menu

Een Nieuwer Testament - Hella S. Haasse (1966)

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Nederlands
Historisch

168 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Als op 5 juli 417 in het gekerstende Rome het proces begint tegen een groep heidense Romeinen die wordt beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteiten, blijkt al snel dat het geen routineproces zal worden. Onder de beklaagden bevindt zich namelijk een man wiens naam en herkomst veel te raden overlaten. Op de hoogste magistraat, Hadrianus, maakt hij een bijzondere indruk: tijdens de verhoren komen er oeroude herinneringen in hem naar boven, die te maken hebben met zijn kinderjaren aan de oevers van de Nijl. De beklaagde die dat veroorzaakt is Claudius Claudianus, die tien jaar geleden door Hadrianus uit Rome was verbannen. Nu ze tegenover elkaar staan, blijkt de confrontatie tussen de twee mannen een clash tussen twee culturen: die van het heidendom en het christendom, waarvan het pleit nog niet is beslecht.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
Kleine tegenvaller. Het verhaal speelt zich af in één der meeste interessante maar ook meest onbekende perioden van het Romeinse Rijk: die van het verval. En zo nu en dan maakt Haasse er wel een kleine verwijzing naar, maar daar blijft het bij. Zij kiest meer voor het menselijke, het innerlijke, en de geloofsstrijd die tijd en hoe men daar mee omging (sociaal, politiek, geestelijk). En ze zal niet voor niets hebben gekozen voor deze bijzondere periode, maar waarom precies is me niet duidelijk geworden. Evenmin wat ze nu werkelijk wilde vertellen.
Hetgeen echter mij het meeste stoorde, was dat het boek gehele delen onleesbaar was. Dat ik aan het eind van de bladzijde dacht, en wat heb ik nu eigenlijk gelezen. En ook een herlezing bracht niet alle antwoorden. Deels komt dit door vele lange, niet heel prettig leesbare zinnen, en soms door het ineens overgaan op een ander stuk. Dat bevorderde het lezen niet. Elke zin moet je opnemen, omdat ineens hele stukken gaan over iets geheel anders, wat je in een klein tussenzinnetje had kunnen lezen. Vooral hoofdstuk 1 was niet doorheen te komen. Gelukkig waren hoofdstuk 2 en 3 beter te doen, maar ook die hadden zware passage's. Een geconstrueerde zin kan mooi zijn, een heel boek door ook, maar dit was werkelijk niet te begrijpen. Een gemiddeld arrest van de Hoge Raad is beter te lezen.
Nog iets positiefs? Ja, ondanks dat ik de stijl niet altijd even fijn vond, was het wel mooi gedaan verschillende stijlen te hebben. Als een personage spreekt is dat anders dan wanneer de schrijver vertelt. Ook de opbouw van het werk was heel aardig.
Toch, verder dan 2,5 * kom ik niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:13 uur

geplaatst: vandaag om 13:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.