menu

De Kellner en de Levenden - Simon Vestdijk (1949)

mijn stem
3,92 (79)
79 stemmen

Nederlands
Psychologisch

318 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Op een vredige avond worden twaalf mensen - bewoners van een flatgebouw in een van Nederlands grote steden - door de politie uit hun huis gehaald en gedwongen in een soort touringcar plaats te nemen. Na een rit door de nachtelijke stad worden zij afgezet aan de ingang van een groot bioscooptheater, waar een tamelijk rommelige organisatie bezig is aan een groot aantal mensen kaarten uit te reiken. Allen moeten zich op een bepaald sein in het theater begeven en de weg volgen, die door middel van cijfers op hun kaarten is aangeduid. Wanneer dit sein wordt gegeven en de twaalf flatbewoners - onder wie een kind, een emerituspredikant, een tandarts, een toneelspeler en een oude dame - zich op weg begeven, blijkt het theater de ingang tot een bizarre doolhof te zijn. Voor hen is dit theater het beginpunt van een ongehoorde reis en na veel twijfel en vreemde avonturen beseffen zij allengs, dat ook voor hen, die toch niet gestorven zijn, de Dag des Oordeels is aangebroken.

zoeken in:
Wat een bizar plot.. Ik weet weinig van deze schrijver en ken dit boek al helemaal niet. Kan iemand mij iets meer erover vertellen dan alleen het plot?

5,0
Het is inderdaad een tamelijk bizar boek. In deze roman probeert Vestdijk zijn theologische ideeën weer te geven. Belangrijkste in dit boek zijn de gesprekken tussen de twaalf in de wachtruimte. Daarin is alle ruimte voor theologische bespiegelingen. Daarna wordt het allemaal nog apocalyptischer en zit alles vol verwijzingen naar de Bijbel en vol symboliek.
Het is een pittig boek en eigenlijk alleen maar leuk en interessant als je er iets bijleest over de roman. Dat maakt het boek mijns inziens zo de moeite waard. Het is geweldig goed geschreven (al is het wel een beetje oud) en het zit zo boordevol symbolen en ideeën dat je er moeiteloos tijden mee bezig kunt blijven.

Lees anders nog eens hier een uitgebreider stukje van mij over dit boek.

avatar van Jord
4,0
Onhollands groots en goed, zou ik haast zeggen.
Een boek dat ik binnenkort eens zou kunnen gaan herlezen.

5,0
mdj
Het boek laat (naast Vestdijks theologische beschouwingen) volgens mij mooi ien hoe mensen trachten hun wereldbeeld zodanig te vormen dat ze in/met deze wereld kunnen leven.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Martin Visser schreef:

Het is een pittig boek en eigenlijk alleen maar leuk en interessant als je er iets bijleest over de roman. Dat maakt het boek mijns inziens zo de moeite waard. Het is geweldig goed geschreven (al is het wel een beetje oud) en het zit zo boordevol symbolen en ideeën dat je er moeiteloos tijden mee bezig kunt blijven.


Ik moest toen ik het boek las aan Dante denken; later kreeg ik van iemand een boekanalyse, het bleek dat mijn vergelijking zo gek nog niet was.
Het is jammer dat ik momenteel zoveel andere boeken te lezen heb anders zou ik hem graag opnieuw open slaan.

avatar van Thomas83
4,0
Vrij apart boek, het plot is lekker surrealistisch. Vrij veel lange zinnen en zijsprongetjes dacht ik, en daarom kwam ik er destijds soms wat moeilijk doorheen, maar ik wilde het toch graag uitlezen en dat zegt denk ik al vrij veel.

4,0
Het is al weer een jaar of vijf geleden dat ik dit boek las (het heeft eerst drie jaar in mijn kast gestaan vooraleer ik er aan begon). Het was mijn eerste boek van Vestdijk, en meteen ook mijn favoriet. Ik zie nog steeds filmische flashes als ik aan het boek denk, van de stad, van de wachtkamer, het station... net of ik een film gekeken heb. Is dit boek ooit verfilmd? Zoniet, waar wachten ze dan op?

2,0
De opning is enorm pakkend, het plot zit leuk en orgineel in elkaar en het slot is bevredigend. Toch kan ik De kellner en de overlevenden helaas geen voldoende geven. Dat is gelegend in het feit dat er simpelweg te weinig vaart in het verhaal zit en ik regelmatig verstrikt raakte in het oerwoud van bijzinnen en bijvoeglijke naamworden. Verder waren een aantal passages me te abstract. Hierdoor was er voor mij geen doorkomen aan en heb ik het letterlijk met drie pagina's per dag uitgelezen. Zonde, want zoals gezegd is het uitgangspunt uitermate sterk.

Vestdijk is, samen met Mulisch, de top van de Nederlandse literatuur. De man schreef in een duizelingwekkend tempo en beheerste vrijwel alle genres. Dit boek, De Kellner en de levenden” is een heerlijk boek voor wie niet snel afgeschrikt wordt door een enigszins barok taalgebruik. Er zit een prachtige beklemmende sfeer in het boek en het is redelijk absurdistisch. De stijl en het genre moeten je natuurlijk liggen maar ik vind het één van de beste boeken van Vestdijk.

avatar van Lalage
3,5
Ondanks de moeite die het me kostte om dit bizarste verhaal ooit te lezen, ben ik onder de indruk van Vestdijks rijke fantasie en lyrische schrijfstijl.

De kellner en de levenden – Simon Vestdijk | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van MXuser
4,0
Ik heb het boek net herlezen na bijna een halve eeuw. Dit keer meer meegekregen van de theologische discussies in de wachtkamer op het perron. Aan de andere kant komt het overweldigende einde nu niet meer aan als een mokerslag.

Wat blijft is de bewondering voor de ongebreidelde fantasie van Vestdijk, waarmee hij dit parallelle universum heeft geschapen.

avatar van Raspoetin
Rob van Essen over ‘De kellner en de levenden’- Vestdijkkring
In het radioprogramma De Taalstaat van 13 januari interviewde Frits Spits de schrijver Rob van Essen.
Aanleiding was het 75-jarige jubileum van De kellner en de levenden.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:10 uur

geplaatst: vandaag om 07:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.