menu

De Droogte - Herman Brusselmans (2003)

mijn stem
3,78 (58)
58 stemmen

Nederlands
Humoristisch

330 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Fazio heeft een moeilijke scheiding achter de rug. Hij is zijn werk kwijt, en heeft een geldgebrek. Hij kan zijn psychiater niet meer betalen en is stevig aan de drank. Hij besluit om een tijdlang bij zijn moeder in te gaan wonen, een verbitterde vrouw die nooit meer de oude werd nadat haar man, Fazio's vader, op een tragische manier stierf.

zoeken in:
2,0
GROF ZONDER FUNCTIE

Ach, je moet ervan houden. Deze schrijver is mateloos populair en gezien het denkniveau van de gemiddelde moderne westerse mens is dat eigenlijk ook niet zo verbazingwekkend. Veel gevloek en getier, daarnaast totaal ongeloofwaardig allemaal. Hoe meer grofheid hoe beter? Ik hou erg van bitter cynisme, maar dan wel functioneel. Dit vind ik helemaal niks.

Maartje Bronkhorst, Amsterdam

5,0
dit is echt zo'n schitterend boek.
behoord tot de top 3 van brusselmans!
het is zo'n boek waarin je je eigen verhaal voor ogen ziet
ik weet hoe fazio en zijn omgeving eruitziet.
en alleen daarvoor moet hij in de top 250 staan
4.5*

4,5
dave schreef:
dit is echt zo'n schitterend boek.
behoord tot de top 3 van brusselmans!
het is zo'n boek waarin je je eigen verhaal voor ogen ziet
ik weet hoe fazio en zijn omgeving eruitziet.
en alleen daarvoor moet hij in de top 250 staan
4.5*


Sluit ik mij helemaal bij aan, geweldig boek om te lezen!

nicolas
Ja dit boek vind ik ook niet slecht; er zijn minder goede. Merk op: in dit boek is hij wel zichzelf, maar onder een andere naam, nl. Fazio. Normaal gezien speelt hij altijd 'Herman'. Er komt tenminste wat voor in dit boek: de bankoverval met comateuze Taaf, die tennister (haar naam ontglipt me), het feit dat ze steeds blinde vinken gaan eten , de figuur Olivia Newton-John,... Niet slecht, 4*

Het eerste hoofdstuk in de rechtbank was hilarisch; de rest is typisch Brusselmans: er gebeurt veel en het slaat helemaal nergens op, en juist daarom is het zo geweldig. En na afloop altijd weer die vraag: wat heb ik nou eigenlijk in godsnaam zitten lezen hier?!

Heerlijk

avatar van Bassievrucht
3,0
@Nicolas, hoe bedoel je dat, normaal gesproken speelt hij altijd Herman? Er zijn tig van zijn boeken waar hij niet Herman heet.

Ik vond dit een matig boekje. Te veel herhaling. Sommige grappen zijn erg grappig, maar worden veel te veel uitgemolken. Niet meer grappig op den duur. Je voelt de grap al vaak komen, en welja, een alinea verder wordt ie dan ook gemaakt; te voorspelbaar. Het personage is wel goed. Veel meer 'mens' dan de personages die Brusselmans normaal laat opdraven. Er zit meer gevoel in, maar gelukkig blijft het lompe wel. Ook leuk dat ie geen blad voor de mond neemt als het om rascisme draait. En natuurlijk het roken, drinken en seks, dat mag natuurlijk niet ontbreken. Dat het ongeloofwaardig is maakt me niets uit, het is gewoon typisch Brusselmans. Maar goed, de meeste passages gaan werkelijk nergens over en zijn gortdroog. En vaak had ik het gevoel dat het veel te lang duurde. Nergens een rustpuntje of een sprongetje in de tijd. Maar nee, alles gaat maar door, zonder onderbreking. Als hij van A naar B gaat, wordt ook álles wat daar tussenin gebeurt beschreven. Ik werd er een beetje moe van. Heb het boek natuurlijk wel uitgelezen, maar heel enthousiast ben ik niet.

Misschien dat ik een beetje Brusselmansmoe wordt (achtste boek binnen een jaar), want dit schijnt een van zijn betere boeken te zijn.

Maar ik houd het op twee sterren.

Brusselmans schrijft dan ook elk boek hetzelfde boek, heb ik het idee. Leuk voor af en toe, maar acht boeken in een jaar is misschien inderdaad iets teveel van het goede. Ik vond het nochthans een prima boekje.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Mijn eerste kennismaking met Brusselmans.

Wat een heerlijk boek! Lekker cult, tegendraads, brutaal en hilarisch.

Als je het mij vraagt een kruising tussen Irvine Welsh en Charles Bukowski. Al die Vlaamse woorden en zinnen zijn ook zeker een pluspunt.

Heb gelukkig meer boeken van HB aangeschaft in de tussentijd en kijk al uit naar de volgende. Hulde!

