menu

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - J.R.R. Tolkien (1954)

Alternatieve titel: In de Ban van de Ring: De Reisgenoten

mijn stem
4,30 (675)
675 stemmen

Engels
Fantasy

480 pagina's
Eerste druk: George Allen & Unwin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In een afgelegen gebied van de Midden-Aarde ligt de Gouw. Hier wonen de hobbits, kleiner dan mensen vandaar hun bijnaam halflingen. De hobbit Frodo Balings erft een ring van zijn oom Bilbo, een ring met magische kracht want diegene die hem draagt wordt onzichtbaar. Die ring, de Ring, is er voor verantwoordelijk dat Frodo aan een lange queeste moet beginnen. In opdracht van de tovenaar Gandalf reist hij met zijn trouwe vrienden Sam Gewissies, Merijn en Pepijn eerst naar de elfenstad Rivendel. Ze worden echter opgejaagd door de ringgeesten, de Nazgul, die proberen voor Sauron, de vorst van het kwaad, de Ring te bemachtigen. Onderweg ontmoeten ze de geheimzinnige doler Aragorn, bijgenaamd Stapper, die hen naar Rivendel begeleidt. Aldaar wordt tijdens een raad met vertegenwoordigers van alle vrije volkeren besloten dat de Ring vernietigd moet worden door hem in de Doemberg te gooien. Frodo verklaart zich bereid om de Ring naar de Doemberg te brengen, en rondom hem wordt een reisgezelschap gevormd dat hem zal helpen zijn doel te bereiken: De hobbits Frodo, Sam, Merijn en Pepijn, de elf Legolas, de tovenaar Gandalf, de dwerg Gimli en de mensen Boromir en Aragorn. Dan vertrekt het gezelschap van de negen lopers op de lange, gevaarvolle tocht om de ring te gaan vernietigen...

zoeken in:
avatar van Zelva
4,0
Dr Channard schreef:

Dit wil niet zeggen dat de pagina's voor de raad niet boeiend waren, neen, ze zijn broodnodig voor het verhaal en de dialogen met Stamper en Tom Bombadil zijn enorm interessant.


Ik vind daarnaast de confrontatie met Bambi ook uitermate boeiend.

avatar van Dr Channard
4,0
@Zelva: hahaha, stamper moest natuurlijk Stapper zijn.

avatar van J.Ch.
3,5
Eindelijk dan weer herlezen... De laatste keer is alweer jaren geleden terwijl ik sindsdien de films meerdere keren heb gezien. Wil je jezelf een liefhebber kunnen noemen moet je het boek toch zeker meer dan eens gelezen hebben. Ik heb meteen de hele trilogie gehaald omdat de drie boeken mijns inziens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

The Fellowship of the Ring begon heel leuk, vond ik. De beschrijvingen van de hobbits en hun dagelijkse leven zijn heel vermakelijk en het verhaal van Bilbo's verdwijning op zijn verjaardag heb ik mij altijd herinnerd als één van de leukste stukken (zo niet het leukste stuk, daarna wordt het toch allemaal wat harder). Als de hobbits eenmaal op weg zijn zakt het verhaal een beetje in, lijkt wel. Het stuk in het Woud, met Tom Bombadil en zo, duurt allemaal veel te lang. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat iemand die het verhaal niet kent en die geen groot liefhebber is van het genre, hier de moed opgeeft en het boek opzij legt. Zonde, het wordt namelijk zoveel beter. Als ze eenmaal Stapper ontmoet hebben, en al helemaal als daarna het Gezelschap gevormd en op weg is, wordt het verhaal veel spannender. Het hoofdstuk De Raad van Elrond is mooi geschreven en maakt de ernst van de hele situatie duidelijk. Het bezoek aan Galadriel in Lórien vind ik ook leuk, ik kan wel glimlachen om de verandering die het gedrag van Gimli ondergaat. En dan Moria! Dat is toch wel heel spannend; maar ik heb de film zo vaak gezien dat er bij mij meteen de desbetreffende scène in mijn hoofd wordt afgespeeld.

