menu

Adam Bede - George Eliot (1859)

mijn stem
4,12 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal

512 pagina's
Eerste druk: William Blackwood and Sons, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

Adam Bede is een jonge timmerman die al lange tijd verliefd is op het mooie weesmeisje Hetty. Ook Arthur, de kleinzoon van de landheer, laat zijn oog op Hetty vallen en ze beginnen een affaire. Als dit ontdekt wordt, heeft dit verstrekkende gevolgen voor iedereen, maar vooral voor Hetty. Alleen de zachtmoedige preker Dinah kan haar misschien nog helpen...

zoeken in:
avatar van J.Ch.
3,5
Adam Bede zou wel eens het allerlangzaamst op gang komende boek kunnen zijn dat ik ooit gelezen heb. Er zijn maar liefst 300 pagina's verstreken voor we bij een duidelijk plot aan komen. Nu schrijft Eliot best prettig waardoor ik wel gestaag door bleef lezen, en ergens had ik het vermoeden dat er iets broeide. Dat vermoeden bleek te kloppen, maar wat heb ik er lang op moeten wachten!

Eliot investeert uitgebreid in het beschrijven van de setting en van haar personages. Zoals gezegd is dat prima leesbaar, al heb ik wel wat aanmerkingen. De hoeveelheid aan couleur locale is niet aan mij besteed. Niet alleen het landschap wordt uitvoerig beschreven; ook een grote hoeveelheid aan niet-relevante personages komen aan bod. Kwalijker vind ik Eliots neiging om het karakter en de acties van haar personages expliciet te duiden (herhaaldelijk). Die verduidelijking is vaak helemaal niet nodig. Bijvoorbeeld: nadat Eliot een duidelijk symbolisch beeld schetst van Hetty die zichzelf in de spiegel bewondert, vindt ze het nodig om te beschrijven dat Hetty een ijdel en wat dommig meisje is. Het voelt bijna neerbuigend tegenover de lezer: alsof wij zelf niet die conclusie hadden kunnen trekken. In de eerste helft van het boek zijn de meeste personages ook behoorlijk vlak: Dinah is engelachtig, Adam is sterk maar iets hardvochtig, Hetty is oppervlakkig, enzovoort. Alleen Arthur krijgt vrijwel vanaf het begin wat diepgang. Daarnaast vind ik Lisbeth (de meest behoeftige oude zeur die ik in lange tijd ben tegen gekomen in een boek) en de misogyne schoolmeester simpelweg onuitstaanbaar.

Genoeg aanmerkingen dus. En in de eerste helft van het boek ook niet veel meer pluspunten dat een prettige schrijfstijl en een aantal rake beschrijvingen. Maar dan ontdekt Adam de affaire tussen Arthur en Hetty, waarna het verhaal eindelijk op gang komt en leidt naar een voor mij vrij schokkende climax: Hetty wordt veroordeeld voor kindermoord. Niet wat ik verwacht had van dit plattelandsdrama! De hoofdstukken over Hetty's reis en de scènes in de gevangenis vormen het absolute hoogtepunt van het boek en zijn uitstekend geschreven. Eliot weet genoeg te hinten (Hetty's zwangerschap wordt nooit benoemd maar is niet te missen) en toch nog te verrassen (de kindermoord interpreteerde ik aanvankelijk als een illegale abortus, ik was oprecht verbaasd dat het een voldragen kind was dat ze heeft achtergelaten).

Na de climax zakt het verhaal weer wat in. Ik zie niet zo goed wat de reden is voor Hetty's verbanning als zij vervolgens toch uit het verhaal verdwijnt en later blijkt te zijn gestorven. Waarom dan niet de executie door laten gaan? Alleen om Arthur nog een soort van nobele daad te laten verrichten? Er bloeit nog een romance op die ik al heel lang had verwacht en die fraai begint maar uiteindelijk afgeraffeld wordt. En dan is het boek ook ineens vrij abrupt afgelopen.

Al met al een onevenwichtig boek. Ik heb serieuze aanmerkingen en tegelijkertijd grote bewondering voor bepaalde delen van dit boek (en dat Eliot de moed had om een gevallen vrouw en kindermoordenaar met een zekere mildheid te beschrijven! In de Victoriaanse tijd nog wel...). Voor mij zou het boek een stuk beter zijn geweest als een redacteur een heleboel had geschrapt. Dan zou de verbluffende kern van het boek veel beter tot zijn recht zijn gekomen.

avatar van Raskolnikov
Je recensie maakt nieuwsgierig naar wat er in de afgedekte zinnen staat. Ik zou het boek alleen al gaan lezen om daarna te ontdekken wat daar staat!

avatar van psyche
psyche (crew)
Raskolnikov schreef:
Je recensie maakt nieuwsgierig naar wat er in de afgedekte zinnen staat. Ik zou het boek alleen al gaan lezen om daarna te ontdekken wat daar staat!



avatar van J.Ch.
3,5
Raskolnikov schreef:
Je recensie maakt nieuwsgierig naar wat er in de afgedekte zinnen staat. Ik zou het boek alleen al gaan lezen om daarna te ontdekken wat daar staat!


Als je de tijd en het geduld op kunt brengen, vooral doen!

Gast
geplaatst: vandaag om 16:30 uur

geplaatst: vandaag om 16:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.