoorlog houdt!

avatar van Bassievrucht
Wat apart dat deze roman, zes jaar geleden uitgebracht, nu de toplijsten van Nederland bestormd!?

avatar van Donkerwoud
3,0
Bassievrucht schreef:
Wat apart dat deze roman, zes jaar geleden uitgebracht, nu de toplijsten van Nederland bestormd!?


Ik vermoed dat ze inhaken op het succes van Haar naam was Sarah en soortgelijke boeken. Deze luchtig geschreven roman sluit daar mooi op aan. Het helpt natuurlijk ook dat ze hem voor een klein bedrag in de winkel hebben liggen.

avatar van AmazingPP
5,0
Wat een prachtig boek is dit! Vanaf de eerste tot de laatste bladzijde bleef ik maar lezen en lezen! Ik kon echt niet ophouden en meestal lees ik toch alleen thrillers. Wat mij het meeste heeft aangegrepen zijn de interviews met de Duitse mensen, zeker het stuk van Rainer is niet te missen! Het verhaal greep me bij mijn strot en het is echt lang geleden dat ik zo'n goed boek las. Op Twitter tweet ik met de schrijfster en zij is bezig met het schrijven van het script voor de film. Aangezien ze contact heeft met Steven Spielberg zie ik zijn zoveelste meesterwerk wel verschijnen! Ook de jeugd zou dit boek moeten lezen om te weten hoe goed we het vandaag de dag wel niet hebben. En ik ben het totaal niet eens met Donkerwoud: stereotype nazi's die uit "Allo, Allo" zijn ontsnapt....? Ik denk dat je dan toch 1 van de 2 verkeerd begrijpt. 5 * voor dit geweldige boek!

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik vrees dat zes jaar na het plaatsen van die reactie mijn geheugen me een tikkeltje in de steek laat met betrekking tot wat ik hier exact mee bedoel. Wat ik mij weet te herinneren is dat met name de Obersturmführer een karakter is dat geheel volgens de clichés van het oorlogsgenre is opgezet als de ietwat gemankeerde Duitse schreeuwlelijk. Zo'n type van het ogenschijnlijk saaie ''ambtenaartje'' dat zijn frustraties afreageert op anderen. Zoals de onvergetelijke Herr Flick uit 'Allo 'Allo!.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Donkerwoud schreef:
Wat ik mij weet te herinneren is dat met name de Obersturmführer een karakter is dat geheel volgens de clichés van het oorlogsgenre is opgezet als de ietwat gemankeerde Duitse schreeuwlelijk. Zo'n type van het ogenschijnlijk saaie ''ambtenaartje'' dat zijn frustraties afreageert op anderen. Zoals de onvergetelijke Herr Flick uit 'Allo 'Allo!.


Ik denk dat je herinnering je hier een beetje in de steek laat. Zeker komen er nogal wat Obersturmfühers en aanverwante functies in het boek naar voren maar nergens bedoeld als een saai ambtenaartje of m.i. cliché. Misschien dat al die verwijzingen een beetje ballorig gevoel opriep?

Net als AmazingPP heb ik het boek achter elkaar gelezen en ook ik vond qua vorm de interviews van toegevoegde waarde.
Het blijft m.i. goed om ook over 'de andere kant' te lezen; steeds weer leer ik er iets bij. Dat in Duitsland evengoed neergekeken werd op vrouwen die wel heel innig waren met SS'ers bijvoorbeeld, dat zij na de oorlog erom 'veroordeeld' werden.
Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland; ook niet met haar dochter Trudy die zich nog maar weinig ervan herinnert. Het familieportret dat Trudy vindt heeft haar levenslang het idee gegeven dat haar vader een SS'er was terwijl de lezer al snel 'beter' weet. Dat door moeder Anna gemaakte keuzes begrijpelijk waren, net als Anna's ambivalente gevoel m.b.t. de SS'er met wie zij een relatie had. Een levensgevaarlijke man met kwetsbare trekjes die gaandeweg de oorlog duidelijk worden en die evengoed levensgevaarlijk zijn.

avatar van Donkerwoud
3,0
Mjah, we zijn inmiddels tien jaar verder en ik ga niet eens meer proberen om nog iets zinnigs over deze roman te zeggen. Ik zal waarschijnlijk nu wat milder zijn dan de tweeëntwintigjarige die het boek destijds las, ook omdat ik de 'vrouwelijke perspectieven' in dit soort romans meer kan plaatsen en begrijpen dan toen.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:09 uur

geplaatst: vandaag om 21:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.