Je zou je vreselijk kunnen ergeren aan de gedichten en liederen waarmee je soms om de oren wordt geslagen. Ik vind ze ook altijd niet even nodig, soms passen ze wel mooi bij de situatie. Toch leuk dat sommige weer terugkomen in de films, hoewel dat vooral voor het laatste deel geldt. Ik stoor me er niet aan, maar ik besteed er ook niet al te veel aandacht aan. Bovendien is het taalgebruik van Tolkien verder erg mooi, ik kan het nog niet echt benoemen wat het is maar het bevalt me prima. Misschien vind ik er later nog wel woorden voor.

Gelukkig bevat het boek genoeg aardige, spannende, leuke of mooie stukken, maar toch is dit deel voor mij de minste van de drie. De vaart zit er niet altijd evenveel in; echter, je leert hier wel de karakters kennen en het eindigt met een behoorlijke cliffhanger, dus je wordt wel nieuwsgierig naar het volgende deel. Inmiddels ben ik al een flink eind in De Twee Torens en ik vind het nu al helemaal geweldig. Als het reisgezelschap eenmaal uiteen is gevallen wordt het veel spannender en bovendien komen er veel karakters bij, waaronder enkele van mijn favorieten. Je kunt ervoor kiezen het eerste deel van de trilogie over te slaan, maar ik denk niet dat dat werkt, in ieder geval niet als je het verhaal nog niet kent. En als je weet wat er nog allemaal komt is het niet eens zo heel erg meer als je soms even door de zure appel heen moet bijten. Op naar De Twee Torens dus!

Brunniepoo
J.Ch. schreef:
Je kunt ervoor kiezen het eerste deel van de trilogie over te slaan, maar ik denk niet dat dat werkt, in ieder geval niet als je het verhaal nog niet kent. En als je weet wat er nog allemaal komt is het niet eens zo heel erg meer als je soms even door de zure appel heen moet bijten.


Mee eens. Wel kun je geheel pijnloos de twee hoofdstukken rond Tom Bombadil overslaan, dat scheelt al een slok op een borrel...

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Wat heeft iedereen toch tegen Tom Bombadil?

avatar van J.Ch.
3,5
PeterW schreef:
Wat heeft iedereen toch tegen Tom Bombadil?


Hij is lichtelijk irritant. Overdosis vrolijkheid misschien?

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Hij is gewoon leuk.

Brunniepoo
PeterW schreef:
Wat heeft iedereen toch tegen Tom Bombadil?


Hij is overbodig en inderdaad enigszins irritant

3,5
Poe, wat een dikke pil! Ik lees normaal nooit van deze dikke boeken maar omdat het verhaal me aansprak en ik de films ook erg kon waarderen, heb ik me maar gewaagd aan dit eerste deel van de trilogie.
Over het algemeen vond ik het een fijn boek om te lezen. Er zit lekker veel fantasie in en je kunt je helemaal inleven in de avonturen van Frodo en de rest. Alles is ook mooi omschreven. Er waren ook enkele nadelen in mijn geval. Ik vond het woordgebruik soms storend. Zo werd er vaak de zin "scheen hem toe" gebruikt, en daaraan begon ik me mateloos te irriteren. Maar goed, niet iets waarop je een boek af moet rekenen. Maar verder was ik ook niet weg van de liedjes die erin stonden, ik kon en had er niets mee. Het karakter Tom Bombadil irriteerde me niet zo erg als de meeste hier. Dat zie ik dus als een voordeel. Een laatste nadeel vind ik dat Tolkien soms wel heel erg uitbreid in zijn omschrijvingen.(zie bijvoorbeeld het hoofdstuk over de raad van Elrond Het wordt dan erg langdradig allemaal en dan verlies ik mijn interesse.
Kortom; een leuk en fantasierijk boek met wat haken en ogen. Maar goed genoeg.

