menu

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time - Mark Haddon (2003)

Alternatieve titel: Het Wonderbaarlijke Voorval met de Hond in de Nacht

mijn stem
3,80 (308)
308 stemmen

Engels
Sociaal / Humoristisch

208 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Christopher is vijftien en heeft een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde, maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en hij wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nooit verder geweest dan het eind van de straat. Maar wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw vermoord is, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een indrukwekkende reis die zijn veilige bestaan volledig overhoop gooit.

zoeken in:
4,5
Geweldig boek. Eén van de indrukwekkendste die ik sinds tijden las. Erg interessant hier is dat hij geheel geschreven is in de denk- en leefwereld van de autistische jongen Christopher.

4,5*

4,5
inderdaad, dat is een van de dingen die het boek zo speciaal maken

avatar van Tejo
3,5
Bij vlagen prachtig boek, soms ietwat vermoeiende schrijfstijl. Heb een paar keer hard moeten lachen om de hoofdrolspeler, wat een rare mensen heb je toch op de wereld, hehe.

avatar van donnie darko
3,0
Leest wel heel vlot, zit nu ongeveer in de helft en het is goed, maar zeker niet onvergetelijk. Ik denk dat het op een 3 gaat uitkomen, maar waarschijnlijk zal ik het vanavond wel uithebben, dus dan weten jullie meer.

avatar van donnie darko
3,0
Nou, inderdaad wel een vlot boek, hoor. Ook heel leuk om te lezen, maar ik vond het allemaal een beetje te weinig diepgang hebben. Ik weet wel dat dat vooral komt omdat het hoofdpersonage een autist is, maar ik vind het gewoon te weinig speciaal om het echt goed te vinden.

3*

4,5
Dat het geschreven is vanuit het standpunt van een autistische jongen maakt het juist wel speciaal. Dat is veel moeilijker dan het lijkt. Zelfs kleine details in het boek die niet meteen opvallen zijn typisch voor autisme.

avatar van donnie darko
3,0
Ja, ik weet ook wel dat het speciaal is, maar ik bedoel hier een andere soort speciaal. Ik bedoel gewoon dat ik het verhaal niet speciaal genoeg vind, dat ik de schrijfstijl niet speciaal genoeg vind, en dat ik het hele boek niet goed genoeg vind om het echt als een topper te zien. Maar het is natuurlijk wel een speciaal personage. Trouwens, Angwantibo, waarom moet gij elk bericht dat ik typ becommentarieren??

4,5
Omdat jou berichten nu eenmaal vaak reactie uitlokken zeker als het gaat om een boek uit mijn top 10
(bij deze zal ik dan maar een verdere reactie op je vorige bericht uitlaten)

avatar van donnie darko
3,0
Ik vind het gewoon raar dat dit het tweede beste boek is dat je ooit hebt gelezen. Ik vind het niet echt een boek dat onvergetelijk is.

4,5
nee, maar het boek is me redelijk bijgebleven, en bij gebrek aan andere boeken op de site staat het in mijn top 10. Maar 2e plaats is misschien inderdaad wat hoog en laten we bij deze maar ineens ophouden met deze chat-achtige discussie

3,5
Voor Mark Haddon heb ik wel respect, hij weet immers een boek uit autistisch perspectief te schrijven, en het geloofwaardig te laten klinken.

Dat is knáp - want een autistisch persoon is doorgaans moeilijk te te doorgronden. Wij weten vaak niet wat hun motivatie is wanneer zij dingen doen waarvan het 'niet-autistische deel van de samenleving' vind dat het in strijd is met onze normen en waarden.

Mark Haddon probeert dit - en naar mijn mening doet hij dat ook goed, hij heeft zijn personage doorgrond en duidelijk de nodige research gedaan. Dankuwel, Mark.

Het prachtige aan Christopher is dat hij het altijd goed bedoeld, maar dat het niet altijd goed uitpakt - ik herken mij daar wel een beetje in

4,5
ik denk dat dat wel een beetje voor bijna iedereen geldt. Iedereen doet wel een iets, weliswaar goed bedoelt, dat verkeerd uitdraait.