4,0
Heb beteren van hem gelezen,maar deze was zeker niet verkeerd.

avatar van boekaap
3,0
Ik vond dit een van zijn mindere en heb toch sterk een voorkeur voor zijn meer autobiografische werk. Ongeveer 200 pagina's werkt dit goed maar daarna heb je het allemaal wel gelezen.

2,5
't Is inderdaad iets veel geforceerde grofheid. Hij zoekt 't een beetje op, wat het wat jammer maakt. Desondanks wel een leuk boekje, niet meer, niet minder. Ik vond deze passage wel erg leuk:

De neger kon blijkbaar niet mee leven dat hij zo genegeerd werd want hij dronk z'n Sprite op, en ging heen.
'Ik ben blij dat hij weg is,' zei Jan Moreels. 'Ze verspreiden zo'n raar geurtje, vind je niet?'
'Nee,' zei ik, 'ik ben geen racist. Vandaar dat ik vind dat ze lekker ruiken.'
'Naar wat dan?'
'Naar stront.'
'Vind jij stront lekker ruiken?'
'Eerlijk gezegd niet. Misschien ben ik toch racistischer dan ik zelf dacht.'


Maar, punt is, dat er wel een aantal leuke, grappige momentjes waren, maar dat deze over het hele boek gemeten wel schaars waren. Redelijk boek, maar een echte hoogvlieger is het niet. Volgens mij kan Hermanus véél beter.

4,0
M.Bronkhorst schreef:
Deze schrijver is mateloos populair en gezien het denkniveau van de gemiddelde moderne westerse mens is dat eigenlijk ook niet zo verbazingwekkend.


Het grappige is dat deze zin moeiteloos in dit boek van Herman Brusselmans zou passen. Met dien verstande dat dergelijke serieuze beschouwingen in De Droogte weer ironisch c.q. cynisch zijn bedoeld. Net als in de films van o.a. de Coen Brothers zijn de grove scènes in dit boek volledig irreëel en altijd om te lachen.
De Droogte is een spervuur van taalgrappen, taalvondsten en absurde verwikkelingen. Alledaagse situaties worden door Brusselmans steeds in een vreemd kader geplaatst, waardoor de lezer -ik althans- de absurditeit van het leven beter onder ogen kan zien en er (hopelijk) ook eens om kan lachen.

avatar van HankMoody
3,5
MulischZelf schreef:
(quote)


Het grappige is dat deze zin moeiteloos in dit boek van Herman Brusselmans zou passen. .


Haha, inderdaad, dacht ik ook aan.

avatar van sinterklaas
5,0
Omdat mijn vrouw de smerigste teef en de goorste hoer van heel België was heb ik best wel een moeilijke scheiding achter de rug... Een betere openingszin bestaat toch bijna niet? Gevolgd met die rechtzaak... Hoe je van goedkope humor gewoon al krom kan liggen van het lachen. En dan zijn we nog lang niet klaar...

Ja, waar gaat dit boek eigenlijk over... slechts over Fazio die een moeilijke scheiding achter de rug heeft, een beetje van kroeg naar kroeg zwerft en af en toe bij zijn verknipte moeder zit... over verknipt gesproken... de hele wereld rond Fazio is verknipt, iedereen die hij tegen komt is verknipt... behalve Fazio zelf.

En hoe is het mogelijk... zelden zoveel pret gehad met grappen die gewoon zo onlogisch en ongelofelijk fout zijn, bijna op elke bladzijde. Je zou haast denken dat Brusselmans op dat moment een hoop gal te spuwen gehad heeft. Dingen als Die bankovervaller, en die ene Ivo in de kroeg die een halve pagina flappert met zijn tong omdat hij aan een lekker wijf moest denken die hij die dag had gesproken, eigenlijk zo simpel maar ondertussen.... hoe kom je erop?

Kortom, het ging helemaal nergens over... en misschien is ie daarom oh zo leuk!

5,0*

4,0
De kracht van dit boek, en van het leeuwendeel van Hermans oeuvre, zit er in dat 't almaar doorgaat. Het stopt nooit, en je weet dat Fazio's leven nog gerust 863 pagina's had kunnen doorgaan met om en nabij evenveel rake grappenklappers. En daar zit 'm de kracht in, het gaat heel erg lang door en toch doet het niets af aan de flauwekul die de revue passeert. Die blijft een evenwichtig niveau behouden. Ik zou er meerdere rijksdaalders voor over hebben om Brusselmans te zien schrijven; volgens mij spat ie dan van de manie uit elkaar. De running gags zijn ook sterk: van Valerie Boisfort, het waarheidsgehalte van tijdschriften, tot die enigmatische ziekte waar je oranje van verkleurt- mijn dijen hebben het er maar moeilijk mee. Een virtuoos van de herhaling, die markante, langharige Vlaming.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:22 uur

geplaatst: vandaag om 05:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.