menu

Strepen aan de Hemel: Oorlogsherinneringen - G.L. Durlacher (1985)

mijn stem
4,05 (21)
21 stemmen

Nederlands
Oorlog / Autobiografische Roman

97 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Een late, maar intensieve speurtocht naar het hoe en waarom van de jodenvervolging veertig jaar na het einde van de oorlog. Al die tijd heeft Durlacher geprobeerd zich af te sluiten voor zijn oorlogsverleden, maar uiteindelijk barst de bom als gevolg van een LSD-therapie bij de bekende psychiater Bastiaans en een analyse. Resultaat is een scherp getoonzet ooggetuigenverslag, waarin drie elementen overheersen: de diepe wonden, geslagen door de concentratiekampen Theresienstadt en Auschwitz; de kilte en het onbegrip, ondervonden na zijn terugkeer in Nederland; en de emoties, die zich heel lang, maar niet voorgoed lieten wegstoppen.

zoeken in:
4,5
Dit is een van de weinige boeken waardoor ik echt een paar nachten slecht geslapen heb. Tot in al zijn gruwelijke details, maar tegelijkertijd met afstandelijkheid, beschrijft Durlacher zijn ervaringen in het kamp. Strepen aan de hemel verbeelden de wanhoop van gevangenen die hopen op een geallieerd bombardement, maar zien dat de vliegtuigen steeds verder vliegen en hen niet bevrijden.

avatar van Wandelaar
5,0
In 2021 verscheen bij Querido een nieuwe versie van dit boek met een voorwoord van Arnon Grunberg. Dit boek onder de titel 'Strepen aan de hemel en andere oorlogsherinneringen' telt 325 pagina's en is dus aanzienlijk uitgebreid met werk van de auteur.
Mijn stem gaat naar deze bundel waarvan het titelverhaal deel uitmaakt.

avatar van Wandelaar
5,0
De laatste versie uit 2021 van dit werk bevat de volgende verhalen:

Peterchens Mondfahrt
Kaarsen en fakkels
Verjaardag
De drenkeling
Maria en Lena
Schooltijd
Landverhuizen
Niet verstaan
Gabel
Het begin van een reis
Strepen aan de hemel
Quarantaine
Verboden lessen
De illusionisten
Bevrijdingen
Na 1945
De zoektocht

Helaas is deze bundel in boekvorm alweer uitverkocht, als ebook nog wel te vinden.
Mijn exemplaar vorig jaar gekocht in de kleine maar fijne boekwinkel van het Joods Museum aan de Nieuwe Amstelstraat in Amsterdam. Dankzij onze museumjaarkaart lopen we daar geregeld even binnen. Een klein beetje thuis.

Durlacher schrijft met literaire zeggingskracht: met weinig woorden optimaal verbeelden en tot leven brengen. Zonder het meest gruwelijke te noemen. Dat stilisme is hem wel verweten. Maar een verhalenbundel uit het concentratiekamp op je nachtkastje, als lectuur voor het slapen gaan, het wringt. Dat zal het altijd doen. Dan maar beter goed geschreven. En dat deed Durlacher.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:21 uur

geplaatst: vandaag om 16:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.