menu

De Ufo's van Gorredijk - Taede A. Smedes (2024)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Journalistiek / Historisch

216 pagina's
Eerste druk: Noordboek, Gorredijk (Nederland)

In februari 1974 raakte het Friese dorpje Gorredijk in de ban van ufo's - ongeïdentificeerde vliegen objecten. Niet alleen volwassenen maar ook veel schoolkinderen zagen vreemde lichten in de lucht. Er werden observatieposten opgericht en de ufo-golf werd landelijk nieuws. Terwijl onderzoekers uit het hele land naar het anders zo rustige Gorredijk trokken, raakte het dorp intern diep verdeeld. Sommige inwoners waren ervan overtuigd dat Gorredijk werd bezocht door buitenaardse bezoekers, anderen lachten hartelijk om het idee. In dit journalistieke boek blikt Taede A. Smedes, samen met ooggetuigen van toen, terug op de opmerkelijke gebeurtenissen. Wat was de impact van de waarnemingen op het persoonlijke leven van getuigen en andere dorpsbewoners? En wat deed alle ophef met het dorp Gorredijk?

zoeken in:

avatar van Wandelaar
4,0
Geen nuchterder slag mensen dan de Gorredijkers. De Gordyk of De Gerdyk is de Friese naam van Gorredijk. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Opsterland, in de oostelijke helft van Friesland, en telt nu ongeveer 7500 inwoners.

In 1974 gebeurde er echter iets bijzonders in het rustige dorp. Iets waar niemand ook maar in de verste verte op gerekend had. Er verschenen vreemde lichtsignalen. Een golf van waarnemingen van vreemde objecten boven het dorp. Iedereen, jong en oud, kon erover meepraten en had het met eigen ogen gezien.

Taede Smedes (1973) is filosoof en theoloog (en dus meer thuis in ónzichtbare zaken) en komt uit Drachten, dat niet ver van Gorredijk ligt. Destijds te jong, maar later gefascineerd door dit verschijnsel, schreef hij dit boek. Hij moet dat met veel plezier gedaan hebben. Hij schrijft dan ook in zijn dankwoord:

“Het schrijven van dit boek is een van de leukste projecten geweest die ik ooit heb mogen ondernemen. Af en toe waande ik me een heuse detective die met een cold case bezig was.”

Het boek bestaat voor het grootste deel uit dagboekverslagen over de periode van vrijdag 11 januari tot donderdag 28 februari. Daarna was het fenomeen even onverklaarbaar als zijn komst weer verdwenen.
Het is een prachtig verslag geworden, een reportage van de impact die het verschijnsel had op het gewone dagelijks leven en de reacties daarop in de pers. Basis zijn de verhalen van ooggetuigen van toen die de auteur sprak. In het Fries uiteraard. Een kwestie van vertrouwen, want niet iedereen was bereidwillig zijn mond open te doen.
Nog steeds waart er een stilzwijgende geheimzinnigheid rond het onderwerp door het dorp.

Het boek ademt op geen enkele manier een sfeer van sensatie of samenzweringstheorieën en laat dan ook de uiteindelijke waarheid over de gebeurtenissen in het midden. Van bizarre verklaringen houdt de auteur zich verre, nuchter als ook hij is. Wel erkent de schrijver ten volle, dat er onverklaarbare dingen bestaan, ook al weten we er niet het fijne van. Een mysterie is het mooist als het ook een mysterie blijft.

Een heel mooi boekje, in pocketformaat, met in de twee bijlagen artikelen die G,P. Meijer en J.H. Andriessen schreven kort na de gebeurtenissen in 1974. Een kostbaar historisch document.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:36 uur

geplaatst: vandaag om 09:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.