menu

Die Verwirrungen des Zöglings Törless - Robert Musil (1906)

Alternatieve titels: De Ervaringen van de Jonge Törless | De Verwarring van de Jonge Törless | De Verwarringen van een Jonge Törless

mijn stem
3,88 (13)
13 stemmen

Duits
Autobiografische Roman / Psychologisch

316 pagina's
Eerste druk: Wiener, Wenen (Oostenrijk-Hongarije)

'De verwarringen van een jonge Törless' beschrijft het machtsmisbruik, het snobisme en de genadeloze homo-erotische wreedheid op een kostschool. De hoofdpersoon, Törless, is er getuige van hoe twee van zijn vrienden op school, Beineberg en Reiting, een klasgenoot stelselmatig misbruiken en vernederen. Törless wordt verscheurd door gevoelens van zowel afkeer als fascinatie - en helpt het slachtoffer niet. De roman illustreert ook op levendige wijze de crisis van een hele maatschappij, waar de afbraak van traditionele waarden en de cultus van meedogenloze mannelijke kracht als snel zou leiden tot de catastrofe van de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van het fascisme.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,5
Het debuut van Musil is bij vlagen al net zo hoogdravend en mystiek als zijn magnum opus De Man Zonder Eigenschappen:

“Maar de herinnering dat het ook anders kan zijn, dat er dunne lichtvervagende grenslijnen zijn getrokken om ieder mens, dat koortsachtige dromen om de ziel sluipen, die stevige muren ondermijnen en griezelige sleuven openscheuren,- ook die herinnering had zich diep in hem vastgezet en zond een kring van bleke schaduwen uit.”

Zomaar een typische Musil-zin, waarin een abstract idee “gepreciseerd” wordt door beeldspraak waarin meerdere concrete beelden op elkaar gestapeld worden. In plaats van verheldering biedt het eerder het tegendeel: mystiek.

Ergens past dat wel bij dit verhaal over de verwarrende gevoelens van een opgroeiende kostschoolganger. Meer specifiek de situatie rond een medestudent die stelselmatig vernederd wordt door vrienden van Törless. Het roept bij hem uiteenlopende gevoelens, van medelijden tot lust, op. Elk theoretisch houvast schiet tekort bij de verkenning van zijn soms duistere drijfveren, zoals ook Musils zinnen maar niet voorbij het vruchteloos duiden lijken te komen.

Toch is De Ervaringen van de Jonge Törless heel wat concreter en begrijpelijker dan DMZE. Het is griezelig hoe het sadistische machtsspel spiegelt aan de mechanismen van het fascisme en nazisme van later jaren. Dat had Musil, bedoeld of onbedoeld, goed gezien. Problematisch vind ik wel de vermenging van deze duistere tendensen met die van ontluikende gevoelens van homoseksualiteit. In de warrige, ongrijpbare gedachtewereld zoals Musil die verbeeldt, lijkt het haast van tweeën een. Je hoeft geen gevoeligheidslezer te zijn om daar weinig aansluiting meer bij te ervaren.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:40 uur

geplaatst: vandaag om 07:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.