3,0
Mooi verhaal, maar sommige stukken kwam ik amper doorheen ik irriteerde me vooral aan de vele verwijzingen naar landen streken en personen, ook de omschrijvingen van het landschap vond ik vaak net even te
de liedjes en gedichten sloeg ik helemaal over, zou volgens mij een goed idee zijn om dit boek eens te herschrijven dat het niet zo stroperig leest of vloek ik nu in de kerk?

avatar van Halley23
5,0
Halley23 (moderator)
Je vloekt inderdaad

avatar van Jakob
4,5
Ik heb hem gisteren (eindelijk) uitgelezen, nadat ik het even heb laten bezinken, kan ik toch wel zeggen dat dit een fantastisch boek is!

Het begin is heel leuk en heeft een aantal verwijzingen naar De Hobbit. Het hoofdstuk 'De Schaduw van het verleden' vond ik ook heel interessant. Maar eenmaal ze uit de Gouw zijn vertrokken, gaat de vaart er wat uit. En jammer genoeg komt die vaart pas 200 bladzijden later terug. Zeker het deel met Tom Bombadil was saai, hoewel het een heel leuk personage is. Het stomste deel uit het hele boek vond ik dat van de grafheuvels. Ik had eigenlijk heel hard uitgekeken naar het hoofstuk 'De Raad van Elrond", maar dat stelde teleur. Ik vond het gewoon niet zo leuk geschreven.
Eenmaal vertrokken uit Rivendel, wordt het pas echt heel leuk. Het deel in de mijnen van Moria, is heel leuk. Maar wat ik prachtig vond was de beschrijving van het landschap als ze Moria uitkomen. Daarna begon mijn favoriete deel van het boek: het deel in Lórien. Fantastische wereld! Ik vond het echt een enorm toffe plaats, waar het Gezelschap kon rusten en hun verdriet verwerken.
Het boek eindigt wel met een enorme cliffhanger: Frodo en Sam die vertrekken naar Mordor. Ik denk dat De Twee Torens vooral over hun reis zal gaan, want eigenlijk waren ze al tamelijk dicht bij Mordor op het einde van dit boek.

Dan nog een paar dingen die voor heel het boek gelden:
De landschapsbeschrijvingen vind ik echt prachtig, helemaal niet saai. Ook de liederen en gedichten en geschiedenissen die worden verteld, zijn enorm interessant. Een hoogtepunt vond ik toch wel het lied van Galadriel, volledig in de elfentaal.
Echt een enorm goed boek dat me nog lang zal bijblijven.
Ik heb hier wel enorm lang over gedaan, ik hoop dat ik De Twee Torens ietsje sneller kan uitlezen, hoewel dit ook moeilijk zal zijn, want de examens komen eraan.

Conclusie: fantastisch boek, vooral het tweede deel, dat echt fenomenaal is. Alleen door de saaie 200 bladzijdes in het midden, kan ik maximum een 4,5*

Ps: ik kwam eigenlijk ook niet zo gemakkelijk 'in' het boek. Pas na De Raad van Elrond kwam ik er echt goed in.
Pps: ik ben drie keer opnieuw in De Hobbit moeten beginnen, eer ik hem uitlas. Deze heb ik uitgelezen zonder opnieuw te hoeven beginnen. De Reisgenoten is overigens véél beter dan De Hobbit.

R-izz
Brunniepoo schreef:
(quote)


Hij is overbodig en inderdaad enigszins irritant


Dat is juist één van mijn favoriete stukken uit dit boek.

5,0
Tom Bolbadil is een leuke toevoeging aan het boek. Totaal geen probleem met dit personage (of Goldberry/Poppedijntje).

5,0
Briljant.
Hoe briljant moet je zelf maar uitvinden, want ik kan geen korte recensie schrijven en heb geen zin om een lange te schrijven, want ik wil verder met het tweede deel.

PS: Niets mis met Tom Bolbadil en Goldberrie.

avatar van Horrorthriller
0,5
Wat een vreselijk boek, tenenkrommend, niet door heen te komen, zo saai. Kinderachtig sprookje. Enige boek in mijn leven dat ik niet uitgelezen heb (over de helft). Zonde van mijn tijd, ik heb nl. nog een vracht boeken liggen. Alle drie de boeken weggedonderd! Hopeloos overgewaardeerd, door alle recensies ben ik hierin begonnen... BAGGER!!!

