menu

Master and Commander - Patrick O'Brian (1970)

Alternatieve titel: De Sophie

mijn stem
3,78 (9)
9 stemmen

Engels
Historisch

350 pagina's
Eerste druk: Collins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Hoewel hun eerste ontmoeting bij een recital van werk van Locatelli geen succes is, raakt de Engelse luitenant-ter-zee Jack Aubrey door hun gemeenschappelijke liefde voor muziek en filosofische beschouwingen toch bevriend met de arts Stephen Maturin. Als Aubrey in 1800 het bevel krijgt over de korvet 'Sophie', vraagt hij de berooide Maturin zijn scheepsdokter te worden en deze stemt toe. Met de 'Sophie' maken zij veel mee in vele delen van de wereld.

zoeken in:
avatar van Pythia
4,0
Dit is het eerste van twintig min of meer op zichzelfstaande delen van een serie over de Engelse marine aan het begin van de negentiende eeuw. Scheepsbevelhebber Jack Aubrey en scheepsarts Stephen Maturin moeten letterlijk en figuurlijk laveren door militair en politiek smal vaarwater.
Het is makkelijk om met ze mee te leven en hoewel het fictie is zouden de gebeurtenissen heel goed echt plaatsgevonden kunnen hebben. De dagelijkse gang van zaken aan boord wordt levensecht beschreven.
Het tiende deel van de serie, "The far Side of the World", is in 2003 verfilmd.

avatar van divart
4,0
De boeken zijn inderdaad wel zelfstandig te lezen maar aan te raden is wel om met dit boek te beginnen. Hier worden de personages geintroduceerd en dat is toch wel lekker bij de 21 vervolgdelen. De film Master and Commander: The far Side of the World is losjes gebaseerd op deel 10, maar zoals de titel al aangeeft eigenlijk op de delen 1 t/m 10. En de film viel zowaar niet tegen.
Het mooie van het werk van Patrick O'Brian, en vooral in dit boek is dat hij een meester is in het weergeven van de dagelijkse gang van zaken op de oorlogsschepen van rond 1800. Het merendeel van de ruim 400 pagina's gebeurd er namelijk helemaal niets. Een soort van Het Bureau maar dan op een boot. Ondanks het driftige karakter van Aubrey en de ware job van Maturin, pagina's vol met triviale zaken. Als het boek dan ook nog eindigd in een geweldige anti-climax, en je als lezer daar ook nog een bevredigend gevoel bij kunt hebben, dan heb je toch een mooi boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:13 uur

geplaatst: vandaag om 09:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.