menu

Sae - Oh Jung-hee (1996)

Alternatieve titels: Vogel |

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Koreaans
Sociaal

156 pagina's
Eerste druk: Munhak-kwa, Seoel (Zuid-Korea)

U-mi en U-il koesteren hun droom te kunnen vliegen. Zo proberen ze zich te handhaven in het harde leven, maar op het moment dat ze hun vleugels uitslaan, blijken ze vogels met gebroken vleugels.

zoeken in:
avatar van LimeLou
4,0
Zojuist dit boek uitgelezen. Wat een prachtig en deprimerend verhaal. Volgestopt met symbolisme. 'Vogel' bevat niet meer dan 160 pagina's, maar er gebeurt zo veel, er wordt zo veel vertelt, het zit bomvol symbolisme. Dit is een boek waarbij ik nog flink wat moet laten bezinken.

avatar van LimeLou
4,0
Wat 'Vogel' een boek maakt dat helemaal in mijn straatje past, is de kwetsbaarheid en weemoedigheid dat het boek oproept. Dit ook in combinatie met het mooie symbolisme en de pijnlijke realiteit, die zich samenvloeien tot één hartverscheurend verhaal. Vogel doet me denken aan de Japanse film 'Nobody Knows', aangezien die film ook een stijlelement van onderkoeld realisme gebruikt voor iets schrijnends als jeugdig leed.

Schrijfster Oh Jung-hee doet wat veel Aziaten geweldig doen (naar mijn ervaring) met tragische verhaallijnen in games, films en meer: het creëren van een sublieme poëtische sfeer, die ik zou beschreven als een soort pijnlijk magisch-realisme, waarin verlies, eenzaamheid, isolatie en gebrek aan medeleven vanuit de buitenwereld onoverkomelijke obstakels zijn voor het bereiken van erkenning en geluk.
Dit lijden wordt echter niet neergezet als een romantische of opzichtige psychologische krachttoer, maar wordt ingetogen gebracht, alsof de levens van U-mi en U-il zo klein zijn als de vogeltjes in dit geweldige boek.

Een klein boek is Vogel, nauwelijks een roman eigenlijk, maar het zijn meestal de kleinste verhalen (bijvoorbeeld 'Of Mice and Men') die het hardst binnenkomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:10 uur

geplaatst: vandaag om 00:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.