5,0
Niet uitlezen, maar wel stemmen? Dat mag eigenlijk niet. Ook jammer dat je de boeken weggegooit hebt, je had er anderen blij mee kunnen maken.

avatar van Rudi S
3,0
Horrorthriller schreef:
Alle drie de boeken weggedonderd!


Ik hoop niet dat jij ze uit de bibliotheek hebt.

4,5
Eindelijk eens gelezen. Erg goed boek, de schrijfstijl van Tolkien is bijzonder fijn om te lezen en hij weet in het boek een ontzettende goede sfeer neer te zetten. Nadeel is echter dat het eerste boek net wat te langdradig is, pas in het tweede boek kon ik eigenlijk niet meer stoppen met lezen, bij het eerste boek had ik dat totaal niet en waren er zelfs momenten waarin m'n aandacht afdwaalde.

Larsje
Na The Hobbit te hebben gelezen ook maar aan de eerste van de trilogie begonnen. Ben over de helft van het verhaal heen. Tot nu toe vind ik het boek erg tegenvallen. Ik raak snel afgeleid tijdens het lezen, iets waar ik bij The Hobbit helemaal geen last van heb gehad. De vele namen van plaatsen en lore weten me niet zo te boeien. Terwijl ik dit bij de fantasy-saga van A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin wel erg interessant vind. Hij was blijkbaar erg geïnspireerd door het werk van Tolkien. Vandaar dat ik zo nieuwsgierig ben geworden naar The Lord of the Rings. Toch een kleine tegenvaller.

avatar van J.Ch.
3,5
Ik ben het helemaal met je eens dat met name het eerste deel tegenvalt. Ik had zelf ook behoorlijk moeite om er doorheen te komen. Naarmate het boek vordert wordt het wel beter. In The Two Towers wordt het vervolgens pas echt spannend. Als het lukt, zou ik vooral volhouden!

avatar van mjk87
3,0
Ik vond het met het boek slechter worden juist.

5,0
Voor mij is dit nog altijd een klassieker, ik raad altijd de mensen aan die beginnen met Fantasy te lezen eerst deze trilogie te lezen. Er bestaan veel betere fantasy boeken, maar die zijn wel 60jaar of later geschreven, LOTR is voor mij echt de BIJBEL van de fantasy.

avatar van LimeLou
2,5
Een boek dat ik graag leuk had willen vinden, maar door de ellenlange beschrijvingen van alles en nog wat en de meanderende uitweidingen over irrelevante zaken, was het een heel karwei om dit boek uit te lezen. Desondanks ben ik bereid om in de toekomst Lord of the Rings nog een kans te geven.

avatar van metalfist
4,0
Die Lord of the Rings trilogie van Peter Jackson, ik blijf er toch fijne herinneringen aan overhouden. Een reeks films waar we met het hele gezin naar gingen kijken, het feit dat we voltallig naar één film gingen kijken was redelijk zeldzaam, en het was elke keer wachten tot december vooraleer het nieuwe deel op het grote scherm te bewonderen was. Het was in die periode dat de Lord of the Rings boeken opeens weer erg populair werden en er werden dan ook bijhorende filmedities uitgebracht. Indertijd op een vakantie in Spanje de drie boeken compleet uitgelezen en nu, bijna 15 jaar later, eindelijk eens aan de queeste begonnen om alles rond Midden-Aarde te lezen.

Dan is het misschien vreemd om te beginnen met The Fellowship of the Ring, maar ik heb hier dus betere herinneringen aan dan aan The Silmarillion of The Hobbit. Al moet ik daarbij wel bekennen dat dit eerste deel wat als een taaier deel in mijn geheugen stond. Het begin met Bilbo's honderdelfste verjaardag blijft heel leuk en ook heel het segment in de Gouw voelt als thuiskomen aan. Het grootste minpunt in het eerste deel is zonder twijfel het stuk met Tom Bombadil. Teveel liedjes, ben sowieso al geen fan van dit soort intermezzo's, en er zit ook gewoon te weinig vaart in. Eenmaal het tweede deel van start gaat met de Raad van Elrond en het samenstellen van het gezelschap is echter dat taaiere stuk alweer vergeten. Vanaf dan trakteert J.R.R. Tolkien ons op een resem legendarische momenten (oooh, wat blijft die scène met Gandalf op de brug van Khazad-dûm toch fenomenaal goed) en is het uiteenvallen van het gezelschap een mooie cliffhanger voor het volgende deel. Misschien net iets teveel uitbreidingen en te gedetailleerde beschrijvingen (ik weet op den duur wel hoe de oevers van een rivier eruitzien) maar tegelijkertijd schept Tolkien hiermee wel een unieke wereld. Een mes dat aan twee kanten snijdt heet zoiets dan.

