menu

The Pnume - Jack Vance (1970)

Alternatieve titels: De Pnume | Tschai: Planet of Adventure 4 | Tschai: De Waanzinnige Planeet 4

mijn stem
4,00 (15)
15 stemmen

Engels
Sciencefiction

156 pagina's
Eerste druk: Ace Books, New York (Verenigde Staten)

Adam Reith komt steeds dichterbij de afwerking van zijn ruimteschip dat hem uiteindelijk moet toelaten de grote planeet te verlaten. Woudiver, de verrader die hij heeft weten gevangennemen vindt een manier om hem aan de Pnume voor te stellen. Die laatsten, de oorspronkelijke bewoners van Tschai raken in de enige mens op hun planeet geïnteresseerd en ontvoeren hem met de bedoeling hem als museumstuk te gebruiken. Met de hulp van een Pnume vrouw weet hij te ontsnappen en begint de race tegen de tijd.

zoeken in:
avatar van metalfist
2,5
Tot nu toe was de Tschai cyclus het beste wat ik van Jack Vance had gelezen. Gelukkig maar, want ik heb best nog een voorraad van de man liggen en ik begon al schrik te hebben dat het helemaal niets voor mij ging zijn. Het was niet dat de avonturen van Adam Reith van zo'n hoog niveau waren (de 3 voorgaande boeken kregen telkens 3.5*, een degelijke score maar wel serieus onder het algemene gemiddelde) maar ik was benieuwd hoe het ging eindigen.

Met een sisser, een grote sisser zelfs. Alles wat de voorgaande delen tof maakte, wordt hier compleet overboord gegooid door Vance. Weg is de dynamiek tussen Reith, Traz en Anacho en ik snap echt niet wat Vance heeft bezield om die twee laatste er eigenlijk compleet uit te schrijven. Pas helemaal op het einde komen ze terug op de proppen en worden ze gereduceerd door een verwerpelijke bijrol. Daar komt dan ook nog eens bij dat Zap 210 - wat een naam ook - een bijzonder flauw personage is en dat de chemie tussen haar en Reith niet van de pagina's spat. De Pnume zijn ook niet de meest interessante figuren die de Tschai wereld bevat en tot de laatste bladzijde had ik ook nog het gevoel dat er toch nog een deel ging komen. Onterecht blijkbaar want Vance vond het voldoende om de grote climax rond Reith zijn schip in een paar zinnen af te rafelen. Wat een teleurstelling wanneer je 4 boeken hebt gespendeerd om te zien hoe hij naar Aarde ging terugkeren...

Het is ook erg dat een spelletje paling gokken het spannendste is dat in heel het verhaal gebeurt.. Ik begon met lage verwachting aan de Tschai reeks en geleidelijk aan begon ik er meer en meer waardering voor te krijgen. Dit deel is echter veruit het zwakste deel in heel de franchise en laat een wrange nasmaak achter.

2.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 20:07 uur

geplaatst: vandaag om 20:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.