menu

Achtung, Europa! Aufsätze zur Zeit - Thomas Mann (1938)

Alternatieve titel: Achtung, Europa! Een Eigentijdse Waarschuwing

mijn stem
geen stemmen

Duits
Politiek / Sociaal

464 pagina's
Eerste druk: Bermann-Fischer, Stockholm (Zweden)

Naast zijn grote romans en verhalen heeft Thomas Mann een niet minder indrukwekkend oeuvre gecreëerd van essays, artikelen en toespraken waarin hij zich kritisch uitspreekt over de culturele, sociale en politieke trends van zijn tijd. Dit werk bevat een aantal essays uit de jaren dertig waarin Thomas Mann zijn lezers waarschuwt voor het opkomende fascisme. Al in een vroeg stadium doorziet hij haarscherp de gewelddadige aard van het fascisme en het gevaar voor democratie en rechtsstaat. Het boek verscheen in 1938, toen Mann als consequentie van zijn zelfgekozen ballingschap naar de VS was geëmigreerd. Manns vurige verdediging van de democratie tegen het fascisme, vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, blijkt hier duidleijk uit.

zoeken in:
geplaatst:
Altijd een dubbel en zelfs een enigszins hypocriet gevoel bij Thomas Mann als de Duitse intellectueel en winnaar van de Nobelprijs voor literatuur wordt geroemd om zijn strijd tegen het Nazisme.

Thomas Mann was toen de Nazi's aan de macht kwamen in het buitenland en wou terug naar Duitsland maar vanwege oa de waarschuwingen van zijn volwassenen kinderen bleef hij in Zwitserland. Hij heeft zich als ik mij niet vergis tot 1936 niet uitgesproken tegen de nazi's hij heeft geen bijdrage geleverd aan het tijdschrift van zijn zoon Klaus waar nagenoeg de hele exile elite van schrijvend Duitsland een bijdrage aan leverende. Waarom? Hij zei dat hij geen politieke schrijver was maar het was ook duidelijk dat hij bang was dat zijn boeken dan in Duitsland ook op de brandstapel terecht zouden komen en dus een verkoopverbod (inkomsten derving) pas naar jaren van aandringen door zijn familie en naasten hakten hij de knoop door. Dit zegt mij dat het mogelijk zonder die druk er geen enkel woord tegen de nazi's uit zijn pen zou zijn gekomen. Wat hij daarna heeft ondernomen is ongetwijfeld goed. Maar om dan na de oorlog de thuisblijvers zoals Hans Fallada aan te vallen op het doorschrijven van boeken die door de nazi's werden gecontroleerd vind ik laag en laf. Er waren genoeg auteurs die geheel na het idee van nat. soc. schreven maar echt lang niet allemaal zoals Hans Fallada.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:02 uur

geplaatst: vandaag om 06:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.