Ik kijk in ieder geval al uit naar de rest van de saga. Even nog iets anders lezen omdat het anders wel eens teveel een sleur gaat worden, maar het kriebelt in ieder geval om te ondervinden wat de verdere lotgevallen van het gezelschap zullen zijn. Hopelijk zit er nog een hogere score in, maar ik denk dat dat wel in orde gaat komen. De eerste film vind ik namelijk ook net een tikkeltje minder dan zijn opvolgers.

4*

Groot fan van de boeken, vooral van deze!! En nou komt ook nog eens alles op Netflix Lord of the Rings. Helemaal zin in voor de kerstvakantie! En de Hobbit staat helemaal op Videoland, perfect. Ik ga eerst alle boeken weer lezen, en dan alle films kijken. Dat wordt een drukke periode haha!

avatar van Raskolnikov
3,0
In 5 pagina’s aan comments ben ik nog niet het begin van een literaire analyse van Tolkiens werkstuk tegengekomen, en die gaat er ook van mij niet komen. Om de doodeenvoudige reden dat TFotR niet uitnodigt tot een dergelijke blik, maar beleefd wordt, zoals W.H. Auden dat mooi over TFotR schreef, “on the primitive level of wanting to know what happens next”. Voor mij is dat een beetje wennen, want mijn idee is gewoonlijk dat verhaal er niet zo veel toedoet. Het gaat erom wat de schrijver met zijn materie doet in termen van stijl, ideeën en originaliteit. Sterker nog, een te nadrukkelijk verhaal leidt daarbij vaak alleen maar af. TFotR is voor mij dan ook een saaie opeenvolging van plotwendingen die geen hoger doel dient, temeer de personages zo plat als een stuiver zijn, hun dilemma’s moddervet en de ethiek zwart/wit.

Toch is TFothR natuurlijk niet geheel zonder literaire kwaliteiten. De levendige fantasiewereld maakt indruk, dit is beslist ontsproten aan een origineel brein en met ambachtelijke kwaliteit opgetuigd. Ook de toevoeging van verzen vond ik eigenlijk helemaal niet zo’n verkeerde poging om de strakke plotstructuur te doorbreken en een verdere verbreding te geven van het fantasie-universum. In dat opzicht was TFotR absoluut een vernieuwende leeservaring, en dat is ook veel waard. Wetende wat ik ongeveer kan verwachten is het echter de vraag of het ooit van deel 2 gaat komen.

3,0
Volgens mij was het Diederik van Vleuten die vertelde dat toen hij aan Henk Spaan vroeg wat hij van loftr vond als antwoord kreeg: "Dat is toch dat boek met die kabouters"

5,0
Wat valt er nog te zeggen over dit boek dat al niet gezegd is. Ik heb de films eerst gezien en behoren tot het beste wat cinema te bieden heeft wat mij betreft. Toendertijd wel de Hobbit voor de films gelezen en was zodoende ook al bekend met midden-aarde. Nu naar het boek, het wordt allemaal langzaam opgebouwd maar toch interessant genoeg om niet te vervelen, vanaf het moment dat de Hobbits op pad gaan komt de vaart er wat meer in. Alles wordt mooi beschreven en blijf me bij deze boeken verbazen wat een fantasie de schrijver moet hebben om zo'n epos te schrijven, alleen daarvoor al een diepe buiging. Als het verhaal richting het einde gaat is er ook meer actie en vond persoonlijk dan ook het laatste gedeelte het sterkst.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:39 uur

geplaatst: vandaag om 09:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.