4,5
Las op IMDb dat Steven Kloves (The Fabulous Baker Boys) dit waarschijnlijk gaat verfilmen...

3,5
Lijkt me moeilijk om dit boek te verfilmen, al bestaan er goede films met als onderwerp autisme, een bekend voorbeeld is Rain Man.

4,5
inderdaad, maar die films zijn dan wel niet gefilmd in de hele leef- en denkwereld van een autistisch persoon, en gaan vaker meer over vriendschap.

avatar van donnie darko
3,0
Lijkt me ook geen goed idee om dit verhaal te gaan verfilmen. Is helemaal niet geschikt voor een film. Maarja, ze doen maar.

4,5
donnie darko schreef:
Lijkt me ook geen goed idee om dit verhaal te gaan verfilmen. Is helemaal niet geschikt voor een film. Maarja, ze doen maar.


het lijkt me inderdaad lastig de binnenwereld van de hoofdpersoon goed over te brengen. Hoe ze bijv. de scene waarin hij zijn rat redt uit de metrotunnel en dan 'logischerwijs' mensen bedreigt met zijn mes begrijpelijk in beeld krijgen, ik ben benieuwd...

3,5
Mooi!
De nadruk ligt in dit boek niet op het verhaal -dat is aardig maar niet heel bijzonder- maar op de originele gedachtegang van de autistische hoofdpersoon. Zijn logische redenatie, rare gewoontes en het vreemde gedrag tegenover 'strange people' vond ik interessant en vermakelijk om te lezen.
Verder is er heldere taal gebruikt, wat er voor zorgde dat ik het boek in één adem uitlas. Het einde was naar mijn mening iets te langdradig. 4*

4,5
Franz schreef:
Lijkt me moeilijk om dit boek te verfilmen, al bestaan er goede films met als onderwerp autisme, een bekend voorbeeld is Rain Man.

Maar er bestaan naar mijn weten geen films, die vanuit de ik-persoon de autist laten vertellen...

avatar van donnie darko
3,0
gotti schreef:
(quote)

Maar er bestaan naar mijn weten geen films, die vanuit de ik-persoon de autist laten vertellen...


Komt Forrest Gump niet in de buurt?

4,5
Forrest Gump was zwak-begaafd, niet autistisch. Daarbij komt nog dat FG een beroerde film is.

4,0
mooi boek, makkelijk geschreven en toch ontwapenend.
Heel knap hoe de schrijver uit het oog van een autist de wereld weet te beschrijven

4 sterren

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Franz schreef:
Lijkt me moeilijk om dit boek te verfilmen, al bestaan er goede films met als onderwerp autisme, een bekend voorbeeld is Rain Man.
Maar er bestaan naar mijn weten geen films, die vanuit de ik-persoon de autist laten vertellen...


De film 'Mozart and the whale' gaat over een (zelfhulp)groep jongeren met autisme. Ik weet het niet zeker, ik geloof dat een van de twee hoofdpersonen soms als een soort verteller fungeert. Humoristisch, maar wel erg met een Hollywoodsausje vind ik. Het blijven acteurs. Er zijn in ieder geval goede documentaires waarin mensen met autisme aan het woord zijn, ik ken er een met een vrouwelijke Amerikaanse geleerde Temple Gradin en dichter bij huis Kees Momma. Nog niet zo lang geleden een bbc documentaire 'Maak me normaal'.

Wat ik knap vind aan 'Het Wonderbaarlijke Voorval met de Hond in de Nacht' is dat Mark Haddon (niet autistisch) erg consequent is met het beschrijven van de autistische manier van denken en doen. Ik vond het boek humoristisch, als lezer kan ik het met de jongen te doen hebben en me tegelijkertijd voorstellen dat zijn omgeving wan-ho-pig van 'm wordt.

