menu

Hollands Glorie - Jan de Hartog (1940)

mijn stem
3,88 (13)
13 stemmen

Nederlands
Sociaal

377 pagina's
Eerste druk: Elsevier, Amsterdam (Nederland)

"Hollands Glorie" vertelt het levensverhaal van Jan Wandelaar. Deze man maakt een bliksemcarrière van matroos tot stuurman, en wordt uiteindelijk een internationaal vermaarde kapitein op de zeesleepvaart. Maar voor het zover is, gebeurt er heel wat in het leven van deze 'schipper naast God'. Het noodlot zal vele malen toeslaan en Jan Wandelaar krijgt zware tegenslagen te verduren: uitzuigerij door reders en het overlijden van zijn vrouw na de geboorte van hun tweede zoon. Na een hoog opgelopen conflict met het rederskantoor, besluit hij voor zichzelf te beginnen en richt bij de zeesleepvaartmaatschappij J. Wandelaar & Co op. Een onderneming die behalve succes opnieuw rampspoed brengt.

zoeken in:
avatar van Pythia
3,5
Volgens de juf op school was Hollands Glorie geen literatuur, maar ik heb het met veel plezier gelezen. Spannend en meeslepend.

(En de "Runnersrijmpjes" slaan op het erop volgende hoofdstuk )

avatar van slowgaze
3,0
Ondanks dat ik Slauerhoff-adept ben en met de Franse poètes maudits dweep als een malle, heb eigenlijk helemaal niets met schepen (en die hele Gouden Eeuw komt me ook tot hier). Ja, ik kijk graag naar de zee, vooral 's avonds, maar boten: nee, sorry. Jammer dat dit boek me ook niet op andere gedachten helpt, want ik vond het eigenlijk maar vrij saai en heb nauwelijks interessante passages kunnen ontdekken.

De Runnersrijmpjes vond ik dan wel weer alleraardigst. Wat aan de gemakkelijke en populistische wel, maar op zich hadden ze wel wat.

avatar van apocrief
3,0
Het was moeilijk inkomen. Het deed me wat aan Moby Dick denken met alle scheepstermen waar ik mee om de oren geslagen werd. Op het eind van het boek refereert Hartog nog aan Moby Dick, dus wellicht dat hij erdoor beïnvloed werd. Gaandeweg het verhaal begon ik er toch in te komen en Hartog heeft ook een aangename schrijfwijze met vaak mooie zinnen. Het eind is dan weer wel cliché. Het onderwerp vind ik niet boeiend, maar ik heb het boek (de elsevier versie uit 1977 met foto's van de televisieserie), dus heb ik het gelezen. Geen hoogvlieger en ik zal het ook niet meer herlezen, dus gaat dit boek naar de kringwinkel.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:41 uur

geplaatst: vandaag om 17:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.