Er zijn tegenwoordig heel veel autobiografische romans van mensen met autisme.

avatar van Donna Tartt
3,0
Ik vind het een origineel boek. De gedachtengang van Christopher en hoe hij zo veel aandacht geeft aan de kleinste details. De tekeningen erbij als uitleg. Zo uitvoerig. Ik kan mij heel goed voorstellen dat zijn moeder daar "grazy" van kan worden. Ik heb zelf van het boek wat opgestoken. Die wetenswaardigheidjes van Christopher bijvoorbeeld en ik heb wat meer inzicht gekregen van het begrip autisme. Het is overigens Christopher niet gelukt om mij meer te laten snappen van wiskunde

-3-

5,0
Een top boek!!!!!!

Alle negatieve reacties zijn behoorlijk gestoeld op hoge verwachtingen. Lees dit bloek zonder verwachtingen en je wordt absoluut meegesleept.

dus 5.0

improvision
Ik vond dit maar een matig boek. Het is wel eens interessant om alles door de ogen van een autistische jongen te zien. Maar dat is dan ook het enige wat goed is aan het boek. Het verhaal is namelijk erg zwak en voorspelbaar. De taal is simpel, en is geschreven op de manier dat de jongen denkt. Maar na een tijd begint dit taalgebruik te vervelen en te irriteren. 2*

De enige reden waarom het boek zo bekend is, is naar mijn mening het feit dat het over een autistische jongen gaat, daarbuiten is het verschrikkelijk saai.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
improvision schreef:
De taal is simpel, en is geschreven op de manier dat de jongen denkt. Maar na een tijd begint dit taalgebruik te vervelen en te irriteren.


Er schijnt een versie te zijn voor jeugd en voor volwassenen. Ik weet niet precies waar het verschil dan in zit, zelfs weet ik niet welke versie ik gelezen heb.
Ik ben het niet eens met je kritiek, dat het boek vreselijk saai is. Maar dat is wellicht persoonlijk. Als je je in Christopher en zijn omgeving verplaatst, kun je ongeveer begrijpen wat het ìs om autisme te hebben, wat het ìs om om te gaan met een jongen met autisme. Het taalgebruik van mensen met autisme kan monotoon zijn, wat sommigen irriteert. Ik kan je uit (professionele) evaring zeggen: het boek is nogal kloppend met de werkelijkheid. Dat vind ik de kracht van het boek.

2,5
Niet bepaald een hoogstaand stukje literatuur. Haddon lijkt zo ingenomen door zijn eigen vakmanschap omtrent de schrijfstijl (toegegeven, het is erg origineel), dat het lijkt alsof hij vergeet dat er ook nog een verhaal verteld moet worden. Christopher begint na een periode te irriteren en sommige wendingen zijn zo onrealistisch dat je je afvraagt of Haddon zelf wel een idee had waar hij het verhaal naar toe wou leiden.

Als positief punt wil ik de vader noemen, erg realistisch neergezet.

2,5*

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Ronnievb schreef:
Haddon lijkt zo ingenomen door zijn eigen vakmanschap omtrent de schrijfstijl


Waar blijkt dat volgens jou uit??

Ronnievb schreef:
, dat het lijkt alsof hij vergeet dat er ook nog een verhaal verteld moet worden. Christopher begint na een periode te irriteren


Ik kan je verklappen dat mensen met autisme heel erg irritant kunnen zijn, wat dat betreft is het óok erg realistisch.

2,5
Ik vond het een beetje overkomen, nu nog, alsof Haddon een foefje had gevonden (vanuit een autist vertellen) en daar zo blij mee was dat het verhaal van secundair belang werd. Meer een manier om het verhaal op te fleuren omdat het anders zo'n sneue uitgave zou worden. Er hangt zo vreselijk weinig gewicht aan, ook niet vanuit zijn ouders' perspectief, wat wel de bedoeling is.

Desondanks hoop ik binnenkort toch A Spot of Bother te lezen, al is het alleen maar omdat de rest van de wereld zo lyrisch is over deze man. Hugo Borst noemde dit zelfs ooit nog eens het boek wat hij zelf graag had willen schrijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:44 uur

geplaatst: vandaag om 22:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.